Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Η Λίλα Μπακλέση επιστρέφει στην Πάτρα με την παράσταση «Η βίλα» και μιλάει στο thebest

Η Λίλα Μπακλέση επιστρέφει στην Πάτρα με...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Στις 14 και 15 Ιανουαρίου στο θέατρο Πάνθεον

Στην γενέτειρά της, την Πάτρα επιστρέφει η ηθοποιός Λίλα Μπακλέση, με την παράσταση "H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)".  Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

Πρόκειται για το έργο του Χιλιανού συγγραφέα Guillermo Calderón που -σε σκηνοθεσία Λητώς Τριανταφυλλίδου που ανεβαίνει στο θέατρο Πάνθεον στις 14 και 15 Ιανουαρίου. 

Η σκηνοθέτις Λητώ Τριανταφυλλίδου σε συνεργασία με ένα ξεχωριστό θίασο ηθοποιών, την Νατάσα Εξηνταβελώνη, την Λίλα Μπακλέση και την Αγγελική Πασπαλιάρη, εξετάζουν τον απόηχο ενός τέτοιου τραυματικού γεγονότος στην σύγχρονη πραγματικότητά μας, καθώς και την παράδοση της συστημικής βίας πάνω στο γυναικείο σώμα. Η κληρονομιά μιας δικτατορίας που βαραίνει τους ήρωες του έργου δεν είναι άγνωστη σε εμάς. Μήπως είμαστε όλοι, τελικά, παιδιά μιας δικτατορίας κι έμμεσα ή άμεσα απόγονοι ενός τραύματος;

 Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή η Λίλα Μπακλέση μίλησε στο thebest.gr...

Δεν την επισκέπτομαι συχνά την Πάτρα αλλά όταν επιστρέφω πηγαίνω κατευθείαν με την οικογένειά μου μια βόλτα στη θάλασσα. Αυτό μου λείπει πιο πολύ στην καθημερινότητά μου.

Επιστρέφεις στην Πάτρα με την παράσταση «Η Βίλα». Πώς είναι να παίζεις στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησες;

Το περιμένω με ανυπομονησία! Είναι ιδιαίτερο το κοινό της Πάτρας, εκπαιδευμένο και απαιτητικό. Καταλαβαίνω πολλά για τον παλμό της κάθε παράστασης παίζοντας για το κοινό της Πάτρας.

Επισκέπτεσαι συχνά την πόλη; Τι είναι αυτό που δεν παραλείπεις ποτέ να κάνεις όταν έρχεσαι;

Δεν την επισκέπτομαι συχνά αλλά όταν επιστρέφω πηγαίνω κατευθείαν με την οικογένειά μου μια βόλτα στη θάλασσα. Αυτό μου λείπει πιο πολύ στην καθημερινότητά μου.

«Η «Βίλα» μιλάει για τη γυναικεία κακοποίηση και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τη μνήμη και την ιστορία. Ήταν μία «πρόκληση» να καταπιαστείς θεατρικά με αυτό το θέμα;

Μεγάλη πρόκληση για όλες μας. Η ιστορία της Χιλής αλλά και όλης της Λατινικής Αμερικής είναι ανατριχιαστική. Παράλληλα-για να φέρουμε στα δικά μας δεδομένα το κείμενο-μελετήσαμε και την ιστορία της χούντας στην Ελλάδα. Αυτό που με τρομάζει στην χώρα μας είναι ότι υπάρχουν τόποι μαρτυρικοί που σχεδόν κρύβονται. Για παράδειγμα το κτίριο στην οδό Μπουμπουλίνας, στην Αθήνα, που ήταν ένας βασικός χώρος βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της επταετίας, τώρα στεγάζει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτός ο τρόμος και ο θυμός με σημάδεψαν και αντικατοπτρίζονται στον χαρακτήρα μου στην παράσταση.

Υπάρχουν πράγματα που ανακάλυψες σε αυτή διαδρομή, μέσα από την παράσταση;

Ο κόσμος περιμένει μια συγκεκριμένη αντίδραση από εσένα όταν είσαι θύμα κακοποίησης. Ο κάθε άνθρωπος όμως αντιδρά διαφορετικά. Κάποιες φορές κλαις, κάποιες γελάς. Όμως αυτή τη στιγμή η κοινωνία έχει ανάγκη να βάλει σε καλούπι ακόμα και τον τρόπο που διαπραγματεύεσαι το τραύμα σου. Δεν υπάρχει ενσυναίσθηση.

Η ζωή δεν μπορεί να είναι μόνο θλίψη, δεν αντέχεται. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας το χιούμορ είναι εκεί για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε

Πόσο σημαντικό ήταν για εσένα ότι σε αυτή τη δουλειά μοιράζεσαι τη σκηνή με δύο οικεία πρόσωπα;

Είναι συγκινητικό να ανεβαίνω στη σκηνή με αυτά τα πλάσματα που έχω την τύχη να είναι δυο από τις πιο κοντινές μου φίλες. Είμαι ευγνώμων στη σκηνοθέτιδά μας, Λητώ Τριανταφυλλίδου, που μας ένωσε στη σκηνή και μάλιστα με αυτό το έργο!

Αυτή τη φορά θα ανέβεις στη σκηνή ως «Αλεχάνδρα». Μίλησε μας γι αυτό το χαρακτήρα…Βρήκες κοινά σημεία στον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα;

Είμαι αρκετά μακριά από την Αλεχάνδρα μου. Βρήκα όμως ένα κοινό σημείο, το θυμό μας για το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι και πορεύτηκα με αυτό.

Προσεγγίζετε το έργο με αρκετό χιούμορ, πράγμα που δεν μπορεί εύκολα κανείς να το φανταστεί…

Δεν νομίζω ότι γίνεται αλλιώς. Η ζωή δεν μπορεί να είναι μόνο θλίψη, δεν αντέχεται. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας το χιούμορ είναι εκεί για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε.

Ποιες είναι οι σκέψεις με τις οποίες φεύγει ο θεατής από την παράσταση; Τις μοιράζονται μαζί σας;

Η αλήθεια είναι ότι οι θεατές, μας περιμένουν μετά το τέλος της παράστασης γιατί θέλουν να επικοινωνήσουν αυτά που ένιωσαν. Και αυτό για εμάς είναι μια νίκη.

Τι υπάρχει στα μελλοντικά σου σχέδια;

Είμαι στη σειρά «Σώσε με» στον ΑΝΤ1+ μια αστυνομική σειρά μυστηρίου και στα επόμενα πλάνα είναι η συνέχιση των παραστάσεων της Βίλας και γυρίσματα για την ταινία μικρού μήκους του Παναγιώτη Φαφούτη.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Τρεις γυναίκες που τις λένε “Αλεχάνδρα” συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ  (1973-1990). Με χιούμορ και δραματική μαεστρία, ο Χιλιανός συγγραφέας Guillermo Calderón, δημιουργεί τρεις σύγχρονους χαρακτήρες που ανυποψίαστοι μπαίνουν σε ένα παιχνίδι ανάκτησης της προσωπικης τους ιστορίας. Θα πρέπει η Βίλα να γίνει ένα μνημείο για τις κτηνωδίες που συνέβησαν εκεί; Να παραμείνει ένα ερείπιο, να ξεχαστεί; Να γίνει χώρος τέχνης; Κάθε μια επιλογή εκφράζει μια διαφορετική σχέση με την Ιστορία, αλλά και μια διαφορετική ανάγκη των θυμάτων της. 


Ίσως η Βίλα πρέπει τελικά να γίνει θέατρο, για να φιλοξενήσει τις χαρές και τις λύπες που ξεπερνούν την φαντασία των δημιουργών της. 

 Συγγραφέας: Guillermo Calderón

Μετάφραση - Ιστορικός σύμβουλος: Ελένη Δρίβα

Σκηνοθεσία: Λητώ Τριανταφυλλίδου 

Ερμηνεύουν:  Νατάσα Εξηνταβελώνη, Λίλα Μπακλέση και Αγγελική Πασπαλιάρη

Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης

Βοηθός Σκηνογράφου: Ανθή Παρασκευά Βελουδογιάννη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Μουσική: Αλεξανδρα Κατερινοπούλου

Φωτογράφος / Artwork / VideoArt: Χρίστος Συμεωνίδης

 
Κινησιολόγος: Αγγελική Τρομπούκη 

Προβολή και Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Οργάνωση Παραγωγής: Ραφαέλα Χαμπίπη


Παραγωγή: Olympia Culture 


ΩΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 21.00 


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 

Ταμείο Θεάτρου Πάνθεον Τηλέφωνο 2610325778 & 

Viva.gr 

https://www.viva.gr/tickets/theater/i-bila-o-dromos-pou-den-piran-1/


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 

Εως 15 Δεκεμβρίου Τιμή Προπώλησης : 10 Euro 


Γενική Είσοδος : 15 Euro 

Μειωμένα : 12 Euro (Άνεργοι, Μαθητές, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, Ανω των 65) 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture