Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

THE BEST CARNIVAL 2023

/

Πάτρα: Πώς θα γιορτάσει την Τσικνοπέμπτη- Ο γάμος και το γλέντι

Πάτρα: Πώς θα γιορτάσει την Τσικνοπέμπτη...

Οι εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει ο Δήμος

Ξεχωριστό χρώμα έχει η Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα, μέρα η οποία σηματοδοτεί την είσοδο στην τελική ευθεία για το Πατρινό Καρναβάλι.

Όπως αναφέρει η  Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων "Καρναβάλι Πάτρας", μέρα αυθεντικής αποκριάτικης διασκέδασης και ξεφαντώματος η Τσικνοπέμπτη μας επιφυλάσσει δυνατές δόσεις κεφιού και ανεμελιάς καλώντας μας να το ρίξουμε έξω και να δραπετεύσουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ελάτε όλοι το βράδυ στην Άνω Πόλη να τσικνίσουμε, να προξενέψουμε και να παντρέψουμε τη Βασίλισσα της Πατρινής Αποκριάς και να απολαύσουμε τα παραδοσιακά δρώμενα με τίτλο «Ο Γάμος της βασίλισσας του Καρνάβαλου» που έχει ετοιμάσει η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, και τα οποία θα καταλήξουν στην πλατεία Γεωργίου Α΄, την κεντρική πλατεία της πόλης με τη συναυλία των Γκιντίκι..

Στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια ενώνουν τις δυνάμεις τους 12 πολιτιστικοί σύλλογοι κατόπιν πρωτοβουλίας κα συντονισμού του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Συμμετέχουν:

1.  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΥΙΑ

2.  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΟΗ

3.  ΑΧΑΪΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

4.  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ

5.  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΒΛΑΝΙΟΥ

6.  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΗΝΩΝ

7.  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΝΗΣ

8.  ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ “Η ΟΜΑΔΑ”

9.  ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ  ''ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ''

10.  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΧΑΙΝΩΝ

11.  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΡΨΗΣ

12. ΦΙΛΕΡΗΣ

13. ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ Π.Ο. ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

 

Ο γάμος της βασίλισσας του Καρνάβαλου ξεκινά στις 7μμ από την πλ Ταμπαχάνων με το γαμήλιο άρμα με την βασίλισσα (θεατρική ομάδα Ζαβλανίου)

Ακολουθούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι με την παραπάνω αλφαβητική σειρά.

Ο κάθε σύλλογος θα παρουσιάζει το δρώμενο που έχει ετοιμάσει στα σημεία Γερμανού & Βότσαρη και Παλαιών Πατρών Γερμανού & Ράμου (Ηλείας).

Στην πλ. 25ης Μαρτίου (Αγ. Γεωργίου) το άρμα της βασίλισσας σταματάει και η βασίλισσα δέχεται τους μνηστήρες (όπως έρχονται τα συγκροτήματα) που ανεβαίνουν στο άρμα. Με το τέλος της παρουσίασης όλων των γαμπρών η νύφη κατεβαίνει από το άρμα τους παίρνει από το χέρι (η νύφη στην μέση και οι γαμπροί μοιρασμένοι δεξιό και αριστερά της) κατηφορίζουμε με παλαμάκια νταούλια και  τραγούδια την Γεροκωστοπούλου φτάνοντας στο γαμοτράπεζο που μας περιμένουν οι Γκιντίκι στην πλατεία Γεωργίου Α΄ στις 9μμ για το γαμήλιο γλέντι.

Το καρναβαλικό δρώμενο της νύφης με τίτλο "καρναβάλι τα νιογάμπρια - σάτυροι οι καλεσμένοι" θα παρουσιάσει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου η θεατρική ομάδα Ζαβλανίου (επιμέλεια: Χαρά Καραμπούλα).

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του Χορευτικού Τμήματος του Π.Ο. Χρήστος Γιαννόπουλος:

«Τρέχουμε στο δρόμο της εποχής μας προσδοκώντας τον επαναπροσδιορισμό των εννοιών απόκριες, μπούλες, καρναβάλι μέσα από τα εργαλεία και τις ανάγκες του λαϊκού ανθρώπου του σήμερα για αυθόρμητη έκφραση. Τον ρόλο αυτό μπορούν να τον παίξουν οι εκφραστές της συνοικίας, της γειτονιάς, της παρέας, του λαού μας. Αυτοί δεν άλλοι από τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς κοινωνικής συνεύρεσης. Ας δούμε το σήμερα μέσα από τον πλουραλισμό της παράδοσης και τις άπειρες δυνατότητες έκφρασης που δίνει το Πατρινό Καρναβάλι σαν μια ευκαιρία να βάλλουμε τα θεμέλια για ένα δημιουργικό πατρινό αποκριάτικο ξεφάντωμα που κάθε λαϊκός άνθρωπος το έχει ανάγκη στηριγμένο στις πιο αρχέγονες πανανθρώπινες υγιείς βάσεις και αξίες. Έτσι θέλουμε και μεις να ξυπνήσουμε την Πάτρα μ΄ ένα ξεχωριστό αποκριάτικο σάλπισμα της Τσικνοπέμπτης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

The Best Carnival 2023