Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Βράζει» η Παραλία για το Πράσινο Σημείο- «Μας έχουν …γραμμένους 30 χρόνια» λένε οι κάτοικοι

«Βράζει» η Παραλία για το Πράσινο Σημείο...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Οι κάτοικοι αντιδρούν...

«Αγκάθι» αποτελεί για τους κατοίκους της Παραλίας Πατρών, η εγκατάσταση και λειτουργία κεντρικού πράσινου σημείου στην συνοικία Χαραλαμπόπουλου.

 Οι κάτοικοι αντιδρούν και έχουν συστήσει 30μελή επιτροπή αγώνα προκειμένου να αποτρέψουν το έργο και καλούν τον Δήμο Πατρέων να επανεξετάσει τη θέση του.

«Με αφορμές που δόθηκαν από επιλογές του Μητροπολιτικού Δήμου της Πάτρας τις 3 τελευταίες δεκαετίες έχουμε πει πολλές φορές ότι η Πάτρα (οι εκάστοτε Δημοτικές αρχές) είχαν κυριολεκτικά στρέψει τα νώτα τους, (εννοώντας απόλυτα τα οπίσθια τους), στην άλλοτε ακμάζουσα παραθεριστικά- και όχι μόνο- όμορη, άμοιρη θα λέγαμε γειτόνισσα Παραλία» λέει στο thebest.gr το μέλος της επιτροπής αγώνα Δημήτρης Αλεξίου.

 «Μιλάμε για ένα προάστιο της Πάτρας που έδινε ανάσες στους κατοίκους της πόλης σε αναψυχή, διακοπές, διασκέδαση και πολλά άλλα.

Με αρχή τη «επιβολή» της εγκατάστασης ενός τεράστιου εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων, μέσα στον αστικό ιστό χωρίς κανένα ανταποδοτικό αλλά αντίθετα με πλήρη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος , της αξίας των περιουσιών της περιοχής και κυρίως χωρίς καμία συμπεριφορά η οποία να «δείχνει» υποχρέωση απέναντι στην τοπική κοινωνία, συνεχίζει η επιβάρυνση της περιοχής με μια πρόσφατη και εν κρυπτώ επέκταση στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού για την κάλυψη όλων των αναγκών του Δήμου από τον Ψαθόπυργο έως τα Καμίνια, χωρίς να έχει ολοκληρώσει την αποχέτευση στο 100% της Παραλίας», λέει ο κ. Αλεξίου. Περιγράφοντας το «τοπίο» της διαμάχης με τον Δήμο μετά την επιλογή του χώρου και τα όσα πρέπει να συνυπολογιστούν για την αποτροπή της φιλοξενίας του πράσινου σημείου από την Παραλία, εξήγησε: «Σαν συνέχεια αυτών των επιλογών, έρχεται η επιλογή χώρου για την υλοποίηση εγκατάστασης κεντρικού  πράσινου σημείου μέσα στο αστικό ιστό του Δημοτικού Διαμερίσματος Παραλίας στον πυκνό κατοικημένο οικισμό Χαραλαμπόπουλου:

1)  χωρίς καμία διαβούλευση και κυρίως χωρίς την γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου.

 2) Σε χώρο που είχε αγοραστεί επί Δημαρχίας Ηλία Ζαχαρόπουλου και έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του τότε Δημ. Συμβουλίου ως χώρος άθλησης και αναψυχής και οποίος εφάπτεται του αστικού ιστού, του κοιμητηρίου και είναι σε 100 μ.από Σχολικό Συγκρότημα του 3ου Νηπιαγωγείου.

3) Το θέμα της εισήγησης για έγκριση από το Δ.Σ τον Ιούλιο του 2021 περιγράφει παραπλανητικά θέση Παλιουργιά Δήμου  Πατρέων  "αποφεύγοντας " α) να προσδιορίσει ότι το σημείο είναι στο Δημ. Διαμέρισμα Παραλίας και β) ότι ο συγκεκριμένος χώρος επ' ουδενί και ποτέ δεν χαρακτηρίζεται "Παλιουργιάς". (Ιστορικά σαν Παλιουργιάς ονομάζεται μια ευρύτερη περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων η οποία έχει μετονομαστεί λόγω νέων οικισμών της τα τελευταία 50 χρόνια). γ).Αγνοήθηκε πλήρως ότι στο υπέδαφος του συγκεκριμένου χώρου έχουν εντοπιστεί αξιόλογα ευρήματα Βυζαντινής περιόδου.

 4) Η αντιδημαρχία περιβάλλοντος προχώρησε σε μελέτες και πρόταση χρηματοδότησης και υλοποίησης και τέλος εισάγοντας το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης σε διαδικτυακό Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2021 αποκρύπτοντας τα παραπάνω δεδομένα από τους συμμετέχοντες στην συνεδρίαση και οδηγώντας σε ψηφοφορία με ελλιπή και λάθος δεδομένα. Η παραπάνω μεθόδευση αποτελεί ενέργεια απόλυτα εχθρική, αδικεί την προοπτική και τον ρόλο των πράσινων σημείων και κυρίως δείχνει αδιαφορία απέναντι στην προοπτική της περιοχής» συμπληρώνει.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η επιτροπή αγώνα είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη την προηγούμενη Δευτέρα ωστόσο ακυρώθηκε και αναπρογραμματίστηκε για την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

 Τι προβλέπεται για το Πράσινο Σημείο

Σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση του Δήμου Πατρέων στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, στο «Πράσινο Σημείο», θα συγκεντρώνονται 990 tn/yr από ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, ογκώδη απόβλητα, καθώς και σημαντικές ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών από λοιπά ρεύματα εναλλακτικής διαχείρισης.

Το «Πράσινο Σημείο» θα κατασκευαστεί στη θέση «Παλουργιά», η οποία ανήκει διοικητικά στη Δημοτική Ενότητα Παραλίας του Δήμου Πατρέων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, είναι 870.311,06 ευρώ και αποτελείται από δύο υποέργα:

1. Κατασκευή Κεντρικού Πράσινου Σημείου του Δήμου Πατρέων

2. Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το Πράσινο Σημείο Δήμου Πατρέων

 Σκοπός του Δήμου, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, είναι στο πλαίσιο της διαλογής στην πηγή η χωριστή συλλογή και αποθήκευση στο «Πράσινο Σημείο», διακριτών ρευμάτων αστικών αποβλήτων, με σκοπό την προώθηση προς προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση ή και ανακύκλωση.

 

Φωτογραφίες από πρόσφατη κινητοποίηση των κατοίκων

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις