Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ε ναι, οι πατρινοί διαβάζουν Annie Ernaux, «καλπάζουν» οι πωλήσεις των βιβλίων της

Ε ναι, οι πατρινοί διαβάζουν Annie Ernau...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Εκδόσεις μικρές και κομψές, με ασυμβίβαστη, αυτοβιογραφική γλώσσα «μαχαίρι»- Μεγάλη κίνηση στη Γωνιά του Βιβλίου

Η 82χρονη γαλλίδα συγγραφέας Αννί Ερνό- Annie Ernaux, που πρόσφατα κατέκτησε το Νόμπελ Λογοτεχνίας ενώ πάνω στο ομώνυμο βιβλίο της βασίστηκε η σινεφίλ ταινία «Το γεγονός» (Χρυσός Λέοντας Βενετίας), πρωτοστατεί αυτές τις μέρες στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού. Τα έργα της πάνε εξαιρετικά καλά αγοραστικά μας επιβεβαίωσαν και στο κεντρικό βιβλιοπωλείο της Πάτρας «Η Γωνιά του Βιβλίου» και μάλιστα η Ασπασία Παπαχρίστου τα έχει ακριβώς μπροστά στο κεντρικό ταμείο λόγω συνεχούς ζήτησης.

 Όπως ανέφερε με αφορμή την βράβευσή της η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών η δουλειά της διακρίνεται «για το θάρρος και την κλινική οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης. Τ ο έργο της είναιασυμβίβαστο και γραμμένο σε απλή γλώσσα, ξεκαθαρισμένη.».

Η συγγραφέας εξετάζει με συνέπεια και από διαφορετικές οπτικές γωνίες τη ζωής που χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες σχετικά με το φύλο, τη γλώσσα και την τάξη. Γεννημένη το 1940, μεγάλωσε στη μικρή πόλη Yvetot της Νορμανδίας, όπου οι γονείς της είχαν ένα καφέ – παντοπωλείο και σήμερα είναι μία από τις σημαντικότερες και πολυβραβευμένες, σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. Το πλούσιο πεζογραφικό της έργο είναι γεμάτο προσωπικά της βιώματα, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Τα χρόνια» (2008). Εχει κατακτήσει το Βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το Man Booker International το 2019.

 Στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία της «Ο τόπος» (2019), «Μια γυναίκα» (2020), «Τα χρόνια» (2021) και «Το γεγονός» (2022).

Ειδικά η τελευταία ιστορία που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη φέτος, βασίζεται σε μια επώδυνη, παράνομη έκτρωση που έκανε η ίδια το 1963 όντας μόλις 23 ετών.

«Ένα σημαντικό, επιβλητικό έργο» κατά  τους New York Times «βιβλίο γροθιά,· ακλόνητο και αυθεντικό» κατά το Publishers Weekly. Όπως η ίδια έχει δηλώσει το γράψιμο ανοίγει τα μάτια μας μπροστά στην κοινωνική ανισότητα. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί τη γλώσσα ως «μαχαίρι», για να σκίσει τα πέπλα της φαντασίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View