Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πλειστηριασμοί- Δ. Ελλάδα:  Γιατί το 70% βγαίνουν άγονοι- «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τα “κοράκια”»- Έρχεται «τσουνάμι»

Πλειστηριασμοί- Δ. Ελλάδα:  Γιατί το 70%...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ο δρόμος των ανακοπών

Τον εφιάλτη του πλειστηριασμού αναμένεται να ζήσουν πολλοί οφειλέτες- ιδιοκτήτες ακινήτων το επόμενο διάστημα. Και στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας τα Ακίνητα που πλειστηριάζονται είναι πολλά χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr, ο Γιώργος Λεχουρίτης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Πάτρας και Λοιπής Ελλάδας, «την εικόνα για το πόσα ακίνητα πλειστηριάζονται στη Δυτική Ελλάδα, στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, δεν μπορεί να την έχει κανείς. Ό,τι ισχύει όμως για την υπόλοιπη Ελλάδα, ισχύει και γι΄ αυτές τις περιοχές. Τα σπίτια του κόσμου θα βγουν σε πλειστηριασμό, χωρίς καν να το καταλάβει. Μπορεί κάποιος να χρωστάει 50.000 ευρώ και να χάσει μία περιουσία 500.000 ευρώ. Θεωρούμε ότι αναμένοντας την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, θα γίνονται πλειστηριασμοί αλλά θα γίνονται και ανακοπές από την πλευρά των οφειλετών».

Ωστόσο μπορεί να γίνονται γνωστές μεμονωμένες περιπτώσεις ακινήτων όπως αυτό που πλειστηριάζεται 28 Ιουνίου 2023, στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.  Πρόκειται για οικόπεδο 616 ,96 τμ με διώροφη οικία 148,50 τμ και αποθήκη 25,62 τμ με τιμή εκκίνησης 56.000 ευρώ

 

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο δικηγόρος Χρήστος Λιαρομμάτης, «στην Αχαΐα, στην Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας πλειστηριάζεται ένα οικόπεδο μαζί με βιομηχανικό κτίριο ενώ έχω αναλάβει και άλλες πέντε περιπτώσεις πρώτων κατοικιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται ανακοπές με σκοπό να ανέβει η τιμή εκκίνησης και να μην μπορεί να βρεθεί  αγοραστής. Είναι άλλο να έχουμε τιμή εκκίνησης για ένα ακίνητο 100.000 ευρώ και άλλο 150.000 ευρώ. Η τιμή εκκίνησης μπορεί να ανέβει μόνο με δικαστική απόφαση και αφού έχουν αποφανθεί για την αξία του ακινήτου εκτιμητής. Το δικαστήριο εκτιμά τελικά ποια θα είναι η τιμή εκκίνησης και όσο αυτή ανεβαίνει τόσο δυσκολεύει και ο πλειστηριασμός».

Όπως εξηγεί, «από τότε που οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά απαγορεύεται να γίνουν αναβολές. Αυτή η νομοθεσία ήταν σαφώς υπέρ των τραπεζών. Κάποτε ο οφειλέτης μπορούσε να πάρει αναβολή. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι δεν μπορούν να είναι πραγματοποιήσιμοι όλοι οι πλειστηριασμοί. Το 70% των πλειστηριασμών, είναι άγονοι. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον πια. Φυσικά η τράπεζα μπορεί να επαναλάβει έναν πλειστηριασμό που ήταν άγονος όμως τα περισσότερα ακίνητα δεν αγοράζονται. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τα “κοράκια”.

Οπότε η τράπεζα δίνει εντολή στο συμβολαιογράφο να επαναλάβει μετά από 4 μήνες και η διαδικασία γίνεται από την αρχή. Αν είναι άγονος ξανά ένας πλειστηριασμός, γίνεται πάλι από την αρχή. Έτσι εκτιμώ ότι θα πάει το θέμα των πλειστηριασμών. Τα λίγα ακίνητα που πωλιούνται, τα αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες. Τα ακίνητα αυτά βέβαια τους είναι άχρηστα καθώς δεν θέλουν ακίνητα αλλά χρήματα. Κατά τη γνώμη μου οι περισσότεροι πλειστηριασμοί με αυτή την έννοια είναι αποτυχημένοι».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις