Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Γ. Στάνκογλου στο thebest.gr: Ο Προμηθέας, η επιστροφή στο «Νησί», ο χρόνος και το Ρωμαϊκό Ωδείο που «μας λείπει πολύ»

Ο Γ. Στάνκογλου στο thebest.gr: Ο Προμηθ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Επιστρέφει στην Πάτρα, για μία παράσταση στις 8/9

Με την τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» συνεχίζονται στις 9.30 το βράδυ την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο Πάτρας οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη και μετάφραση Γιώργου Μπλάνα. Στο ρόλο του Προμηθέα ο Γιάννης Στάνκογλου ο οποίος πριν ανέβει στη σκηνή  μίλησε στο thebest.gr για την επιτυχία της παράστασης, τις τηλεοπτικές σειρές που θα συμμετέχει φέτος το χειμώνα κι άλλα.

Θεωρώ ότι αυτή η παράσταση έχει «πάει από στόμα σε στόμα» και με εντυπωσιάζει που το κοινό είναι συγκεντρωμένο από την αρχή

Έχετε αναπτύξει μία στενή με την Πάτρα, δεν λείπει ποτέ από τις περιοδείες σας..

Ναι, χαίρομαι πολύ γι΄αυτό. Μας λείπει φυσικά πολύ το Ρωμαϊκό Ωδείο, όμως πάντα η επιστροφή στην Πάτρα με χαροποιεί ιδιαίτερα,

Επιστρέφετε ως «Προμηθέας Δεσμώτης»…

Ένα έργο του Αισχύλου, ένα εξαιρετικό κείμενο, από τα πιο διαχρονικά αλλά και σύγχρονα κείμενα σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη

Ξεκινήσαμε πέρυσι εν μέσω καραντίνας να κάνουμε πρόβες, παρουσιάσαμε την παράσταση και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Είδαμε ότι το κοινό ανταποκρίθηκε και αποφασίσαμε να επαναλάβουμε την περιοδεία και φέτος. Φάνηκε ότι οι θεατές περίμεναν να δουν αυτή την παράσταση ξανά. Ακούμε πολύ ωραία πράγματα από το κοινό. Θεωρώ ότι αυτή η παράσταση έχει «πάει από στόμα σε στόμα» και με εντυπωσιάζει που το κοινό είναι συγκεντρωμένο  από την αρχή.

Φέτος θα σας δούμε σε δύο τηλεοπτικές σειρές, «Μία νύχτα του Αυγούστου» και «Αυτή η νύχτα μένει»...

Η πρώτη θα προβληθεί από την ΕΡΤ και είναι βασισμένη σε μυθιστόρημα της Βικτόρια Χίσλοπ και είναι κατά κάποιον τρόπο η συνέχεια από «Το νησί». Συμμετείχα και σε εκείνη τη σειρά, πριν από 12 χρόνια. Θα είναι μια εξαιρετική δουλειά, μία σειρά εποχής, με ωραία σκηνοθεσία και εξαιρετικούς ηθοποιούς.

Η σειρά «αυτή η νύχτα μένει», θα προβληθεί από το Alpha  και είναι βασισμένη το βιβλίο του Θανάση Αλεξανδρή. Μία ωραία ιστορία που στο παρελθόν έχει γίνει και ταινία. Πιστεύω ότι είναι μία σειρά που θα αγαπήσει ο κόσμος.

Πώς είναι να επανέρχεστε σε μία σειρά, 12 χρόνια μετά;

Είχαμε περάσει εξαιρετικά στην Κρήτη όταν γυρίζαμε «Το νησί». Γνώρισε τεράστια επιτυχία και ήταν από τις καλύτερες δουλειές που έχουμε δει. ήταν μεγάλη χαρά να δοκιμάζομαι ξανά με τον ίδιο ρόλο.

Φέτος θα παρουσιαστούν πάρα πολλές τηλεοπτικές σειρές, κρύβει κινδύνους αυτό;

Ο κόσμος δεν μπορεί να τις παρακολουθήσει όλες, θα επιλέξει κάποιες από αυτές, άρα δεν είναι απίθανο κάποιες να μη συνεχιστούν και άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό με στεναχωρεί. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε υπερβολικοί σε πολλά πράγματα. Από την άλλη είναι καλό που γίνονται πολλές δουλειές και η μυθοπλασία κάνει αυτή την επανεκκίνηση. Ελπίζω πως ότι είναι καλό θα μείνει στο τέλος.

Ποια είναι η σχέση σας με τον χρόνο;

Τον αφήνω να κυλάει (γελάει). Τα τελευταία δυο χρόνια περίπου δεν έχω πολύ χρόνο λόγω δουλειάς. Από τη μία είναι καλό, από την άλλη είναι και κάτι που κουράζει.  Η αλήθεια είναι ότι κατά κάποιον τρόπο «καθρεπτίζω» το χρόνο στα παιδιά μου.

Παρά το γεγονός ότι δε λείπετε ποτέ από το θέατρο και την τηλεόραση, φαίνεται ότι είστε ένας μπαμπάς που είναι «εκεί»…

Κάνω ό,τι μπορώ, ό,τι είναι δυνατόν γι΄αυτό.

Ποια είναι τα άγχη σας; Τι σας προβληματίζει περισσότερο στην κοινωνία μας σήμερα;

Είναι πολλά. Εκτός από την οικονομική κρίση που περάσαμε τα τελευταία χρόνια, μας έχει επηρεάσει και η καραντίνα. Προστέθηκαν η ακρίβεια, το ενεργειακό, Είναι επίσης και η κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά δεν μπορεί να μη φέρνουν άγχος, ειδικά για τα παιδιά μας που δεν ξέρουμε σε τι κόσμο, θα έρθουν και σε τι κόσμο θα ζήσουν.

******

«Προμηθέας Δεσμώτης

Η παράσταση  είναι μία σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο και συγχρόνως αποτελεί ένα θεατρικό μουσικό γεγονός. Μία επίκληση ενιαία, με συνεχή κλιμάκωση από την αρχή ως το τέλος, για τον άνθρωπο. Στον «Προμηθέα Δεσμώτη» η σύλληψη, η δομή, η επεξεργασία του μύθου, έχουν για κέντρο τους την μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται, για τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχικό μηχανισμό μιας τυραννίδας.

Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από την ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και το ρυθμό του ποιητικού λόγου. Με όχημα την μουσική, δημιουργούν, μια δυναμική πλατφόρμα αναπαράστασης και αναδεικνύουν συγκινησιακά φορτία από το πεδίο της αρχαίας τραγωδίας. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντα επίκαιρης ιστορίας. Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.

Σε μία εξαιρετική διανομή, μεταξύ άλλων, τον ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου, τον ρόλο του Ερμή ο Ιωάννης Παπαζήσης, τον ρόλο του Ωκεανού ο Αλέκος Συσσοβίτης, τον ρόλο της Ιούς η Νάνσυ Μπούκλη, τον ρόλο του Ηφαίστου ο Δαυίδ Μαλτέζε, τον ρόλο του Κράτους ο Άρης Μπινιάρης και τον ρόλο της Βίας ο Κωνσταντίνος Γεωργαλής.

  ΔΙΑΝΟΜΗ

Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου, Κράτος: Άρης Μπινιάρης,  Βία: Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Ήφαιστος: Δαυίδ Μαλτέζε, Ωκεανός: Αλέκος Συσσοβίτης, Ιώ: Νάνσυ Μπούκλη, Ερμής: Ιωάννης Παπαζήσης,

ΧΟΡΟΣ (Αλφαβητικά)

ΑντριάναΑνδρέοβιτς, Δήμητρα Βήτα, Ελένη Βλάχου, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Δάφνη Κιουρτσόγλου Γρηγορία Μεθενίτη Αλεξία Σαπρανίδου, Θάλεια Σταματέλου, Μουσικός επί σκηνής: Σταμάτης Φουσέκης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης, Μουσική Σύνθεση: Φώτης Σιώτας, Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου, Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφίες: Εύη Οικονόμου, Σύμβουλος δραματουργίας: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου, Μετρική ανάλυση πρωτοτύπου: Καίτη Διαμαντάκου, Επιστημονική συνεργάτης: Κατερίνα Διακουμοπούλου Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Ξαγοράρη, Βοηθός σκηνογράφου: Ξένια Παπατριανταφύλλου Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Βοηθός φωτιστή: Ναυσικά Χριστοδουλάκου, Ειδικές κατασκευές — γλυπτική: Εργαστήριο Δήμητρα Καίσαρη, Επιμέλεια μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου, Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλλα Γιοβάνη, Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Βασιλεία Τάσκου, Άννα Πασπαράκη

Διάθεση εισιτηρίων στο viva.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture