Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Μαρία Ναυπλιώτου όπως Σοφία Λόρεν: Παίζει «Φιλουμένα Μαρτουράνο» στο θέατρο Χορν της Αθήνας

Μαρία Ναυπλιώτου όπως Σοφία Λόρεν: Παίζε...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ένα διάσημο κωμικοτραγικό έργο- ορόσημο για τη θέση της γυναίκας, δείγμα του ιταλικού νεορεαλισμού (κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτο)

Η σαγηνευτική και ταλαντούχα Μαρία Ναυπλιώτου, μετά τον εγκωμιαστικό απόηχο της μεταμόρφωσής της σε Μαρία Κάλλας, ξανασυναντάει ως σκηνοθέτη τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και ενσαρκώνει μια γυναίκα-σύμβολο, τη Φιλουμένα Μαρτουράνο στην καρδιά της πρωτεύουσας. Η ομώνυμη, γλυκόπικρη κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο  αποτελεί λαμπρό δείγμα του ιταλικού νεορεαλισμού που συμπυκνώνει μια ολόκληρη εποχή. Πρόκειται ασυζητητί για  ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου που συνεχίζει να συγκινεί ακόμη και σήμερα, 77 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά του στη Νάπολη (1946).

Με τη Φιλουμένα έχει συνδέσει και την καριέρα της η Σοφία Λόρεν καθώς και άλλες κορυφαίες πρωταγωνίστριες. Στην ήδη πολυαναμενόμενη παράσταση της Αθήνας το ρόλο του Ντομένικο Σοριάνο,  ανέλαβε ο Μελέτης Ηλίας.

Η διάσημη ναπολιτάνα ηρωίδα ξεκίνησε ως πόρνη και κατέληξε ερωμένη  πλούσιου εμπόρου. Επειτα από αρκετά χρόνια κοινού βίου, διεκδικεί όμως τη θέση που της αξίζει με «όπλο» ένα μυστικό.
Το έργο βάζει στο μικροσκόπιο τη γυναίκα, τις προβληματικές οικογενειακές και κοινωνικές δομές και τα στερεότυπα φέρνοντας αντιμέτωπους δύο κόσμους με όχημα τη σπουδαία γλώσσα του συγγραφέα.

Σύμφωνα με το σκηνοθέτη:  «Όλα έγιναν κάποτε. Κάποτε της είπαν πως έγινε γυναίκα. Δεν είναι κορίτσι πια. Κάποτε έφυγε από το σπίτι της το πατρικό και πήγε σε εκείνο το άλλο «σπίτι». Κάποτε γνώρισε κι εκείνον. Κάποτε την γνώρισε κι αυτός. Κάποτε έμεινε  έγκυος και μετά ξανά και ξανά. Και κάποτε εκείνος της ζήτησε να μείνει μαζί του, χωρίς να της το ζητήσει και ποτέ αληθινά. Ύστερα το ξέχασε. Κάποτε γεννήθηκαν και τρία παιδιά. Που δεν έμαθαν ποτέ ποιανού παιδιά είναι. Και κάποτε…το κάποτε κουράστηκε. Και θέλησε να γίνει τώρα. Τώρα…ανάμεσα σε εκείνη και σε εκείνον. Που δεν συναντήθηκαν ποτέ, μέχρι τώρα. Που δεν έμαθε ποτέ εκείνη ποιος στ' αλήθεια είναι εκείνος. Ο Ντομένικο Σοριάνο. Και δεν έμαθε ποτέ  εκείνος ποια στ' αλήθεια είναι εκείνη. Η Φιλουμένα Μαρτουράνο. Η γυναίκα που δεν κλαίει ποτέ. Μέχρι τώρα. Που θα μάθει. Μέχρι τώρα που θα μάθουμε κι εμείς. Και θα το μάθουν και εκείνα τα παιδιά. Πρέπει να το μάθουν».

* Τετάρτη ως Κυριακή, θέατρο Χορν, Αμερικής 10 (Από τα τέλη Οκτωβρίου)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View