Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μετωπική Κουρή και Συντακτικής Ομάδας για το Δελτίο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μια μέρα πριν την υποβολή

Μετωπική Κουρή και Συντακτικής Ομάδας γι...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Τι έχει συμβεί

Σε σύγκρουση με την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή και μάλιστα μετωπική, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr η συντακτική ομάδα του Δελτίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα το Πατρινό Καρναβάλι μια μόλις ημέρα πριν την ημέρα υποβολής του δελτίου στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Αιτία μια επιστολή η οποία κατέφθασε στα μέλη της συντακτικής ομάδας και με την οποία η κ. Κουρή αλλάζει αιφνιδίως τα δεδομένα που επικρατούσαν μέχρι σήμερα επικαλούμενη ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα «να συνταχθεί εκ νέου το δελτίο από μέλη της κοινότητας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, έχουν συνδράμει στη σύνταξη του Δελτίου και αποδέχονται ότι επικεφαλής και συντονίστρια της συντακτικής ομάδας είναι η Διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας κ. Χρυσοπούλου, ώστε τα πνευματικά δικαιώματα του συλλογικού έργου της σύνταξης του Δελτίου, αυτοδίκαια και εξαρχής, δηλαδή ήδη κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης του συντακτικού έργου και υποβολής του Δελτίου στο Υπουργείο Πολιτισμού, να περιέλθουν στην ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, που είναι ο επίσημος φορέας του θεσμού».

Πρόκειται, λένε τα μέλη της συντακτικής επιτροπής, και γνωστοί καρναβαλιστές που είναι ενήμεροι για την εξέλιξη, για ένα απίστευτο άδειασμα της καρναβαλικής κοινότητας στο πάρα πέντε αλλά και για άδειασμα των επιλεγμένων καρναβαλιστών και μελών της Κοινότητας που εργάστηκαν επί μήνες προκειμένου να συντάξουν το κείμενο. Ο λόγος; Η απαίτηση- όπως λένε- της κ. Κουρή να μπει το όνομα της κ. Χρυσοπούλου ως συντονίστριας της συντακτικής ομάδας αλλά και το δικό της όνομα  ως φιλολογικής επιμελήτριας στην συντακτική ομάδα, παρά το γεγονός ότι η κ. Κουρή δεν είχε  εμφανιστεί στις συναντήσεις που είχαν γίνει και ήταν πολλές (όπως και οι ατελείωτες ώρες εργασίας μελών της Κοινότητας) και το μόνο στο οποίο είχε συμβάλλει ήταν στο να ζητάει κάποιες διορθώσεις. 

Η ομάδα δηλώνει ότι παραχωρεί τα πνευματικά δικαιώματα στην ΚΕΔΗΠ και άρα κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, ως προς το ζήτημα που η κ. Κουρή επικαλείται στο παρά ένα.

Η ιστορία έχει ως εξής:
Τον περασμένο χειμώνα έγινε η αρχική υποβολή του δελτίου με το οποίο διεκδικούσε το Καρναβάλι να μπει στη λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το επόμενο βήμα ήταν να συγκεντρωθεί η ανοικτή Κοινότητα (όπως ορίζεται από το Υπουργείο), πολίτες και Φορείς δηλαδή, ώστε να συνταχθεί το δελτίο.
Το Υπουργείο μιλάει εξ ορισμού για Κοινότητα και όχι για τον εκάστοτε φορέα, εν προκειμένω για την ΚΕΔΗΠ, λένε τα μέλη της συντακτικής ομάδας.

Στη συνάντηση εμφανίστηκαν 40 άτομα εκ των οποίων τα 20 ανέλαβαν να αποτελέσουν την συντακτική επιτροπή. Έγινε η πρώτη συνάντηση με την κ. Κουρή και μοιράστηκαν σε ομάδες και υποομάδες εργασίας προκειμένου να ανατεθούν και οι κατηγορίες που θα επεξεργάζονταν το κάθε ζήτημα ανά θεματική ενότητα, όπως ακριβώς ζητείτο για το Δελτίο.

Την όλη διαδικασία συντονισμού και συνεννοήσεων για τις συναντήσεις είχε αναλάβει με απόφαση της κ. Κουρή, η Διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας κ. Χρυσοπούλου με την οποία οι καρναβαλιστές και η συντακτική ομάδα είχαν και έχουν άριστη συνεργασία.

Σε όλες τις συναντήσεις που ακολούθησαν η κ. Κουρή δεν ήταν εκεί, όπως λένε τα μέλη της Επιτροπής.
Στο τέλος η συντακτική ομάδα κατέληξε σε ένα τελικό κείμενο η κάθε μια και στο συνοδό υλικό του.

Στα τέλη Ιουλίου όπως λένε τα μέλη της ομάδας, η κ. Κουρή άρχισε να ζητάει συντακτικές αλλαγές, κάποιες εκ των οποίων έγιναν δεκτές από την συντακτική ομάδα και κάποιες όχι καθώς άλλαζε το νόημα των όσων είχαν επί μήνες μελετηθεί και τη φιλοσοφία της ομάδας.

Για την ομογενοποίηση του τελικού αυτού κειμένου προτάθηκε από την κ. Κουρή, όπως λένε τα μέλη της συντακτικής ομάδας, η Χριστίνα Σκαρπέτα, μέλος της Συντακτικής Ομάδας.

Επί του κειμένου που προέκυψε η κ. Κουρή ζήτησε να γίνουν και άλλες αλλαγές συντακτικές κάποιες από τις οποίες έγιναν δεκτές από την ομάδα και κάποιες όχι για το λόγο ότι επίσης άλλαζαν νοηματικά το κείμενο.

Ήταν τότε που η κ. Κουρή ζήτησε να μπει στο Δελτίο που επί 7 μήνες διαμόρφωναν και συνέτασσαν τα μέλη της Κοινότητας (όπως ορίζει το Υπουργείο), το όνομά της ως η έχουσα την φιλολογική επιμέλεια των κειμένων, κάτι που δεν έγινε δεκτό καθώς θεωρήθηκε ότι δεν είχε συμβάλλει στο έργο, όπως και τυο όνομα της κ. Χρυσοπούλου ως συντονίστριας της συντακτικής ομάδας. 

Η συνέχεια αφορά στην αποστολή της παρακάτω επιστολής στα μέλη της συντακτικής ομάδας του Δελτίου η οποία άναψε φωτιές μια μέρα πριν την αποστολή του Δελτίου στο Υπουργείο και στην οποία οι αποδέκτες διαβλέπουν προσπάθεια ακύρωσης του έργου τους και 

Αναφέρει η επιστολή της κ. Κουρή:

«Στο πλαίσιο της πολιτικής για την ενίσχυση του θεσμού του Πατρινού Καρναβαλιού και προς υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, η Διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας προέβη στις 15/2/2022 σε δήλωση πρόθεσης υποβολής δελτίου στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα το Πατρινό Καρναβάλι, προκειμένου ο θεσμός του Π.Κ. να εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής της Κληρονομιάς της Ελλάδας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε το αίτημα της ΚΕΔΗΠ στις 3/3/2022, ανοίγοντας το δρόμο για το τελικό στάδιο της συμπλήρωσης και υποβολής του Δελτίου, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 23η Σεπτεμβρίου 2022.

Ακολούθησε ανοικτό κάλεσμα σε φορείς, συλλόγους, κοινότητες, εκπροσώπους πληρωμάτων του ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ, «παλιούς» Καρναβαλιστές και μεμονωμένα άτομα, προκειμένου να συνδράμουν, με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, στην επιτυχή υποβολή του Δελτίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας.
Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, η επιτροπή που προέκυψε, με συνέπεια και ευθύνη επεξεργάστηκε και συνέθεσε το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την σύνταξη του δελτίου, υπό τον συντονισμό και την καθοδήγηση της Διευθύντριας της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, κας Σοφίας Χρυσοπούλου.

Λίγο πριν την εκπνοή της κατάθεσης του δελτίου, όμως, προέκυψε σοβαρό θέμα πνευματικών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, η άρνηση μελών της συντακτικής ομάδας όπως διαμορφώθηκε στην πορεία, να οριστεί ως συντονίστρια συντακτών η Διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ κα Σοφία Χρυσοπούλου, η οποία εκπροσωπεί τον Επίσημο Φορέα του Πατρινού Καρναβαλιού, μας οδηγεί δυστυχώς στην απόφαση, το Δελτίο να συνταχθεί εκ νέου από μέλη της κοινότητας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, έχουν συνδράμει στη σύνταξη του Δελτίου και αποδέχονται ότι επικεφαλής και συντονίστρια της συντακτικής ομάδας είναι η Διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, ώστε τα πνευματικά δικαιώματα του συλλογικού έργου της σύνταξης του Δελτίου, αυτοδίκαια και εξαρχής, δηλαδή ήδη κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης του συντακτικού έργου και υποβολής του Δελτίου στο Υπουργείο Πολιτισμού, να περιέλθουν στην ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, που είναι ο επίσημος φορέας του θεσμού.

Η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, ως επίσημος φορέας του θεσμού, καθώς και η Δημοτική Αρχή έχουν υποχρέωση να προβούν στις ως άνω ενέργειες, διαφυλάσσοντας και προστατεύοντας στο παρόν και στο μέλλον τα δικαιώματα του συνόλου των δημοτών.

Η Προέδρος του Δ.Σ. της
ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας
Ήρα- Ειρήνη Κουρή»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις