Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Την Achaia Clauss επισκέφθηκε για ένα διήμερο, ο Πατρινός συγγραφέας, πανεπιστημιακός και δημοσιογράφος Νίκος Μπακουνάκης

Την Achaia Clauss επισκέφθηκε για ένα δι...

Ερεύνησε το αρχείο της ιστορικής οινοποιείας με τα φημισμένα κρασιά - Πριν 25 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1997 είχε βγει το εξαιρετικό βιβλίο του "Το Κρασί του Γουσταύου"

Στην γενέτειρα του, την Πάτρα μάθαμε πως βρέθηκε ο γνωστός δημοσιογράφος, βιβλιοκριτικός, συγγραφέας και πανεπιστημιακός Νίκος Α. Μπακουνάκης και επισκέφθηκε για ένα διήμερο, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2022 την ιστορική οινοποιεία της Achaia Clauss όπου και ερεύνησε το αρχείο της οινοποιείας.

Προ 25 ετών ο κ. Μπακουνάκης είχε γράψει και κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κατσανιώτη ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο «Το Κρασί του Γουσταύου», το οποίο δεν ήταν μια οινολογική μελέτη. Όπως έγραφε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, μολονότι βρέχεται από αρκετή ρετσίνα, πολύ σταφιδίτη, μερικά βαρελάκια βερντέα και πολλά εμβοκάλια κόκκινου και λευκού κρασιού, είναι προϊόν έρευνας ενός ιστορικού, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι και οινόφιλος. Θέμα του βιβλίου είναι μια πρόσληψη, η πρόσληψη της «λόγιας οινοποίησης», της oenologie savante, από τα εμπορικά στρώματα των περιοχών της σταφίδας (Πελοπόννησος και Επτάνησα), και η βήμα το βήμα κατάκτηση της οινικής ωριμότητας, σ' ένα γεωγραφικό χώρο όπου η Ελλάδα έζησε τον δικό της «μαύρο πυρετό». Άλλωστε η Πελοπόννησος ήταν το μεγαλύτερο αμπελουργικό διαμέρισμα της χώρας, τουλάχιστον έως τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

Ενδεχομένως ο κ. Μπακουνάκης να ετοιμάζει μία συνέχεια ή μία νέα, εμπλουτισμένη έκδοση αυτού του θαυμάσιου βιβλίου.

Ο κ. Νίκος Μπακουνάκης έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1956 & είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών ενώ είναι και κάτοχος διπλώματος της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) του Παρισιού. Είναι Διδάκτωρ Ιστορίας και Πολιτισμών της EHESS. Δημοσιογράφος με πολύχρονη παρουσία στο Βήμα της Κυριακής, έχει εκλεγεί τακτικός καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, στην Αθήνα όπου όπως είδαμε, είναι καθηγητής Πρακτικής της Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης. Ο κ. Μπακουνάκης είναι και συνεργάτης της εβδομαδιαίας free press εφημερίδας της Αθήνας, Lifo, απ' όπου και η φωτ.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture