Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία εξόφλησης

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Στις 28 Φεβρουαρί...

Οι μισοί τα έχουν ήδη πληρώσει

Με την προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023 να εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών έχουν ήδη προχωρήσει στην εξόφλησή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πληρωμών που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές τελών κυκλοφορίας συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 42% των εγγεγραμμένων εσόδων από 2.830.000 ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων.

 


Παράλληλα ο ρυθμός καταθέσεων πινακίδων έχει κατεβάσει ταχύτητα. Την 1η Νοεμβρίου οι αιτήσεις ψηφιακής ακινησίας έφταναν τις 120.000 και από τότε έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει 7.000 άρσεις ψηφιακής ακινησίας. Την 1η Νοεμβρίου 2021 σε ψηφιακή ακινησία είχαν τεθεί 130.000 οχήματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η παράταση της προθεσμίας καταβολής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας για το 2023 εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου και η παράταση αυτή αφορά και την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όσους σκοπεύουν να καταθέσουν πινακίδες ( δεν αποστέλλονται πλέον στην Εφορία, όλη η διαδικασία γίνεται ψηφιακά) να κυκλοφορήσουν για δύο μήνες «τζάμπα» τα οχήματά τους.

 


Ωστόσο εκείνοι που έχουν σκοπό να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, για να μπορέσουν να τα πουλήσουν θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος. Για τους φορολογούμενους αυτούς, δεν ισχύει η παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Μεταβίβαση οχήματος: Η παράταση καταβολής των τελών κυκλοφορίας έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 δεν ισχύει για όσους μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2023. Επίσης είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2023.

2. Επιστροφή τελών κυκλοφορίας: Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και στη συνέχεια εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης τεθεί το όχημα σε ακινησία (εκούσια ή αναγκαστική) ή διαγραφεί λόγω ανακύκλωσης, τα τέλη κυκλοφορίας δύνανται να επιστρέφονται κατόπιν αιτήματος του φορολογούμενου, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, χωρίς να απαιτείται για την θεμελίωση του αχρεώστητου να παρέλθει το έτος για το οποίο καταβλήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας.

3. Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων: Όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους τους βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες. Θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις