Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Εθνική Βιβλιοθήκη- Νιάρχος: Η Αθήνα τιμάει και πάλι τον κορυφαίο πατρινό ζωγράφο Ανδρέα Βουρλούμη

Εθνική Βιβλιοθήκη- Νιάρχος: Η Αθήνα τιμά...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Μετά από Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Μπενάκη, ΕΜΣΤ βλέπουμε την πληρέστερη αναδρομική του έκθεση, στην Πάτρα δεν είναι ευρύτερα γνωστή η προσφορά του

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στο Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνεχίζεται η αναδρομική έκθεση του κορυφαίου πατρινού ζωγράφου Ανδρέα Βουρλούμη (1910-1999), εστιάζοντας σε «όλον αυτό τον κόσμο των μικρών πραγμάτων», όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ Σταύρος Ζουμπουλάκης. Η τιμητική ρετροσπεκτίβα με τίτλο «Ανδρέας Βουρλούμης ο Αττικός» περιλαμβάνει τοπία, νεκρές φύσεις, εσωτερικά, γυμνά και πορτρέτα 25 χρόνια μετά τον θάνατο του σημαντικού καλλιτέχνη. Και αυτό γιατί ενώ γεννήθηκε στην πόλη μας εμπνεύστηκε κυρίως από την Αθήνα. 

Οι 130 πίνακες και τα 80 σχέδια επιλέχθηκαν μέσα από 5000 έργα που καταγράφτηκαν από τους επιμελητές έτσι ώστε ο επισκέπτης να απολαμβάνει την πιο πλήρη θεώρηση της δουλειάς του, μετά από άλλες μεγάλες εκθέσεις σε Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Μπενάκη. Η Αθήνα έχει τιμήσει στους πιο σπουδαίους εκθεσιακούς χώρους τον πατρινό δημιουργό.
Με αφετηρία τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική, τη δεκαετία του 1920 και τα χρόνια της εφηβείας, η τωρινή έκθεση περνάει στα χρόνια της νιότης στο Παρίσι και τη σκληρή περίοδο της Κατοχής και καταλήγει στις πρώτες μεταπολεμικές αλλά και στις μετέπειτα δεκαετίες στην Αθήνα. Μέσα από τη χρονολογική παράθεση των έργων, ξεδιπλώνεται η πορεία και ο χαρακτήρας ενός τρυφερού εικαστικού που διατηρεί μέσα στον χρόνο αναλλοίωτο το ύφος και τα θέματά του. Ο Ανδρέας Βουρλούμης παρέμεινε ένας παραστατικός ζωγράφος επηρεασμένος από τον ιμπρεσσιονισμό που λάτρεψε την αττική γη, τους ανθρώπους, τα σπίτια και τις γειτονιές της. Ανήκει στη γενιά των λεγόμενων «ζωγράφων της ελληνικότητας». Ζωγράφισε με ευαισθησία τον Λυκαβηττό και τον Υμηττό, τις γειτονιές του Παγκρατίου και του κέντρου αλλά και την Κηφισιά, την περιοχή του Χολαργού, το μοναδικό τοπίο της Αίγινας. Πιο απλά, ο Βουρλούμης αποτύπωσε στο έργο του τα μέρη όπου έζησε, τα μέρη που συγκροτούσαν την καθημερινότητά του.  
 

*Εάν βρεθείτε στην πρωτεύουσα ανακαλύψτε την ζωγραφική του «δικού μας» Ανδρέα Βουρλούμη. Εως 28/2 στην Εθνική Βιβλιοθήκη, 4ος όροφος στο Πολιτιστικό Κέντρο Νιάρχος, λεωφόρος Συγγρού, Καλλιθέα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View