Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
 Σοκολατορίχτες: Το μπαλκονάτο, το σακου...

Σοκολατορίχτες: Το μπαλκονάτο, το σακουλάτο και το βενταλάτο- Έτοιμοι για «πόλεμο»

Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Έτοιμοι για το Πατρινό Καρναβάλι του 2023

THE BEST CARNIVAL 2023
/

Σοκολατορίχτες και Πατρινό Καρναβάλι. Πάνε μαζί αφού ο σοκολατοπόλεμος αποτελεί ιδιαίτερο και ξεχωριστό έθιμο του Πατρινού Καρναβαλιού, το  οποίο και εντάσσεται στα μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Και φέτος οι Σύλλογοι των σοκολατοριχτών θα τηρήσουν το έθιμο και θα γλυκάνουν θεατές, ντόπιους και επισκέπτες με σοκολάτες και άλλα γλυκίσματα που έχουν ήδη συγκεντρώσει.

Στη διάρκεια της καθιερωμένης Συνένευξης Τύπου, ο Περικλής Δημητρόπουλος ανέφερε πως οι σοκολατορίχτες παραμένουν μάχιμοι στον αγώνα τους. "Προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε κιβώτιο προς κιβώτιο, για να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες σοκολάτες".

Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρόπουλος "φέτος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει παραγγείλει 10.000 σοκολάτες γάλακτος των 25 γραμμαρίων, οι οποίες πηγαίνουν και στο μπαλκόνι. ενώ θα δώσει και ο Δήμος Πατρεων σοκολάτες"

 

Ο Περικλής Δημητρόπουλος παρουσίασε και τους ιδιαίτερους τρόπους πετάγματος της σοκολάτας , όπως το μπαλκονάτο, το βενταλάτο, το σακουλάτο, αφού πρόκειται για γλυκίσματα σε σακούλα αλλά και το....κουτάτο.

Προ ημερών μάλιστα Σοκολατορίχτες βρέθηκαν σε πλατό τηλεοπτικών εκπομπών στην Αθήνα.

 

 

Το έθιμο του σοκολατοπόλεμου είναι μακραίωνο και μάλιστα σε περασμένες δεκαετίες θαμώνες κέντρων διασκέδασης, όπως έχει πει στο thebest.gr o Στέφανος Οικονόμου, έπαιζαν σοκολατοπόλεμο και όχι μόνο στη διάρκεια χοροεσπερίδων, αλλά και τις άλλες βραδιές τις αποκριάς. "Τα μαγαζιά ήταν στρωμένα με χιλιάδες σοκολάτες, οι οποίες ήταν γάλακτος , στενόμακρες και ελαφριές". Το σκηνικό συμπλήρωναν οι σερπαντίνες αλλά και τα κέρινα αυγά , που περιείχαν κομφετί. Αυτά τα προμηθεύονταν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και τα πωλούσαν, στους θαμώνες κι αυτό ήταν ένα μεγάλο έσοδο|. Μάλιστα η κατασκευή των κέρινων αυγών γινόταν από οικοτεχνίες , τα οποία τα τοποθετούσαν σε κουτιά με άχυρα λόγω του εύθραυστου της κατασκευής τους.

 1899 , Πατρινό Καρναβάλι και σοκολάτες

Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του Νίκου Πολίτη "Το Καρναβάλι της Πάτρας", το 1899 ρίχτηκαν πολλές σοκολάτες. "Οι εφημερίδες γράφουν ότι στην αγορά πωλούνται και ιταλικές σοκολάτες που είχαν εισαχθεί από το Τουρίνο".

1894  - Χαρτοπόλεμος στους χορούς

Σύμφωνα με το βιβλίο του Νίκου Πολίτη «Το Καρναβάλι της Πάτρας» για πρώτη φορά οι Πατρινοί πέταξαν χαρτοπόλεμο στους χορούς το 1894 και είναι άγνωστο πώς η επινόηση ενός 14χρονου, του Εττόρε Φέντερλ, στην Τεργέστη το 1876, πέρασε στους καρναβαλικούς χορούς. Το παιδί κάποια μέρα έκοψε χαρτιά σε μικρά ακανονίστου σχήματος κομμάτια. Έτσι ο χαρτοπόλεμος διαδόθηκε στην Ιταλία και από εκεί σε όλο τον κόσμο. Δέκα περίπου χρόνια χρειάστηκε για να φτάσει στην Πάτρα. Αρχικά έβαζαν χαρτοπόλεμο μόνο σε κέρινα αυγά. Από το 1894 άρχισαν να πετούν χαρτοπόλεμο και χύμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr