Μια παράδοση που δε λέει να σβήσει...
Βαθιά ριζωμένη παράδοση είναι οι γάμοι μεταξύ ανήλικων ρομά, στη Δυτική Αχαΐα. Μέχρι και σήμερα πολλά παιδιά αφήνουν το σχολείο για να παντρευτούν ενώ πολλά κορίτσια γίνονται μητέρες πριν κλείσουν τα 15 τους χρόνια.
Ο Πρόεδρος των Ρομά είναι Πατρινός και μιλάει στο thebest.gr: Είμαστε περήφανοι για την ανθρωπιά μας
«Είμαι γέννημα- θρέμμα της Κάτω Αχαΐας οπότε έχω ζήσει αυτό το φαινόμενο από πολύ νωρίς, από την παιδική μου ηλικία. Εδώ και πολλά χρόνια οι ρομά- τσιγγάνοι και οι λαϊκοί, συμβιώνουν αρμονικά. Υπάρχει όμως αυτό το φαινόμενο των γάμων. Θυμάμαι από τα σχολικά μου χρόνια συμμαθητές και συμμαθήτριες να σταματούν το σχολείο προκειμένου να παντρευτούν. Γι αυτούς είναι παράδοση- έθιμο ο γάμος σε τόσο μικρή ηλικία. Συνεχίζει να συμβαίνει και σήμερα και το βλέπουμε έντονα. Κάποτε πιστεύαμε ότι θα αλλάξει η κατάσταση ότι θα δουν πως δεν γίνεται ένα παιδί να παντρεύεται, στα 12 του χρόνια, και να κάνει οικογένεια. Όμως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.
Συμμαθήτρια των παιδιών μου στην έκτη τάξη, τους ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει γιατί το καλοκαίρι θα παντρευτεί» λέει στο thebest.gr η Ροδία Καραμπελιά, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου.
Όπως εξηγεί, «κάπως έτσι βλέπουμε ένα «μωρό» να κυοφορεί ένα άλλο μωρό. Σε συγκλονίζει να βλέπεις ένα παιδί 14-15 ετών σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, είναι κάτι που μου φαίνεται παράξενο. Ο ρόλος του γονιού είναι απαιτητικός.
Σκεφτόμαστε με το κέντρο υγείας να κάνουμε μία ενημέρωση για το εμβόλιο του τραχήλου της μήτρας και δεν είχε νόημα γιατί τα περισσότερα κορίτσια που είναι σε ηλικία να εμβολιαστούν έχουν ήδη κυοφορήσει. Ο πληθυσμός τους αυξάνεται πολύ γρήγορα αφού συνομήλικοι μου είναι ήδη παππούδες. Εμείς οι υπόλοιποι έχουμε χάσει μία γενιά».
Υπάρχουν περιπτώσεις που τα ανήλικα κορίτσια αντιδρούν;
Τα κορίτσια είναι γαλουχημένα με αυτή τη διαδικασία του γάμου από νωρίς. Το βλέπουν τόσο πολύ γύρω τους που τους φαίνεται φυσιολογικό, ακόμα και να μη το θέλει. Μάλιστα τους φαίνεται περίεργο- εξωπραγματικό μία κοπέλα 16, 17, 20 χρονών να είναι ανύπαντρη. Βέβαια πλέον βλέπουμε κορίτσια και αγόρια ρομά να πηγαίνουν στο Γυμνάσιο και στο λύκειο. Πριν κάποια χρόνια δεν πήγαιναν, σταματούσε η φοίτηση στο δημοτικό. Τώρα υπάρχουν και οι οικογένειες που θέλουν τα παιδιά τους να ξεφύγουν από αυτό. Έχουν καταλάβει για να γίνει αυτό είναι η παιδεία και τα εφόδια που προσφέρει η εκπαίδευση.
Τι εννοούν οι ρομά με τον όρο «γάμο»;
Με τον όρο γάμο εννοούν ένα γλέντι που γίνεται στο σπίτι και που σημαίνει ότι ενώνονται οι οικογένειες των δύο παιδιών. Κάποτε είχαν μικρόφωνο και φώναζαν τι δώρο προσφέρει ο καθένας στο ζευγάρι. Γι΄ αυτούς ο γάμος είναι ένα πανηγύρι, που επικυρώνει μία συμφωνία, Δεν υπάρχει θρησκευτικό κομμάτι. Δεν δηλώνεται αυτό που γίνεται ως γάμος. Δεν υπάρχει κάποιο χαρτί όμως είναι μία συμφωνία που τηρείται. Ωστόσο η κοπέλα για το κράτος είναι μία άγαμη μητέρα στη συνέχεια.
Πώς είναι τα γλέντια που κάνουν;
Τα γλέντια, που γίνονταν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι ιδιαίτερα θορυβώδη. Ξεκινούν από νωρίς το απόγευμα και φτάνουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και είναι υπαίθρια. Στολίζουν κόκκινα πανιά, μπαλόνια και έχουν και πυροτεχνήματα. Είναι φιέστα γι’ αυτούς ο γάμος. Όπως είναι φυσικό η πόλη αναστατώνεται και είναι δύσκολο για όσους μένουν κοντά. Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν άυπνοι για μέρες. Είναι τόσοι πολλοί οι γάμοι, ξεκινούν από τον Ιούνιο και μία ολόκληρη πόλη δεν κοιμάται μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πολλά παιδιά δεν μπορούσαν να διαβάσουν για τις πανελλήνιες μέσα σε τόση φασαρία.
Ποια άλλα προβλήματα δημιουργούνται;
Παρατηρείται και μία παραβατικότητα στην περιοχή. Βλέπουμε παιδιά να οδηγούν από 9-10 ετών. Όταν ένα παιδί δεν πάει σχολείο και κινείται συνέχεια έξω, αυξάνεται και ο κίνδυνος να εμφανιστεί η παραβατικότητα. Δεν είναι άνθρωποι που θα κλέψουν, όμως αρνούνται να κάνουν πράγματα που τους επιβάλλονται. Ο δήμος από την πλευρά του προσπαθεί να κάνει δράσεις που θα βοηθήσουν ενώ πλέον υπάρχουν και σύλλογοι με σκοπό να αναδείξουν τον πολιτισμό του και τα έθιμα τους. Αν πιαστούν από κάποια από αυτά, αν τους πείσουμε να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
«Εκτός από τους γάμους των τσιγγάνων στην Αχαγιά, γίνονται γάμοι και στα Σαγέικα. Πρόκειται για ανήλικα παιδιά. Συνήθως η ζωή του άντρα δεν έχει διαφοροποιήσεις. Η ζωή του κοριτσιού αλλάζει περισσότερο αφού σταματά το σχολείο και μένει μέσα στο σπίτι. Φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει να εκσυγχρονίσουν το ρόλο της γυναίκας μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία. Μεγαλώνουν τα κορίτσια μέσα σε ένα περιβάλλον που τους δείχνει ότι η πορεία είναι να κάνουν οικογένεια και να αποκτήσουν ευθύνες από μικρή ηλικία.
Πρόκειται για μία ισχυρή παράδοση που δε λέει να αλλάξει. Σε αυτό το κομμάτι αυτή η ομάδα δεν έχει ακολουθήσει τους σύγχρονους ρυθμούς. Λειτουργεί πολλές φορές και ως γκέτο. Υπάρχει μία γενικότερη παραβατική συμπεριφορά με το θέμα να είναι πολυεπίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr