Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Απόψε στο Ινστιτούτο Γκαίτε αφιέρωμα στον 3 φορές υποψήφιο για Όσκαρ, Μίκαελ Μπαλχάουζ

Απόψε στο Ινστιτούτο Γκαίτε αφιέρωμα στο...

Θα προβληθούν η ταινία "Μάρθα - Martha" του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ & "Μετά τα Μεσάνυχτα" του Μάρτιν Σκορσέζε

Το Film Club του Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών - Goethe-Institut Athen αποτελεί μια σειρά κινηματογραφικών προβολών, το οποίο αναπτύσσεται σε ξεχωριστά «επεισόδια» που επιμελούνται διαφορετικά ελληνικά κινηματογραφικά Φεστιβάλ.  Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού λοιπόν που εκτυλίσσεται σποραδικά από τον Ιούλιο του 2022, προβάλλονται ταινίες από την Ταινιοθήκη του Goethe-Institut μαζί με ταινίες που προτείνονται από τους συνεργάτες του Film Club όπως τα SIFF, Nionia Films, Ethnofest.

Το τέταρτο επεισόδιο του προγράμματος πραγματοποιείται απόψε Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023 στις 19:30 στο Goethe-Institut Athen, στην οδό Ομήρου 14-16, σε επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - «Νύχτες Πρεμιέρας» & αποτελεί αφιέρωμα σε έναν από τους κορυφαίους και πιο επιδραστικούς διευθυντές φωτογραφίας του σινεμά, τον υποψήφιο για 3 Όσκαρ Μίκαελ Μπάλχαουζ - Michael Ballhaus, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Βερολίνο στις 5 Αυγούστου 1935 και έφυγε από τη ζωή στις 12 Aπριλίου 2017.

Στη διάρκεια μιας μακροχρόνιας καριέρας που ξεκίνησε από τη χώρα του, τη Γερμανία όπου & συνεργάστηκε πολλές φορές με τον σκηνοθέτη Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, και έφτασε θριαμβευτικά μέχρι το Χόλιγουντ, ο Μίκαελ Μπάλχαουζ συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους σκηνοθέτες (ανάμεσά τους ο Φράνσις Φορντ Κόπολα στην ταινία «Δράκουλας» το 1993, ο Τζέιμς Λ. Μπρουκς στο «Κύκλωμα» το 1988 και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο Οσκαρικό «Quiz Show» το 1994 και στον «Θρύλο του Μπάγκερ Βανς» το 2000.

Η καλλιτεχνική του σφραγίδα όπως διαβάσαμε, καθόρισε και έμεινε ανεξίτηλη, κυρίως στο έργο δύο μέγιστων δημιουργών: του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, με τον οποίο γύρισαν 15 ταινίες, και του Μάρτιν Σκορσέζε, με τον οποίο συνεργάστηκαν σε 7.

Τιμώντας τον Μίκαελ Μπάλχαουζ, οι δύο (2) προγραμματισμένες προβολές που θα γίνουν στο Ινστιτούτο Γκαίτε με ελεύθερη είσοδο, αφορούν τη σπάνια «Μάρθα», που ο ίδιος θεωρούσε ως την καλύτερη δουλειά του στο πλευρό του Φασμπίντερ, και το «Μετά τα Μεσάνυχτα», την εκπληκτική αφετηρία της μακροχρόνιας συνεργασίας του με τον Σκορσέζε.

Οι διοργανωτές απευθύνουν Θερμές ευχαριστίες στην Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΣΜΠΙΝΤΕΡ ΣΤΟΝ ΣΚΟΡΣΕΖΕ: ΕΝΑ ΔΙΠΤΥΧΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΑΕΛ ΜΠΑΛΧΑΟΥΖ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023

19:30 «Μάρθα – Martha», Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Γερμανία, 1973, 116 λεπτά

Στα γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους

Όταν ρωτούν τη Μάρθα πού μένει, αυτή απαντά «στην οδό Ντάγκλας Σερκ, νούμερο 21». Όταν ο Φασμπίντερ ρωτήθηκε για την πιο πλούσια δεξαμενή των κινηματογραφικών αναφορών του, αυτός απάντησε: «Μόλις είδα τις ταινίες του Ντάγκλας Σερκ, πείστηκα μια και καλή πως ο έρωτας είναι το καλύτερο, το πιο ύπουλο, το πιο αποτελεσματικό εργαλείο κοινωνικής καταπίεσης».

Η ηρωίδα της ταινίας του, μια 30χρονη παρθένα που βάφει τα χείλη της σε ένα φιλήδονο κατακόκκινο χρώμα, απελευθερώνεται από την εξουσία του πατρός, που πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ένα κοινό τους ταξίδι στη Ρώμη, για να πέσει με μεγαλύτερη φόρα στα δεσμά του γάμου με έναν αινιγματικό μηχανικό, ο οποίος χτίζει φράγματα κατ’ επάγγελμα, αλλά και υψώνει διάφορα σύνορα στη μεταξύ τους σχέση.

Από τις σημαντικότερες, και σταθερά ανεξερεύνητες δημιουργίες του σπουδαίου σκηνοθέτη (καθώς για δεκαετίες παρέμενε απρόβλητη), η σαρδόνια «Μάρθα» περιέχει και την πρώτη δοκιμή του περίφημου περιστρεφόμενου πλάνου 360 μοιρών, που καθιέρωσε τον διευθυντή φωτογραφίας Μίκαελ Μπάλχαουζ κι έμεινε στην κινηματογραφική ορολογία ως «κύκλος του Μπάλχαουζ».

*22:00 | Μετά τα Μεσάνυχτα [After Hours], Μάρτιν Σκορσέζε, Η.Π.Α., 1985, 97 λεπτά.

Στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

«Διαφορετικοί κανόνες ισχύουν μόλις νυχτώνει» αναφέρει σε κάποιο σημείο της ταινίας ένας από τους αμέτρητους χαρακτήρες που συναντά στην ιλιγγιώδη βραδινή οδύσσειά του ο ήρωας. Ακολουθώντας την υπόσχεση ενός ερωτικού ραντεβού με μια αινιγματική ξανθιά, ένας προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών εγκαταλείπει την ασφάλεια του οικείου περιβάλλοντός του και κατηφορίζει σε μεριές της πόλης που του είναι παντελώς άγνωστες, ίσως επειδή πάντοτε φρόντιζε να τις αποφεύγει.

Με το που πέφτει η νύχτα, όμως, η μεγαλούπολη μεταμορφώνεται σε έναν φαρμακερά σαγηνευτικό κόσμο που επιφυλάσσει τόσο υποσχέσεις, όσο και κινδύνους και η οποία παγιδεύει τον πανικόβλητο πρωταγωνιστή σε ένα παρανοϊκό και φοβικό κλοιό, αφήνοντας ως μοναδική παρηγοριά τον ερχομό του πρώτου πρωινού φωτός.

Μόνο που η δημιουργία του Σκορσέζε δεν είναι ταινία τρόμου, αλλά μια καφκικών διαστάσεων κωμωδία του παραλόγου, όπου μερικοί από τους πιο αρχέγονους ανθρώπινους φόβους και κάμποσα υπαρξιακά άγχη χωρούν μέσα σε ένα σαρδόνιο παιχνίδι με την αγωνία και τις προσδοκίες του θεατή. Ο Σκορσέζε το ενορχηστρώνει με παιχνιδιάρικο και μαεστρικό τρόπο, σαν να σκηνοθετεί έναν ενήλικο και αρκούντως διεστραμμένο Μάγο του Οζ που τρέχει με φρενιτιώδη ταχύτητα από τη μια αξέχαστη σκηνή στην άλλη, αναζητώντας εναγωνίως τον δρόμο για το σπίτι και συναντώντας στην πορεία ένα μικρό αριστούργημα.

Ο Michael Ballhaus προτάθηκε 3 φορές για το βραβείο Όσκαρ αλλά δεν το κέρδισε, για τα φιλμ «Broadcast News – Το Κύκλωμα», «The Fabulous Baker Boys» καθώς και για το «Gangs of New York» του Μάρτιν Σκορσέζε το 2002.

Σκηνή από τον "Δράκουλα".

Σκηνή από τον "Δράκουλα".

Σκηνή από την ταινία "Μάρθα".

Σκηνή από την ταινία "Μάρθα".

Σκηνή από το "Quiz Show" του Ρ...

Σκηνή από το "Quiz Show" του Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Σε γύρισμα με τον Μάρτιν Σκορσέζε.

Σε γύρισμα με τον Μάρτιν Σκορσέζε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture