Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Προβολή της βραβευμένης ταινίας "Hive - Η Βασίλισσα της Κυψέλης" παρουσία της σκηνοθέτιδας Μπλέρτα Μπασόλι

Προβολή της βραβευμένης ταινίας "Hi...

ΤοΣάββατο στο Τριανόν στην Αθήνα - Η ταινία αυτή από το Κόσσοβο πήρε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και 3 βραβεία στο Φεστιβάλ του Σάντανς

Το Κέντρο Κινηματογράφου του Κοσόβου σε συνεργασία με το Γραφείο Συμφερόντων του Κοσόβου στην Αθήνα και την πλατφόρμα του Cinobo, διανομέα της ταινίας στην Ελλάδα, φέρνουν στην Αθήνα τη βραβευμένη ταινία «Hive - Η Βασίλισσα της Κυψέλης» το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 19.30. Η προβολή μάλιστα θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σκηνοθέτριας της ταινίας, Μπλέρτα Μπασόλι.

Η «Βασίλισσα της Κυψέλης» αφηγείται μια ιστορία γυναικείας αποφασιστικότητας, επιμονής και θριάμβου. Πρόκειται για ένα δράμα που βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Fahrije (Yllka Gashi), η οποία, όπως πολλές άλλες γυναίκες στο πατριαρχικό χωριό της, ζει χωρίς ελπίδα και μέσα στην θλίψη από τότε που χάθηκε ο σύζυγός της κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κοσσυφοπεδίου.

Με την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνισή, η σκηνοθέτρια και σεναριογράφος Blerta Basholli γίνεται η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Sundance στη Γιούτα που κέρδισε και τα τρία μεγάλα βραβεία στο World Cinema Dramatic Competition Competition (Audience Award, Grand Jury Prize, Directing Award). Η ταινία στον διεθνή της θρίαμβο, περιλαμβάνει και την πρόσφατη βράβευση της με το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Μέσα από αυτή την πρώτη προβολή της ταινίας «Η Βασίλισσα της Κυψέλης» στην Ελλάδα, θέλουμε να αναδείξουμε τη σημασία του βαλκανικού κινηματογράφου και της διεθνούς παρουσίας του, αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου. Η προβολή θα γίνει το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 στον φιλόξενο χώρο του Τριανόν στην οδό Κοδριγκτώνος 21 πλησίον της Πατησίων στην Αθήνα, στις 19.30. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη βραβευμένη σκηνοθέτρια Μπλέρτα Μπασόλι.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

*Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την είσοδο.

Η Blerta Basholli είναι συγγραφέας/σκηνοθέτης με μοναδικό ρεαλιστικό οπτικό στυλ. Οι ιστορίες της αγγίζουν κοινωνικά ζητήματα και θέματα φύλου από τη χώρα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, το Κόσοβο. Το 2008 της απονεμήθηκε η υποτροφία Deans στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κινηματογράφου στο Tisch School of the Arts στο NYU. Έζησε στη Νέα Υόρκη για τέσσερα χρόνια όπου είχε την ευκαιρία να εργαστεί σε πολλά κινηματογραφικά έργα ως φοιτήτρια.

Η μικρού μήκους ταινία της, LENA AND ME προβλήθηκε και βραβεύτηκε στο First Run Film Festival 2011 και σε άλλες διοργανώσεις. Η μικρού μήκους ταινία της GJAKOVA 726, παραγωγής 2008, προβλήθηκε στο πρόγραμμα μικρού μήκους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ 2009.

Το ντοκιμαντέρ της MIRROR, MIRROR…, παραγωγής 2006, επιλέχθηκε επίσημα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο το 2006 ενώ προβλήθηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου και Βίντεο Νέας Υόρκης 2016, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τιράνων 2006 και στο Balkan Black Box Film Festival 2006, στο Βερολίνο.

Το 2011 επέστρεψε στη γενέτειρά της όπου έγραψε/σκηνοθέτησε και εργάστηκε σε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Το “Hive - Η Βασίλισσα της Κυψέλης ” είναι το ντεμπούτο της μεγάλου μήκους, το οποίο έχει αναπτύξει από το 2011.

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «Η Βασίλισσα της Κυψέλης»

2022 Oscars shortlisted for Best International Feature

Sundance Film Festival (2021)

World Cinema – Dramatic - Audience Award

World Cinema – Dramatic - Directing Award

World Cinema – Dramatic - Grand Jury Prize

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Βραβείο Κοινού

Crested Butte Film Festival (2021)

Festival Award

Berkshire International Film Festival (BIFF) (2021)

Jury Award - Narrative Feature

Cinedays Skopje Film Festival (2021)

Golden Star - Best Film

Hamburg Film Festival (2021)

Young Talent Award - Best Feature Film

Montpellier Mediterranean Film Festival (2021)

Antigone d'Or - Best Film

ODA Tetova International Film Festival (2021)

Cine Balkan Panorama – Best Film

PriFest - Prishtina International Film Festival (2021)

Annual Achievement Award for Kosovo Filmmaker - Special Prize

Best Film - Honey and Blood Competition.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture