Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Art πειρασμός: Γιατί η έκθεση για το Νίκο Εγγονόπουλο είναι η κορυφαία της Αθήνας

Art πειρασμός: Γιατί η έκθεση για το Νίκ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Μια εντυπωσιακή ρετροσπεκτίβα, που μόλις εγκαινίασε η πρόεδρος της Δημοκρατίας και αποτελεί αδιαμφισβήτητο must see για τους φιλότεχνους

Στην καρδιά της Αθήνας, στο ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη μπορούμε όλοι να θαυμάσουμε τους φανταστικούς κόσμους του σημαντικότερου Ελληνα υπερρεαλιστή ζωγράφου και ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου, σε μια έκθεση υψηλής παιδευτικής σημασίας, που μπορεί να θεωρηθεί η κορυφαία αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια πλούσια αναδρομική παρουσίαση της ιστορικής κληρονομιάς του μεγάλου νεωτεριστή δημιουργού, 37 χρόνια από το θάνατό του. Μέσα από 148 πίνακες γνωρίζουμε τους ήρωές του από τη μυθολογία και τη λογοτεχνία, μέσα από καθαρά χρώματα και δυνατό σχέδιο. Ερμής, Ορφέας, Οδυσσέας, Μήδεια «ζωντανεύουν». Είναι καλλίγραμμες μορφές, μοναχικές ή σε ζευγάρια με έντονη κίνηση. Τα πολύτιμα έργα που συγκεντρώθηκαν, προέρχονται από συλλογές των Ιδρύματος Ωνάση, Alpha Bank, Τελλογλείου Ιδρύματος, Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, Λεβεντείου Πινακοθήκης, καθώς και πολλών ιδιωτών συλλεκτών με την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά. Το βράδυ της Τετάρτης η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού» σημειώνοντας πως  «θα τον τιμάμε σαν έναν κορυφαίο Έλληνα δημιουργό που συνύφανε το πνεύμα και τις προκλήσεις του μοντερνισμού με τα χρώματα, τις λέξεις και τους θρύλους της λαϊκής μας παράδοσης, με τον αρχαίο και βυζαντινό πολιτισμό, προσεγγίζοντας μ’ ένα καινούργιο βλέμμα τα παλιά πράγματα, με μια νέα ματιά τους παλιούς μύθους».

 Ο φιλότεχνος επισκέπτης θα περιηγηθεί σε σημαντικά έργα  όπως Ορφεύς, Ερμής και Ευρυδίκη, 1949, Αργώ, 1948, Ορφεύς, 1957, Οι Αδιάφθοροι, 1967, Ο ζωγράφος και το μοντέλο του, 1970, Ορφεύς, 1968, Ομηρικό με τον ήρωα, 1938, Ολυμπία, 1970, Ο Μερκούριος Μπούας, 1971, Nico hora ruit, 1939, Συναυλία, 1960, Ο Καβάφης, 1948, Καζανόβας, 1968, Μεσογειακή Μούσα, 1984, Οι αδιάφθοροι, 1967. Σύμφωνα με τον επιμελητή:«O Εγγονόπουλος με λογισμό και όραμα, κινείται από το παρόν στο παρελθόν, από το όνειρο στον μύθο και από την πραγματικότητα στη φαντασίωση. Αδιαπραγμάτευτα ειλικρινής και ανιδιοτελής απέναντι στη ζωή, αντιμετώπισε με θάρρος τους επικριτές και πολέμιούς του, αντιπαραθέτοντας τη ζωγραφική και την ποίησή του, οι οποίες είναι έντονα συνδεδεμένες με τα όνειρα και τους ονειρικούς μηχανισμούς, με το παράλογο και τη «ζούρλια», μια λέξη που συχνά χρησιμοποιούσε ο ίδιος».

Γεννημένος το 1907 στην Αθήνα, ο Νίκος Εγγονόπουλος φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Παρθένη, το Μπισκίνη και τον Κεφαλληνό ενώ μυήθηκε στη βυζαντινή τέχνη από το Φώτη Κόντογλου και κατόπιν δίδαξε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Η πρωτοποριακή του εικαστική γλώσσα ξένισε το κατεστημένο της εποχής του. Το 1954 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας και ένα χρόνο αργότερα πήρε μέρος στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο. Το 1958 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης του Υπουργείου Παιδείας και το 1966 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Γεώργιου Α΄ για το ζωγραφικό του έργο. Υπήρξε επίσης και σκηνογράφος.

Τι γράφει η Ελένη Γλύκατζη –Αρβελέρ στον κατάλογο

 «Αν με ρωτούσαν ποιος είναι για μένα ο απόλυτος υπερρεαλιστής (δεν λέω σουρεαλιστής για να μην στρεβλώσω την έννοια του όρου), ξένος ή Έλληνας, αδίστακτα θα απαντούσα ο Νίκος Εγγονόπουλος. Έκανε τη λέξη ως ποιητής και την εικόνα ως ζωγράφος να υπακούσουν στη δική του σύνταξη και γραμματική και να συνθέτουν μια ιδιαίτερη στοχαστική και αισθητική πραγματικότητα. Αν πάλι με ρωτούσαν ποιόν θεωρώ ποιο σπουδαίο, τον Εγγονόπουλο ποιητή ή τον Εγγονόπουλο ζωγράφο, θα έλεγα ότι η ερώτηση είναι ανεδαφική. Ο Εγγονόπουλος κάνει ποίηση ζωγραφίζοντας και δημιουργεί εικαστική τέχνη με την ποίησή του».

Νίκος Εγγονόπουλος, Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 9/3-5/6
Ωρες λειτουργίας: 10:00 - 18:00

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View