Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα- Τσικνοπέμπτη: «Πυρετός» στα κρεοπωλεία- Πόσο κοστίζουν σουβλάκια, λουκάνικα, πανσέτες

Πάτρα- Τσικνοπέμπτη: «Πυρετός» στα  κρεο...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Μεγάλη κινητικότητα στις παραγγελίες

Οι σχάρες ετοιμάζονται για την Τσικνοπέμπτη, στην Καρναβαλική Πάτρα και μαζί με αυτές προετοιμάζονται και οι κρεοπώλες προκειμένου να εξυπηρετήσουν έγκαιρα τους καταναλωτές που θα σπεύσουν στα καταστήματά τους.

«Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για την Τσικνοπέμπτη, καθώς το απαιτούν τα προϊόντα για εκείνη την ημέρα που χρειάζονται προεργασία» αναφέρει στο thebest.gr o πρόεδρος των κρεοπωλών Πάτρας Παναγιώτης Ζυγούρας. «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από τον κόσμο και παραγγελίες. Προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Από την Τετάρτη το βράδυ μέχρι και το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης θα γίνονται οι παραδόσεις σε όσα μας έχουν παραγγείλει».

Σύμφωνα με τον κ. Ζυγούρα την Τσικνοπέμπτη οι καταναλωτές στρέφουν παραδοσιακά την προτίμησή τους σε χοιρινά κρέατα όπως είναι τα σουβλάκια, η πανσέτα και τα λουκάνικα. Οι κρεοπώλες αναμένουν και ανήμερα αυξημένη προσέλευση στα καταστήματά τους, με τον πρόεδρο των κρεοπωλών να τονίζει πως «κρατάμε τις τιμές σταθερές».

Ενδεικτικά, οι τιμές των κρεάτων για την Τσικνοπέμπτη στα κρεοπωλεία της Πάτρας διαμορφώνονται ως εξής: Ο «βασιλιάς» του εθίμου, το χοιρινό σουβλάκι θα πωληθεί περίπου στα 7 ευρώ το κιλό, τα χωριάτικα χειροποίητα λουκάνικα θα κυμανθούν στα 6-7 ευρώ το κιλό, οι πανσέτες περίπου στα 6.30 ευρώ το κιλό, το καρέ μπριζόλα 6.80 με 7 ευρώ το κιλό και το κοτόπουλο πωλείται στα 4 ευρώ το κιλό.

Τσικνοπέμπτη: Από πού πήρε το όνομά της και τι συμβολίζει

Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη ονομάζεται η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής), επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις