Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Παράξενο αλλά ενδιαφέρον το φιλμ «Αγία Έμυ» που πρόβαλλε η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

Παράξενο αλλά ενδιαφέρον το φιλμ «Αγία Έ...
Μαρτάτος Tάκης

Τη Δευτέρα 5/12/2022 - Ακολουθούν άλλες 2 ταινίες έως το τέλος του χρόνου, η «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου & "Το Κάταγμα"

Παράξενη αλλά ενδιαφέρουσα ήταν η ταινία «Αγία Έμυ», σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αρασέλης Λαιμού που πρόβαλλε με επιτυχία η Κινηματογραφική λέσχη Πάτρας στα Odeon Veso Mare, στην αίθουσα 3, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022. Το φιλμ με διακρίσεις στα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ του Λοκάρνο και της Θεσσαλονίκης περιέγραφε μία ιστορία γύρω από δύο νεαρές Φιλιππινέζες κοπέλες που ζουν κάπου στην Καστέλα στον Πειραιά, με τη μία την Τερέζα να μένει έγκυος από τον νεαρό Έλληνα που πουλάει ψάρια με τον οποίο έχει σχέση και την άλλη, την μικρότερη την Έμυ να είναι ένα κορίτσι όχι ιδιαίτερα κοινωνικό που δεν ακολουθεί τις συνήθειες και έθιμα των Φιλιππινέζων της περιοχής, και η οποία αποδεικνύεται στην πορεία της ταινίας να έχει και μεταφυσικές ανησυχίες και δύναμη!

Όπως είπαμε, η ταινία είναι περίεργη, ασυνήθιστη, έχει σκηνές που σε κάνουν να απορείς αλλά και σκηνές βαθύτατα ρεαλιστικές που συνδυάζονται με το μεταφυσικό και ονειρικό. Για παράδειγμα η σκηνή με τη γέννηση του μωρού προς το τέλος (δεν αποκαλύπτουμε περισσότερα) είναι θα λέγαμε σκηνή ανθολογίας μ’ έναν δυνατό ρεαλισμό που καταφέρνει να συγκινήσει. Η Αρασέλη Λαιμού που έχει τη βάση της στο Λος Άντζελες, με την «Αγία Έμυ» που συγκέντρωσε και πολλές υποψηφιότητες στα Ελληνικά κινηματογραφικά βραβεία, φανερώνει ένα μεγάλο ταλέντο που σίγουρα θα μας χαρίσει κι άλλες ενδιαφέρουσες ταινίες στο μέλλον. Απλά αυτό που κάπως αποδυναμώνει την «Αγία Έμυ» είναι κάποιες σκηνές και ήρωες/ηρωίδες που μοιάζουν μετέωρες στην πλοκή ή ακόμα θα λέγαμε πως & ενοχλούν. Παράδειγμα το νεαρό, σιωπηλό με προβλήματα κινητικότητας και σπαστικότητας αγόρι και η σκηνή που ο φυσιοθεραπευτής του ακουμπά την περιοχή του στομαχιού και την «καθαρίζει» ή η γηραιά και απαιτητική κυρία Χριστίνα, την οποία υποδύεται η υπέροχη ηθοποιός Ειρήνη Ιγγλέση που στα πρώτα πλάνα δεν την πολυκαταλάβαμε.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το κινηματογραφικό μίγμα επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών και γενικά το όλο στόρι και σκηνοθετική ματιά, διακρίνεται από τόλμη, φαντασία, αλήθεια, λέει τα πράγματα χωρίς ωραιοποίηση, αναφέρεται στη δύναμη των θαυμάτων, στην ανάγκη για επικοινωνία, ζεστασιά και αγάπη και σίγουρα αν και ξένισε ορισμένους εκ των σινεφίλ, είναι μία κινηματογραφική εμπειρία.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας έχει 2 ακόμα προβολές έως το τέλος του 2022, την προσεχή Δευτέρα 12/12 μας φέρνει μία ακόμα Ελληνική παραγωγή, ιδιαίτερη και βραβευμένη, το φιλμ "Σελήνη, 66 ερωτήσεις" της Ζακλίν Λέντζου με τη Σοφία Κόκκαλη και τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο, και ακολουθεί στις 19/12 το Γαλλικό φιλμ «Το Κάταγμα» σε σκηνοθεσία Κατρίν Κορσινί. Ο α’ φετινός κύκλος προβολών θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο με 2 ταινίες, το πολυαναμενόμενο, «πυρετώδες», όπως χαρακτηρίστηκε, νέο φιλμ της σπουδαίας Κλερ Ντενί, «Οι δύο όψεις του ξυραφιού» με τη Ζιλιέτ Μπινός και τον Βενσάν Λιντόν στις 9/1/2023 και το «Κάτω από το Ηφαίστειο» του σημαντικού Αμερικανού σκηνοθέτη Τζον Χιούστον με τον Άλμπερτ Φίνει και την Ζακλίν Μπισέ που είναι επανέκδοση μιας και πρόκειται για μία ταινία παραγωγής του 1984. Το «Κάτω από το Ηφαίστειο» θα παιχθεί τη Δευτέρα 16/1/2023 και θα ακολουθήσει στη συνέχεια ο Β’ κύκλος προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας που θα μας πάει έως πριν το Πάσχα.

Υποστηρικτής επικοινωνίας των σινε-προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας είναι & το thebest.gr.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture