Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Στην ταινία "Επιστροφή στη Σεούλ" του Ντέιβι Τσου απονεμήθηκε η Χρυσή Αθηνά των 28ων Νυχτών Πρεμιέρας

Στην ταινία "Επιστροφή στη Σεούλ&qu...

Μετά την απονομή των βραβείων στο Ιντεάλ το Σάββατο 8/10 προβλήθηκε η ταινία από το Βέλγιο, "Close" του Λούκας Ντοντ

Στον κινηματογράφο Ιντεάλ της οδού Πανεπιστημίου και λίγο πριν πέσει η αυλαία με την προβολή της εξαιρετικής, όπως λέγεται ταινίας από το Βέλγιο, "Close" του Λούκας Ντοντ, το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία με πολλές sold out προβολές, απένειμε το περασμένο Σάββατο 8/10, τα φετινά βραβεία του στις ταινίες που συμμετείχαν στα 3 διαγωνιστικά τμήματα της διοργάνωσης.

Η κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος αποτελούταν από τους Ναντάβ Λαπίντ (σκηνοθέτης & σεναριογράφος, πρόεδρος), Λουίζα Αρκουμανέα (κριτικός θεάτρου), Αρνό Βαλουά (ηθοποιός), Ντιάνα Έλμπομ (παραγωγός) και Αλέξις Ζουνκόζα (πρόεδρος του δικτύου Europa Film Festivals).

Το μεγάλο βραβείο των "Νυχτών Πρεμιέρας", η Χρυσή Αθηνά, απονεμήθηκε στην ταινία "Επιστροφή στη Σεούλ" (Ντέιβι Τσου). Σύμφωνα με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

"Λένε ότι ενώ όλα είναι εύθραυστα και στιγμιαία και θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε ένα δευτερόλεπτο, οι μητέρες και τα παιδιά είναι για πάντα. Είναι η βάση της ανθρώπινης εμπειρίας, της ανθρώπινης ύπαρξης. Τι θα απογίνουν εκείνοι που δεν έχουν μητέρα; Εκείνοι των οποίων οι μητέρες αρνήθηκαν να γίνουν μητέρες τους; Που αρνήθηκαν να τα μεγαλώσουν ως παιδιά τους και συνεχίζουν να αρνούνται να τα γνωρίσουν; Πώς θα μάθουν να περπατούν και να μιλούν; Πώς θα χορέψουν και πώς θα κάνουν σεξ; Πώς θα αγαπήσουν και θα μισήσουν; Ίσως με αυτή την αγωνιώδη ελευθερία των αιωνίως αδίστακτων, για τους οποίους, όπως λέει και η ίδια η ταινία, 'τα πάντα μπορούν να εξαφανιστούν σε μια στιγμή'. Το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο 'Επιστροφή στη Σεούλ' του Ντέιβι Τσου".

Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στο φιλμ "1976" της Μανουέλα Μαρτέλι και του καλύτερου σεναρίου στο "Joyland" (Σαΐμ Σαντίκ). Από την άλλη, όπως έγραψε το περιοδικό Αθηνόραμα, με δύο χρυσά αγαλματίδια τιμήθηκε το "Μπλε Καφτάνι" (Μαριάμ Τουζανί), το οποίο απέσπασε το βραβείο κοινού και το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Η ΠΕΚΚ υποστήριξε την επιλογή της λέγοντας τα εξής:

"Η ΠΕΚΚ επιλέγει να δώσει το βραβείο σε μια ταινία, στην οποία η σκηνοθέτις, με ριζοσπαστική κριτική διάθεση, αντιμετωπίζει μια σύνθετη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα και παρουσιάζει εξαιρετικά τους έμφυλους διαχωρισμούς. Έτσι καθιστά για το ευρωπαϊκό κοινό την ταινία της αντίδοτο στον οριενταλισμό. Όλα τα παραπάνω τα επιτυγχάνει μέσα από τη σύγχρονη κινηματογραφική γλώσσα, το μοντάζ, την ευαισθησία του βλέμματος της κάμερας και τις υποβλητικές ερμηνείες".

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ, μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν οι Σταύρος Ψυλλάκης (ντοκιμαντερίστας, προέδρος), Δώρα Αναγνωστοπούλου (δημοσιογράφος του Mega), Μαρίνα Δανέζη (παραγωγός & σκηνοθέτις), Σαμίρ Λιούμα (διευθυντής φωτογραφίας), Γκαμπριέλα Μπούσμαν (παραγωγός).

Η Χρυσή Αθηνά καλύτερου ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στο φιλμ "Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία" της Λόρα Πόιτρας, το οποίο πρόσφατα απέσπασε επίσης το Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας πριν λίγο καιρό, γράφοντας ιστορία. Η Πόιτρας μαζί με τη θρυλική φωτογράφο Ναν Γκόλντιν, την οποία και αφορά η ταινία, έστειλαν ένα ιδιαίτερα τιμητικό προς το Φεστιβάλ, μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, στο οποίο εκτός από τις ευχαριστίες τους υπήρχε & η έκφραση αγάπης της Γκόλντιν προς την πόλη της Αθήνας.

Επίσης, η επιτροπή απένειμε εύφημο μνεία στο "Ενεχυροδανειστήριο" του Λούκας Κοβάλσκι.

Τέλος, τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους απένειμαν οι Τζώρτζης Γρηγοράκης (σκηνοθέτης, πρόεδρος), Αντίνοος Αλμπάνης (ηθοποιός), Ταμίλα Κουλίεβα (ηθοποιός), Χριστίνα Λιάπη (εκπρόσωπος πωλήσεων Heretic Outreach) και Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (κριτικός κινηματογράφου).

Οι νικητές της κατηγορίας αυτής ήταν οι:

Χρυσή Αθηνά: "5 μ.μ. Παραλία" (Βαλεντίν Στέισκαλ)

Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Μάγμα (Λία Τσάλτα)

Καλύτερη σκηνοθεσία: Θανάσης Τρομπούκης ("Under the Lake")

Καλύτερο σενάριο: Θάνος Τοκάκης ("Tokakis ή What's My Name")

Υποτροφία Σχολής Σεναρίου ANT1: Μελίνα Λουκανίδου ("Φωτοευαισθησία")

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος ("5 μ.μ. Παραλία")

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία: Λένα Παπαληγούρα ("Airhostess-737")

Onassis Award: Pendulus (Δημήτρης Γκότσης).

*Οι 28ες "Νύχτες Πρεμιέρας" συνεχίστηκαν και το τριήμερο 10-12/10 με ορισμένες αξιόλογες επαναληπτικές προβολές.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

"Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία - ...

"Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία - All the Beauty and the Bloodshed" της Λόρα Πόιτρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture