Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το "A Journey to Sundance" είναι μία ταινία για τη "μαγεία" του θρυλικού Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου

Το "A Journey to Sundance" είν...

Το Φεστιβάλ αποτέλεσε έμπνευση και δημιουργία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ και γίνεται κάθε Ιανουάριο στην ορεινή Γιούτα

To “A Journey to Sundance”, ένα φιλμ που είναι ένα αφιέρωμα - Homage στον ιδρυτή του Φεστιβάλ του Sundance, στη Γιούτα, Robert Redford σε σκηνοθεσία Julian Starks, παρουσιάζει όπως διαβάσαμε, το πνεύμα, τα όνειρα και τον αγώνα των ανεξάρτητων κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο που τόσα χρόνια έχουν δείξει τη δουλειά τους στο φημισμένο πλέον παγκοσμίως, Φεστιβάλ του Σάντανς που γίνεται ανελλιπώς από το 1985 κάθε Ιανουάριο.  

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ όπως αναφέρει ανάρτηση του www.einnews.com ακολουθεί ένα γκρουπ, νέων και γεμάτων ενθουσιασμό σκηνοθετών σε μία πολύχρονη αναζήτηση του αληθινού νοήματος του λεγόμενου ανεξάρτητου σινεμά. Έχοντας αρχικά σχεδιαστεί ως ένα αφιέρωμα στο Sundance Film Festival, γρήγορα η ταινία εμβάθυνε κι άλλο φιλοδοξώντας να παρουσιάσει τις προκλήσεις και δυσκολίες των νέων σκηνοθετών που λειτουργούν εκτός του Χολιγουντιανού συστήματος των στούντιο, να ξεχωρίσουν και να δείξουν τη δουλειά τους, και σίγουρα το Σάντανς που τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου του Σάντανς που δημιουργήθηκε το 1981, βοήθησε και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να καθιερωθεί ευρύτερα η εναλλακτική κινηματογραφική ματιά των λεγόμενων ανεξάρτητων, των indie δημιουργών!

Φέτος για παράδειγμα αποτελεί ένα πολύ θετικό γεγονός για τα Όσκαρ το ότι το φιλμ που θριάμβευσε στο περσινό Φεστιβάλ του Σάντανς, το συγκινητικό «Coda» της Σιάν Χέντερ είναι υποψήφιο για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας καθώς και για 2 ακόμη βραβεία του καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου για τον Τρόι Κάτσουρ και καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Η ιστορία και διαδρομή του Φεστιβάλ Sundance film festival που όπως προείπαμε, ιδρύθηκε και θεμελιώθηκε από τον σπουδαίο Αμερικανό ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ρέντφορντ στα 85 του χρόνια ο ίδιος σήμερα, παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο, έξοχο όπως λέγεται, ντοκιμαντέρ μέσα από συνεντεύξεις με σταρ του σινεμά όπως η Τζένιφερ Άνιστον, η Τζέιν Φόντα, ο Τζέικ Τζίλενχαλ, κ.α., αλλά και σκηνοθέτες και παραγωγούς. Το φιλμ περιλαμβάνει στοιχεία για τη γέννηση του Σάντανς που τα πρώτα χρόνια είναι αλήθεια πως δυσκολεύτηκε αλλά μετά το 1989 και την προβολή του «Sex, Lies, and Videotape» του Στίβεν Σόντερμπεργκ απογειώθηκε καθώς και μία ματιά εις βάθος στον κόσμο του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Κάθε χρόνο στο Σάντανς της Γιούτα γίνονται και τα καλοκαιρινά labs – εργαστήρια σκηνοθεσίας, συγγραφής σεναρίου, κ.α. που πραγματικά έχουν βοηθήσει και δώσει τη δυνατότητα σε νέους, ταλαντούχους δημιουργούς να φτιάξουν την ταινία τους.

Από την ταινία δεν λείπει και το χιούμορ όπως για παράδειγμα η αναφορά στα χαρακτηριστικά των ανεξάρτητων όπως το πάθος, η εμμονή, η λαχτάρα, η τόλμη αλλά και καμιά φορά η παράνοια που ενίοτε γίνονται και η «κατάρα» τους.

Να προσθέσουμε πως ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ονόμασε το Φεστιβάλ και το Ινστιτούτο Σάντανς από τον θρυλικό χαρακτήρα που υποδύθηκε στο γουέστερν «Butch Cassidy and the Sundance Kid – Οι Δύο Ληστές» του Τζορτζ Ρόι Χιλ που τον έκανε μεγάλο σταρ του σινεμά το 1969.

Ο σκηνοθέτης Julian Starks συνάντησε και τον Ρέντφορντ που του έδωσε καθοδήγηση και συμβουλές για το μοντάζ της ταινίας και κάποιες σκηνές. Όσο για το τι ακριβώς πετυχαίνει η ταινία «A Journey to Sundance», όπως ειπώθηκε, είναι μία ταινία που υπενθυμίζει εύστοχα τον ανελέητο και σκληρό ανταγωνισμό και καθημερινό αγώνα και προσπάθεια των ανεξάρτητων σκηνοθετών. Όσοι θέλετε να το παρακολουθήσετε, το φιλμ είναι τώρα διαθέσιμο στις υπηρεσίες streaming των TUBI TV, GOOGLE PLAY, YOUTUBE και ROKU.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Στη φωτ. ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο Eccles Theater στο Park City, στις 24 Ιανουαρίου 2019. Credit: Getty Images από την ανάρτηση του σάιτ www.patmitchellmedia.com

Με τον Πολ Νιούμαν στους "Δύο Ληστέ...

Με τον Πολ Νιούμαν στους "Δύο Ληστές" που γυρίστηκαν στη Γιούτα.

Το ορίτζιναλ συνεργείο της ταινίας "...

Το ορίτζιναλ συνεργείο της ταινίας "A Journey to Sundance".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture