Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η "ανεξάρτητη" ταινία της φετινής 10άδας των Όσκαρ, το "Coda" προβάλλεται στο Apple+

Η "ανεξάρτητη" ταινία της φετι...

Μετά το θρίαμβο της στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 2021 είναι υποψήφια για 3 βραβεία Όσκαρ ανάμεσα τους και της καλύτερης ταινίας

Το φιλμ «Coda» είναι από τις ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές που κάθε χρόνο μας θυμίζουν πως δεν υπάρχει μόνο το Χόλιγουντ αλλά και η άλλη ματιά, η πιο ανεξάρτητη και δημιουργική που κάνει θαύματα. Η καλή πορεία του συγκινητικού «Coda» σε σενάριο και σκηνοθεσία της Σίαν Χέντερ ξεκίνησε πριν ένα χρόνο στο διαδικτυακό Φεστιβάλ του Σάντανς στη Γιούτα όπου στην κυριολεξία σάρωσε κερδίζοντας μεταξύ άλλων το βραβείο κοινού του Φεστιβάλ για την καλύτερη ταινία, το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής αλλά και βραβεία για τις ερμηνείες των ηθοποιών.

Η ταινία αγοράστηκε από την πλατφόρμα Apple+ (για 25 μάλιστα εκατ. δολάρια) όπου και μπορεί να την δει κάποιος και οι σινεφίλ ελπίζουν μήπως το φιλμ τύχει και διανομής στις αίθουσες μιας και κατάφερε δικαίως να είναι υποψήφιο και στα φετινά, 94α βραβεία Όσκαρ.

Το «Coda» με την Εμίλια Τζόουνς στον κεντρικό ρόλο της κόρης της κωφάλαλης οικογένειας των Ρόσι που θα παροτρυνθεί να κυνηγήσει το όνειρο της, να ασχοληθεί με το τραγούδι μιας και έχει μία πολύ όμορφη φωνή, προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο καθώς και στην κατηγορία του καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του κωφάλαλου στην πραγματικότητα, ηθοποιού Troy Kotsur, ο οποίος όπως διαβάσαμε, καταφέρνει να κάνει το θεατή να χαμογελάσει ακόμα και σε δύσκολες, σκληρές στιγμές. Θεωρείται αουτσάιντερ για να κερδίσει μιας και ως μεγάλο φαβορί λογίζεται ο Kodi Smit-McPhee της «Εξουσίας του σκύλου» αλλά στα Όσκαρ ποτέ δεν ξέρεις καθώς καραδοκούν και οι όμορφες εκπλήξεις.

Βασισμένο στην Γαλλική ταινία του Ερίκ Λαρτιγκό «Οικογένεια Μπελιέ» που είχε προβληθεί και στην Πάτρα στα Odeon Veso Mare, το φιλμ «Coda» μεταφέρει την δράση σε μια μικρή ψαράδικη πόλη της Αμερικής με την 17χρονη Ρούμπι στο επίκεντρο που είναι το μόνο μέλος μιας οικογένειας κωφών ψαράδων που έχει την ακοή της, και η οποία από πολύ μικρή λειτουργεί ως ο μεταφραστής τους και ο σύνδεσμος τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν η ανάγκη των γονιών της να τους βοηθήσει στο επόμενο επαγγελματικό τους βήμα αυτοοργάνωσης των ψαράδων της περιοχής, συγκρουστεί με τα δικά της θέλω για μια μουσική υποτροφία στο πανεπιστήμιο, θα έρθει η στιγμή που όλοι θα καταλάβουν πως ο καθένας πρέπει να βρει τον δικό του δρόμο και πως η δυναμική της οικογένειάς τους θα πρέπει αναγκαστικά να αλλάξει.

Όπως διαβάσαμε στο flix.gr, χτισμένο πάνω σε μια σωστά δομημένη σεναριακή διαδρομή που όμως δεν αφήνει πολύ χώρο σε εκπλήξεις, σκηνοθετημένο μετρημένα μα ικανοποιητικά, και με ένα καστ που σε κερδίζει με τις θαυμάσιες ερμηνείες του, το «Coda» είναι μια από εκείνες τις ταινίες που παρακολουθείς με ενδιαφέρον ως το αναμενόμενο τέλος, πολύ απλά γιατί ακόμη κι αν είναι ξαναειπωμένη, μια καλή ιστορία εξακολουθεί να είναι μια καλή ιστορία.

Εκτός της Εμίλια Τζόουνς και του Τρόι Κότσουρ παίζουν και ο Γιουτζίνιο Ντέρμπεζ στο ρόλο του καθηγητή της μουσικής, ο Ντάνιελ Ντουράντ αλλά και μία παλιά γνώριμη των σινεφίλ, η κωφάλαλη ηθοποιός Μάρλι Μάτλιν που στην απονομή του 1987 είχε κερδίσει το βραβείο Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» όπου συμπρωταγωνιστούσε ο Γουίλιαμ Χαρτ.

Διάρκεια: 111 λεπτά

Προβάλλεται στην πλατφόρμα Apple TV+.

Πρόκειται για μία ευαίσθητη ταινία με σωστές δόσεις χιούμορ και αρκετό συναίσθημα, με την υπογραφή της Sian Heder που εκτιμήθηκε και στα Όσκαρ αλλά και από ενώσεις κριτικών και αξίζει να δει και να χαρεί κάποιος. Να λοιπόν που το Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Σάντανς που ξεκίνησε το 1985 με «ιμπρεσάριο» του, τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, καλά κρατεί και πάντα μας δίνει όμορφες ταινίες με ανθρωπιά, μία άλλη ματιά και πολύ ταλέντο.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture