Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

STYLE

/

Dress code, labels, κοσμήματα και trends στην πολύκροτη κηδεία του τέως βασιλιά

Dress code, labels, κοσμήματα και trends...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η εντυπωσιακή Λετίσια, η fashionista Μαρία- Ολυμπία, το headband της Μαρί Σαντάλ, η κούκλα Αλεσάντρα του Ανόβερο κ.α.

Πέρα από τους ιδεολογικούς διαξιφισμούς περί της κηδείας του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας στη Μητρόπολη της Αθήνας, υπήρξε αν μη τι άλλο ομοφωνία για την απαράμιλλα κομψή αισθητική των παρευρισκομένων. Σε μια διακριτική τελετή, καθώς τίποτα δεν έδειχνε κραυγαλέο και προκλητικό, τηρήθηκε το dress code που συνηθίζεται σε τέτοια γεγονότα στους royal κύκλους. Το μαύρο χρώμα και οι πέρλες λοιπόν δέσποσαν, αλλά υπήρξαν λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά, όπως τα αξεσουάρ στο κεφάλι που συναγωνίστηκαν τα καπέλα. Εννοείται πως τίποτα κοντό, αποκαλυπτικό και εφαρμοστό δεν είδαμε από τις κυρίες. Ούτε έντονο make up ή εμφανείς «παρεμβάσεις» στο πρόσωπο. Η ωραία εικόνα των τριών γιων του Κωνσταντίνου μαζί με σκούρα κοστούμια, βέβαια μαγνήτισε την προσοχή, πέρα από το βεστιάριο της ημέρας, χάρη στην ευγένεια, τις χειρονομίες και το παράστημά τους.  

Στο επίκεντρο του στυλιστικού ενδιαφέροντος η βασίλισσα της Ισπανίας, Λετίσια, της οποίας η εμφάνιση είχε celebrity εκτόπισμα και ξεσήκωσε τα φλας. Εδωσε το παρών με πολύ μεσάτο coat dress, που δημιούργησε sur mesure ο σχεδιαστής του παλατιού,  σε συνδυασμό με τσάντα Armani και κλασικές ψηλοτάκουνες γόβες Prada από λουστρίνι. Οι βελούδινες λεπτομέρειες του ρούχου, ο «σινιόν» κότσος και μια καρφίτσα κειμήλιο, η λεγόμενη Queen Ena’s Gray Pearl Drop Brooch που απασχόλησε τα διεθνή fashion media, την έκαναν να πρωταγωνιστήσει στην τελετή. To στιγμιότυπο με το χειροφίλημα του Παύλου, χάρη στη φυσική γοητεία και των δυο τους, ήταν στα highlights ασυζητητί.

Η κατασυγκινημένη Αννα – Μαρία, χήρα του εκλιπόντος διάλεξε ένα απλό μακρύ παλτό και φουλάρι έτσι ώστε το μόνο που ξεχώριζε ήταν ο μεγάλος και αστραφτερός σταυρός στο λαιμό της. Ηταν το κόσμημα το οποίο είχε φορέσει και την ημέρα του γάμου τους, το 1964, το οποίο λόγω του πένθους είχε συνδυάσει με πέρλες. Αντίστοιχα είχε ντυθεί και η αδελφή του τέως βασιλιά, Σοφία της Ισπανίας.

Η πάντα αλάνθαστη στυλιστικά, Μαρί Σαντάλ, σύζυγος του Παύλου, διάλεξε ένα απλό μίντι φόρεμα σε «α» γραμμή με ένα «πιάσιμο» πίσω και τσάντα Gabriela Hearst, αφήνοντας το beauty look της να υπερισχύσει σε εντυπώσεις. Τα χτενισμένα σε κύματα μαλλιά της με τη χαρακτηριστική, ογκώδη στέκα -puffy headband που καθιέρωσε ο οίκος Prada ήταν βασικό στοιχείο του look της. Μακιγιαρισμένη ελάχιστα, με καφέ μολύβι, απλή μάσκαρα, απαλό ρουζ και nude ροδί κραγιόν έδειξε πως ξέρει να σμίγει παράδοση και μόδα.

Η 26χρονη Μαρία Ολυμπία, εγγονή του τέως βασιλιά, που έχει εξελιχθεί σε διεθνές it girl της μόδας, έκανε μια εκσυγχρονισμένη πένθιμη εμφάνιση. Επέλεξε ένα αναγνωρίσιμο  midi dress του γνωστού βρετανικού brand Τhe Vampire’s Wife, από μαύρο, ριγωτό βελούδο με βολανάκια στα μανίκια και στο στρίφωμα. Τσαντάκι Chanel, καστόρινες slingback γόβες Manolo Blahnik και «σπαστά» μαλλιά ολοκλήρωσαν το outfit.

Ισως βέβαια η πιο σαγηνευτική νεανική παρουσία να μην ήταν αυτή της Μαρίας- Ολυμπίας, αλλά της περουβιανής Αλεσσάντρα ντα Οσμα, νομικού, designer και πρώην μοντέλου που κατέφθασε με τον σύζυγό της , πρίγκιπα Κρίστιαν του Ανόβερου. Με πλούσια φυσικά καστανά μαλλιά, σύνολο και τσάντα Dior προσέλκυσε τα βλέμματα έστω κι αν δεν ήξεραν για ποια πρόκειται.

Η γεννημένη καλλονή σύζυγος του Νικόλαου, Τατιάνα Μπλάτνικ διάλεξε φόρεμα σε στενή γραμμή με γυριστό new retro γιακά και η κοσμοπολίτισσα γυναίκα του Φίλιππου, Νίνα Φλορ, που είναι λάτρης του οίκου Chanel, ένα ταγιέρ με κοντό σακάκι και εσωτερικό πουκάμισo με στρογγυλό peter pan γιακά. Το headband στα μαλλιά της απέδειξε το ενδιαφέρον της για τη μόδα. Η Θεοδώρα, μικρότερη κόρη του τεως βασιλιά έκανε μια μάλλον άχρωμη εμφανιση.

Η Μετ- Μαρί της Νορβηγίας αξιοποίησε μια μοντέρνα «πρόταση» που εύκολα μπορούν να υιοθετήσουν όλες οι γυναίκες σε κηδείες: Μεσάτο σακάκι με αεράτη πλισέ φούστα όπως τα έχει καθιερώσει ο Dior. Ιδιαίτερη «πινελιά» το δικτυωτό τούλι στον κότσο της.

Από εκεί και πέρα, η πριγκίπισσα Αννα που εκπροσώπησε το βασιλιά Κάρολο και η λαίδη Γκαμπριέλα Γουίνδσορ που εκπροσώπησε το Γουίλιαμ, επένδυσαν σε απλά παλτό και κλασικά αξεσουάρ δίχως ιδιαίτερη επισημότητα. Στο ίδιο πνεύμα και οι πριγκίπισσες Ειρήνη και Κριστίνα της Ισπανίας αλλά και η πρωτότοκη κόρη του τέως βασιλιά, Αλεξία.

Η βασίλισσα του Βελγίου, Ματθίλδη και η βασίλισσα της Σουηδίας, Σίλβια ταν όμως από τις πιο κομψές με κομψά, θηλυκά ταγιέρ από ανάγλυφα υφάσματα και αριστοκρατικά καπέλα.

Η αδελφή της Αννας – Μαρίας και αντισυμβατική βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας, ήταν ντυμένη με λιτό ταγιέρ, καπελάκι, πέρλες και ίσια παπούτσια. Την απολυταρχία του μαύρου έσπασε μόνο το λευκό μαντήλι της βασίλισσας Νουρ της Ιορδανίας. 

Τέλος να πούμε πως η Μάξιμα της Ολλανδίας που έχει στενούς δεσμούς με τη χώρα μας υπέπεσε σε ενδυματολογικά «φάουλ». Το παλτό της ήταν πολύ σπορ και κοντό για την περίσταση (άλλωστε οι royal κανόνες επιβάλλουν μίντι μήκος και ποτέ γυμνό γόνατο) ενώ οι καθημερινές μπότες της δεν ταίριαζαν στο γεγονός. Το δαντελένιο μαντήλι στα μαλλιά επίσης παράταιρο με το υπόλοιπο look έστω κι αν οι ειδικοί  το θεωρούν ένδειξη σεβασμού, πέρα από style.

Τι λέει η παράδοση

Διαχρονικά, σύμφωνα με το dresscode που καθιέρωσε η πολύ επιδραστική βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, στις κηδείες συνηθίζονται καπέλα ή μαύρα πέπλα προσώπου καθώς και άλλα αξεσουάρ κεφαλής. Η βασίλισσα Βικτώρια  ευθύνεται για τη διάδοση του πένθιμου ενδύματος καθώς μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της πρίγκιπα Αλβέρτου το 1861, άρχισε να φοράει αποκλειστικά μαύρα. Και το έκανε καθημερινά για τα επόμενα 40 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της. (Αντίθετα, πριν από εκείνη, οι μεσαιωνικές βασίλισσες ντύνονταν με λευκά φορέματα)

Πλέον από τα μέσα της δεκαετίας του 1900, τα πέπλα από δαντέλα και τούλι έχουν αντικατασταθεί από πιο light εκδοχές με δίχτυ. Oι πέρλες είναι καθεστώς στις κηδείες αλλά δεν είναι μόνο για περιστάσεις πένθους, καθώς εθιμοτυπικά μια κυρία πρέπει να φοράει μαργαριτάρια όλη την ημέρα, ενώ μετά τις 6 το απόγευμα να φοράει διαμάντια… 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View