Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νικόλας Σερέτης- Καιρός: Ο Φλεβάρης στην Πάτρα

Νικόλας Σερέτης- Καιρός: Ο Φλεβάρης στην Πάτρα
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

«Αφήνοντας πίσω μας τον Ιανουάριο, έναν μήνα ο οποίος έκλεισε με κάτι παραπάνω από 2°C υψηλότερη μέση θερμοκρασία σε σχέση με τις κλιματικές τιμές, όσον αφορά όχι μόνο την περιοχή μας αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ο Φεβρουάριος έρχεται με σαφώς πιο χειμερινές διαθέσεις» λέει στο thebest.gr o προγνώστης καιρού και γεωλόγος Νικόλας Σερέτης .

«Έχουμε εισέλθει στο πιο κρύο χρονικό διάστημα του φετινού χειμώνα. Ειδικότερα, η διαμόρφωση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με την «εγκατάσταση» των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης, ανοίγει την δίοδο για την κάθοδο ψυχρότερων αερίων μαζών στο ανατολικό της τμήμα. Το μοτίβο αυτό φαίνεται να διατηρείται για αρκετές ημέρες και να παραμένουμε έτσι στον ψυχρό τομέα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας» επισημαίνει.

Σε ό, τι αφορά την περιοχή της Πάτρας και γενικότερα της Αχαΐας οι καιρικές συνθήκες των ερχόμενων ημερών αναμένεται να διαμορφωθούν, σύμφωνα με τον κ. Σερέτη, ως εξής:

Κατά το διάστημα 2-5/2 αναμένεται σε γενικές γραμμές επικράτηση καλών καιρικών συνθηκών με μόνη εξαίρεση το δεύτερο μισό του Σαββάτου, όπου υπάρχει ενδεχόμενο για τοπικό πέρασμα βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στα ορεινά τμήματα.

Ο υδράργυρος ως προς τις μέγιστες τιμές του θα βρεθεί στα επίπεδα των 12-13°C και ως προς τις ελάχιστες στους 4-6°C στις πεδινές-παράκτιες περιοχές.

Από τις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δείχνουν περαιτέρω πτώση του υδραργύρου με μέγιστες τιμές που δύσκολα θα ξεπερνούν τους 10°C και με ελάχιστες σε μόνιμη βάση κάτω από τους 5°C ακόμη και μέσα στην πόλη της Πάτρας.

Όσον αφορά τα φαινόμενα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την επίσκεψη μιας σημαντικής κακοκαιρίας το διήμερο 7-8 Φεβρουαρίου, η οποία αναμένεται να φέρει αξιόλογες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις ακόμη και σε πιο ημιορεινές, αυτή τη φορά περιοχές.

Ενώ, και για το 2ο μισό της ερχόμενης εβδομάδας φαίνεται να διατηρείται ο εξαιρετικά άστατος καιρός με βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) κατά τόπους και κατά περιόδους.

«Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο οι όποιες χιονοπτώσεις να απασχολήσουν και πεδινές περιοχές τουλάχιστον όσον αφορά την περιοχή μας» τονίζει.

Αναφερόμενος σε όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην προγνωστική «αρένα»: «είναι σαφές πως πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν διχογνωμίες στην επιστημονική κοινότητα. Αυτό είναι κάτι που αφορά όχι μόνο την επιστήμη της μετεωρολογίας αλλά το σύνολο των επιστημονικών πεδίων. Σε κάθε περίπτωση όμως, κρίνεται συνετό να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μετριοπάθεια σε όσα εξωτερικεύονται, ειδικά όταν το ευρύ κοινό είναι άμεσος αποδέκτης τους. «Παν μέτρον άριστον» ανέφεραν σπουδαίες προσωπικότητες του παρελθόντος και προφανώς κάτι περισσότερο θα γνώριζαν»!

·      Χαρακτηριστικό όσων προαναφέρθηκαν αποτελεί το παρακάτω διάγραμμα, το οποίο αποτυπώνει το σύνολο των προγνωστικών σεναρίων του αμερικανικού προγνωστικού μοντέλου (gfs) για την πόλη της Πάτρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις