Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φωτιά στα Μέγαρα: Μάχη με τον χρόνο και τις διάσπαρτες εστίες δίνουν οι πυροσβέστες- Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο

Φωτιά στα Μέγαρα: Μάχη με τον χρόνο και ...

Η ένταση των ανέμων έχει κοπάσει και η φωτιά παρουσιάζει καλύτερη εικόνα

Ελαφρώς βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει το πύρινο μέτωπο στα Μέγαρα, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μεγάλη μάχη ώστε να μπορέσουν να την θέσουν υπό έλεγχο πριν αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες στην πυρκαγιά στα Μέγαρα η κατάσταση έγινε πολύ καλύτερη καθώς έσπασε το κύριο μέτωπο στη Λούμπα. Το μέτωπο δεν είναι πλέον ενιαίο και υπάρχουν μεμονωμένες εστίες.

Η βελτίωση της εικόνας σημειώθηκε το απόγευμα λόγω και της μείωσης της έντασης των ανέμων στην περιοχή που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Για την πορεία της μεγάλης φωτιάς στα Μέγαρα ενημερώθηκε αργά το απόγευμα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας και εξέφρασε την ασιοδοξία του για τη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η εξέλιξη της φωτιάς

Η φωτιά στα Μέγαρα ξέπασε περίπου στις 14:00 το μεσημέρι και συγκεκριμένα στην περιοχή Βένιζα, και απείλησε τόσο τα Μέγαρα όσο και το Αλεποχώρι. Οι πυροσβέστες έδωσαν από την πρώτη στιγμή τεράστια μάχη για να οριοθετήσουν τη φωτιά.. Στο χωριό Ζάχουλη, που εκκενώθηκε νωρίτερα με μήνυμα μέσω του 112, σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια. Η φωτιά πέρασε και στον Πευκαινέα Μεγάρων, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός για τα σπίτια του οικισμού.

Στις 18:00 το απόγευμα, ο άνεμος είχε αλλάξει, με αποτέλεσμα οι φλόγες αφενός να πηγαίνουν σε ήδη καμένη έκταση στα Γεράνεια όρη και αφετέρου προς Πευκενέα, που βρίσκονταν αγροτικές εκτάσεις. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανήδης, σε ενημέρωση που έκανε για τις φωτιές, ανέφερε ότι στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα.

Μετά τη Ζάχουλη, οι αρχές αποφάσισαν την εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα. Η πυρκαγιά κατακαίει εκτάσεις δασικές εκτάσεις αι γεωργικές με ακαθάριστα λιόφυτα. Οι άνεμοι έπνεαν βόρειοι βορειοδυτικοί με ένταση 6 - 7 μποφόρ. Η φωτιά κινείται τόσο προς το Αλεποχώρι, όσο και προς τα Μέγαρα, ενώ υπάρχουν αναφορές για σπίτι που καίγεται στο Άνω Αλεποχώρι.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχέραιναν νωρίς το απόγευμα τόσο οι άνεμοι, όσο και οι πυκνοί καπνοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα. Πρόβλημα είχαν και τα εναέρια μέσα, που λόγω των καπνών, δεν διέθεταν πρόσβαση. Ένας αστυνομικός που συνέδραμε στις προσπάθειες, εκδήλωσε αναπνευστικά προβλήματα και διακομίστηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η φωτιά εξελίχθηκε νότια, στον δρόμο προς το Αλεποχώρι. Στο σημείο έγιναν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις,.

Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, επιχειρούσαν 95 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, 77 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Την επιχείρηση συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, τοπική αυτοδιοίκηση και η ΕΛΑΣ.

Εκκενώθηκε η Ζάχουλη

Η κατάσταση ήταν δύσκολη το απόγευμα, καθώς οι μαύροι καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την περιοχή, ενώ οι φλόγες έχουν έφτασαν κοντά στα σπίτια του χωριού Ζάχουλη.

Λίγο μετά τις 14:35 το μεσημέρι, δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Ζάχουλη μέσω του 112. Όσοι βρίσκονται στον οικισμό, κλήθηκαν να εκκενώσουν προς το Αλεποχώρι. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις