Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Την Τετάρτη 28/9 στα προπύλαια του ιερού ναού Παντανάσσης η εκδήλωση «Μελωδικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες»

Την Τετάρτη 28/9 στα προπύλαια του ιερού...

Πραγματοποιείται με αφορμή την τραγική επέτειο των 100 ετών από την Μικαρσιατική Κατστροφή το 1922 - Θα μιλήσει στο τέλος και ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος

Εντατικές είναι οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την τραγική περίοδο για τη χώρα μας, της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 που διοργανώνει την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.30 το απόγευμα, ο ιστορικός και περικαλλής ιερός ναός Παντανάσσης υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Η πρωτοτυπία της εκδήλωσης με τίτλο «Μελωδικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες» είναι ότι θα παρουσιαστεί στα Προπύλαια του Ιερού Ναού Παντανάσσης που θα έχουν φωτιστεί ειδικά για τη βραδιά ενώ ο κόσμος θα καθίσει εντός της πλατειούλας της Παντάνασσας. Την Τρίτη 27/9 το πρωί, είδαμε να στήνεται ο ηλεκτροφωτισμός και η ηχητική εγκατάσταση της εκδήλωσης την οποία η Παντάνασσα ετοιμάζει εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Η βραδιά θα περιλαμβάνει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα, ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος Πατρών με την σύμπραξη της παραδοσιακής ορχήστρας «Καθ’ ημάς» θα παρουσιάσει το εξής πρόγραμμα:

«Τρία καράβια πάνε», παραδοσιακό τραγούδι – θρήνος Μ. Ασίας, «Μενεξέδες και ζουμπούλια» Μ. Ασία, «Από ξένο τόπο», συρτός Μ. Ασίας, «Καλέ συ Παναγιά μου» μπάλος Μητιλήνης, «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα» αργός καρσιλαμάς Μ. Ασίας, «Έμορφη γλυκειά πολίτισσά μου» ταυταλιανός – κουλουριώτικος, «Σύρε να πεις τη μάνα σου» γρήγορος καρσιλαμάς Ανατολίτικου Αιγαίου, «Ρουμπαλιά» Μ. Ασίας γρήγορο χασάπικο, «Έχε γεια πάντα γεια» γρήγορο χασάπικο. Στο τραγούδι θα είναι ο Δημήτρης Γαλάνης και στα όργανα: Σενίχ Ούνδεγερ – βιολί, Αλέξης Γαλάνης – κανονάκι, Ιωάννης Γαλάνης  – κιθάρα και Άκης Χατζημικές – παραδοσιακά κρουστά.

Την εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, χωρίζεται σε δύο μέρη ενώ την σχετική προσφώνηση και καλωσόρισμα θα κάνει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος προϊστάμενος του Ι. Ναού Παντανάσσης.

Μεταξύ άλλων θα ακουστούν το «Άξιον εστίν…» σύνθεση Μισαήλ Μισαηλίδου του εκ Σμύρνης, ήχος βαρύς φθορικός που θα ψάλλει ο πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Παντανάσσης Γεώργιος Μακρυγιάννης, το «Χρυσέοις έπεσι…» Δοξαστικό Αίνων Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, σύνθεση Νικολάου του εκ Σμύρνης σε ήχο πλάγιο του δ’ που θα ψάλλει χορός ψαλτών, το «Στου Βοσπόρου τ’ αγιονέρια…» ποίηση – μουσική Γερασίμου Πρεβεζάνου, ήχος πλάγιος του β’ που θα αποδώσει ο ιεροψάλτης Γεώργιος Μακρυγιάννης και το «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι…» Ήχος πλάγιος του β’ που θα ερμηνεύσει ο ιεροψάλτης Δημήτριος Γαλάνης.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει κομμάτια όπως το τραγούδι «Κανελόριζα» με προέλευση από την επαρχία Λυδίας (Δυτικά Παράλια Μ. Ασίας), κ.α.

Την χορωδία που θα συμμετάσχει στην εκδήλωση αποτελούν οι: Έφη Παπαζαχαρία, Εμμανουέλα  Παπαζαχαρία, Φιλίππα Χριστοφορίδου, Μαρία Κατσαρού, Αλεξία Ζαφειράκη, Μαρία Παπαδοπούλου, Ιουλία Παπαδοπούλου. Κρουστά: Ευγενία Μπαρούνη, Γεράσιμος Γκανάς, Γιάννης Μεσσήνης, Κατερίνα Αγγελοπούλου, Άκης Χατζημικές, Ανδρέας Κουσουλός.

Την ενορχήστρωση των κρουστών έχει επιμεληθεί ο Άκης Χατζημικές, ενώ την τρίφωνη γραφή και τη διεύθυνση της χορωδίας η Ιουλία Παπαδοπούλου.

Ευχή όλων είναι να κρατήσει ο καιρός και να μην βρέξει ώστε να πραγματοποιηθεί κανονικά η εκδήλωση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture