Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Τρομακτική η άνοδος του χαρτιού - Τι λένε στο thebest.gr Πατρινοί εκδότες και βιβλιοπώλες

Τρομακτική η άνοδος του χαρτιού - Τι λέν...
Μαρτάτος Tάκης

Νέες εκδόσεις έχρονται πλέον στα βιβλιοπωλεία με αυξημένη την τιμή από 5 έως 10% ενώ το φωτοτυπικό χαρτί πωλείται πια κοντά στα 6 ευρώ η δεσμίδα των 500 φύλλων

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων και στα βιβλιοπωλεία με την αύξηση της τιμής του χαρτιού ενώ ακόμα και τα είδη χαρτιού όπως το χαρτί κουζίνας που αγοράζουμε στα σούπερ μάρκετ έχουν ακριβύνει τις τελευταίες εβδομάδες και η τιμή κοντεύει να είναι  η διπλάσια.

Πιο συγκεκριμένα για το χώρο του βιβλίου, παρατηρούνται τελευταία ανατιμήσεις ενώ κάποιοι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι έχουν αυξήσει την τιμή σε καινούρια, ευπώλητα βιβλία, 5-10%. Βέβαια αυτή η αύξηση ίσως να μην σημαίνει πολλά για το αγοραστικό κοινό και δη του βιβλίου, που θα βρει μία έκδοση που έκανε πριν γύρω στα 15 ευρώ, περίπου ενάμιση ευρώ ακριβότερη, ωστόσο σαφέστατα επηρεάζει την όλη κατάσταση και την κίνηση. Η Αγγελική Αυγερίου από το βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία της Πάτρας ανέφερε στο thebest.gr πως ανατιμήσεις γίνονται και δεν μπορούν να αποφευχθούν και πως από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος και έχει δημιουργηθεί όλο αυτό το πλέγμα ακρίβειας με το ρεύμα και την τιμή των αγαθών, και η κίνηση στην αγορά του βιβλίου έχει επηρεαστεί.

Ο Γιάννης Πικραμένος που διατηρεί εκδοτικό οίκο στην Πάτρα ανέφερε στο thebest.gr πως έχει ανέβει η τιμή του χαρτιού τρομακτικά, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 100% ενώ έχουν ακριβύνει και ειδικά χαρτιά σε ποσότητες, διαστάσεις και ποιότητα που είναι εισαγωγής.

«Είναι μία παράξενη κατάσταση και εποχή και βλέπουμε μεγάλους Αθηναίους εκδότες που είναι άξιοι στη δουλειά τους και ρυθμίζουν κατά κάποιο τρόπο την αγορά του βιβλίου, να στέλνουν νέες σχετικά εκδόσεις που πχ έβγαλαν πριν 2 χρόνια και δεν έχουν εξαντληθεί με ανεβασμένη τιμή στα βιβλιοπωλεία  ώστε όταν εξαντληθεί ένα βιβλίο, να καλυφθεί το κόστος της πιθανής επανεκτύπωσης και επανακυκλοφορίας», ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Πικραμένος υπογραμμίζοντας πως στο δικό του εκδοτικό οίκο, τις παλαιότερες εκδόσεις τους τις πωλούν με κατεβασμένη τιμή ενώ πολλές είναι και οι προσφορές.

«Το θέμα δεν είναι μόνο να σταθεροποιηθεί η τιμή αλλά και το αν θα μπορούν να βγαίνουν τα βιβλία καθώς θα κοστίζουν περισσότερο. Ένας εκδότης σε ένα νέο βιβλίο θα χρειάζεται να επενδύσει τρομακτικά ποσά, ιδιαίτερα αν θα πρόκειται για ένα πιο ιδιαίτερο, ακριβό βιβλίο. Για ένα νέο βιβλίο που μπορεί να ξεκινά με 300 ή 500 αντίτυπα το κόστος φτάνει τα 3 με 4.000 ευρώ και αν πουληθούν όλα τα αντίτυπα θα έχει καλυφθεί το κόστος χωρίς ουσιαστικά να σου μείνει ευρώ κέρδους», είπε ο κ. Πικραμένος.

Η ιστορία αυτή των αυξήσεων, όπως είπε στο thebest.gr ο Χρήστος Παπαχρίστου από τη «Γωνιά του Βιβλίου», έχει ξεκινήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου 2022 τουλάχιστον. «Εκεί στα μέσα με τέλος Φεβρουαρίου μας προϊδέασαν πως από 1η Απριλίου θα είχαμε αλλαγές τιμών προς τα πάνω. Όντως κάποιοι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι ανέβασαν την τιμή σε ορισμένους τίτλους, καινούριους με την αύξηση να κυμαίνεται μεταξύ 5 με 10%. Ξέρετε την τιμή ενός βιβλίου την ορίζει ο εκδότης και ο βιβλιοπώλης που έχει την άμεση επαφή με τον κόσμο δεν έχει επιλογή και περιθώρια ουσιαστικά να κάνει κάτι», ανέφερε ο Χρήστος Παπαχρίστου του ιστορικού βιβλιοπωλείου «Η Γωνιά του βιβλίου» στην Αγ. Νικολάου προσθέτοντας πως εκεί όπου τα πράγματα έχουν στην κυριολεξία ξεφύγει είναι στο χαρτί όπως του φωτοτυπικού.

Τον περασμένο Νοέμβριο η δεσμίδα των 500 φύλλων κόστιζε γύρω στα 4 ευρώ ενώ έξι μήνες αργότερα έχει φτάσει να πωλείται στα 5,80 ευρώ ενώ με τις παραγγελίες που θα γίνονται από δω και πέρα, η τιμή θα «τσιμπήσει» κι άλλο στα 6,15 ευρώ, μας είπε ο κ. Παπαχρίστου. «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση και σιγουριά για το τι θα γίνει. Απ’ ότι φαίνεται οι τιμές αυτές ήρθαν για να μείνουν και το ζητούμενο είναι έστω να σταθεροποιηθούν γιατί για να μικρύνουν απ’ όσο λένε οι Χαρτάδες, είναι δύσκολο», είπε τέλος ο κ. Παπαχρίστου.   

Να αναφέρουμε ακόμα πως σε ξένα σάιτ είδαμε έναν αναλυτή της βιομηχανίας χαρτοπολτού τον Brian McClay να έχει δηλώσει πως «δεν έχουμε δει ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλες μηνιαίες αυξήσεις στις τιμές», και πως η όλη κατάσταση «είναι ανήκουστη με τις τιμές του χαρτοπολτού να έχουν πλέον αυξηθεί από 606 δολάρια ανά μετρικό τόνο τον Σεπτέμβριο σε πάνω από 907 δολάρια ανά μετρικό τόνο τον Απρίλιο».

Στο δε εξωτερικό, το τελευταίο δίμηνο αρχίζουν να παρουσιάζονται και κάποιες ευτυχώς όχι σοβαρές προς στιγμήν ελλείψεις στο χαρτί.

Στη δίνη λοιπόν αυτού του «κυκλώνα» της ακρίβειας, του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, βρίσκονται τον τελευταίο καιρό & όλοι οι επαγγελματίες που έχουν σχέση με τη βιομηχανία χάρτου από τις εκτυπώσεις, συσκευασίες προϊόντων, την βιβλιοπαραγωγή που περιγράψαμε παραπάνω, έως τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τη γραφική ύλη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture