Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Σία Αναγνωστοπούλου: Ο Πίτερ Μάκριτζ άνοιξε νέους δρόμους στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Σία Αναγνωστοπούλου: Ο Πίτερ Μάκριτζ άνο...

Βαθιά δημοκρατικός, ευαίσθητος στην προσέγγιση και ριζοσπαστικός στην ανάγνωση των κειμένων, με το έργο του επηρέασε όσο λίγοι τη διαμόρφωση των νεοελληνικών σπουδών

Σε δήλωση της για το θάνατο του σπουδαίου Βρετανού ελληνιστή Πίτερ Μάκριτζ που πέθανε, η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρει τα εξής:

Ο Πίτερ Μάκριτζ, ο διαπρεπής ελληνιστής, ο άνθρωπος που άνοιξε νέους δρόμους στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας, πέθανε σήμερα. Ο Πίτερ Μάκριτζ υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους μιας γενιάς ανθρώπων που αγάπησαν την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας και διαμόρφωσαν τα ακαδημαϊκά τους ενδιαφέροντα ως προέκταση της έγνοιας τους για τον τόπο μας.

Βαθιά δημοκρατικός, ευαίσθητος στην προσέγγιση και ριζοσπαστικός στην ανάγνωση των κειμένων, με το έργο του επηρέασε όσο λίγοι τη διαμόρφωση των νεοελληνικών σπουδών. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε καθοριστικός στην ανάδειξη νέων ερευνητών και ερευνητικών, καθιστώντας την Οξφόρδη σημείο αναφοράς για τις νεοελληνικές σπουδές. Θα μας λείψει. Θα μας λείψει το χαμόγελό του, η σκωπτική του παρατήρηση για μια άγνωστη λέξη της δημώδους γραμματείας, η άδολη συνταύτισή του με τις αναζητήσεις και τις αγωνίες αυτής της χώρας που ήταν, από πολύ νωρίς, και δική του.

Ο Μάκριτζ είχε γεννηθεί στην Αγγλία το 1946 και φοίτησε στο St. Johns College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture