Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

H fashion industry στο πλευρό της Ουκρανίας, με «κύμα» δράσεων συμπαράστασης

H fashion industry στο πλευρό της Ουκραν...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ομιλοι, labels, designers, μοντέλα αντιδρούν με το δικό τους έμπρακτο τρόπο στον πόλεμο

Δωρεές χρημάτων και αγαθών για τους πρόσφυγες, εκστρατείες  διαδικτυακής συμπαράστασης αλλά και εμπάργκο πωλήσεων στο διεθνή χώρο της μόδας κατά του πολέμου και υπέρ του ουκρανικού λαού.

 

Τα super models

 «Είναι πολύ αλλόκοτο να περπατάς σε fashion show ενώ γνωρίζεις πως δίπλα σου γίνεται πόλεμος» έγραψε το 30χρονο super model από την Αργεντινή Μίκα Αργκαναζ ανακοινώνοντας στα social media πως θα δωρίσει μέρος των εσόδων της από τις εβδομάδες μόδας στη στήριξη ανθρωπιστικών οργανισμών. Μάλιστα κάλεσε τις συναδέλφους της να κάνουν το ίδιο. Αμέσως δήλωσε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμα η καλιφορνέζα καλλονή Μπέλα Χαντίντ επισημαίνοντας πως προέρχονται από την Ουκρανία πολλοί συνεργάτες και συνοδοιπόροι της στη δουλειά, ενώ και η αμερικανίδα Κάια Γκέρμπερ συμφώνησε πως θα κάνει το ίδιο ευχαριστώντας για την έμπνευση. Στο πλευρό τους και η ιταλίδα Βιτόρια Τσερέτι.

 

Τα luxury brands

 Tην Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, Giorgio Armani παρουσίασε το μιλανέζικο show του μέσα στη σιωπή ως φόρο τιμής στην Ουκρανία που υποφέρει. Εκλεισε συμβολικά τη μουσική από σεβασμό προς τους ανθρώπους που πολεμούν. Xθες ο Olivier Rousteing του οίκου Balmain δήλωσε πολύ αμήχανα και με βαριά καρδιά να παρουσιάζει επίδειξη τέτοιες μέρες, ενώ στο Instagram έγραψε για τη δική του δωρεά στα Ηνωμένα Εθνη. 

 Ο οίκος Balenciaga γνωστοποίησε ότι διαθέτει τα κανάλια του στα social media για ενημέρωση και συγκέντρωση δωρεών για το Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Στους λογαριασμούς του βλέπουμε αναρτημένη μονάχα η σημαία της χώρας με μήνυμα υπέρ της ειρήνης και links για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο οίκος Gucci, με το Gucci Equilibrium που αναλαμβάνει δράσεις για τη θετική αλλαγή στον πλανήτη, ανακοίνωσε την καμπάνια Chime For Change, που διαθέτει $500,000 στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Ο όμιλος Kering, στον οποίο ανήκουν τα δυο επιδραστικά labels , ανακοίνωσε  πως προχωρά σε δωρεά για τους πρόσφυγες του πολέμου: «Ελπίζουμε σε μία ειρηνική λύση σ' αυτή τη σύρραξη» έγραψε.

Ο βρετανικός οίκος Burberry που κατέθεσε τη δική του δωρεά στον βρετανικό Ερυθρό Σταυρό και την ανθρωπιστική του δράση για την Ουκρανία, επίσης καλεί σε δωρεές παρέχοντας το link του μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Ο οίκος Valentino αναφέρει στα social media: «Ο οίκος Valentino ενώνει τις δυνάμεις του με την Camera Nazionale della Moda Italiana και δωρίζει €500.000 στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ώστε να εξασφαλίσει άμεση βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες . Η κοινότητα Valentino ελπίζει στην ειρηνική επίλυση της διαμάχης». Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ιταλικής Μόδας, που διοργανώνει την Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου, για οικονομική στήριξη στην Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Ο όμιλος OTB, στον οποίο ανήκουν Diesel και Maison Margiela, ανέβασε στο Instagram την ουκρανική σημαία με το μήνυμα «όχι πόλεμος» επισημαίνοντας: «Ο όμιλος OTB είναι υπέρ της ειρήνης και στηρίζει τους ανθρώπους της Ουκρανίας. Ο όμιλος και το ίδρυμα OTB ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες που καλεί σε στήριξη των ανθρώπων και των οικογενειών που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Με την οικονομική στήριξη και του Ιδρύματός μας, τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορέσουν να παρέχουν άμεσα οικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες».

Με ανάρτησή τους οι ιδρυτές του δανέζικου Ganni, Ditte και Nicolaj Reffstrup, δήλωσαν ότι «στην Ganni στηρίζουμε την ειρήνη» και  δώρισαν $15,000 στο δανέζικο συμβούλιο για τους πρόσφυγες, ενώ το brand Nanushka, που εδρεύει στην Ουγγαρία η οποία δέχεται πρόσφυγες στα σύνορά της, συνεργάζεται με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Hungarian Charitable Service of the Order of Malta για την παροχή φαγητού, στέγασης, ρουχισμού και μεταφοράς στους πρόσφυγες. «Η Nanushka επίσης διακόπτει τις εμπορικές της συναλλαγές με τη Ρωσία», καταλήγει η σχετική ανάρτηση.

Oι πολυεθνικοί κολοσσοί

 Εντονη η αντίδραση του σουηδικού κολοσσού της μόδας H&M Group που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά όλες τις πωλήσεις του στη Ρωσία, κλείνοντας τα 150 καταστήματα που διαθέτει στη χώρα και το online shop του.  Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση λέει: «Η H&M ανησυχεί βαθύτατα για τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία και στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που υποφέρουν.Παρακολουθούμε κι αξιολογούμε διαρκώς την κατάσταση. Αντιπρόσωποι της εταιρείας βρίσκονται σε διαρκή διάλογο με τους όλους τους μετόχους. Ο όμιλος Η&Μ φροντίζει για όλους τους συνεργάτες του και τάσσεται στο πλευρό όλων των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη που ζητούν ειρήνη. Ρούχα κι άλλα αναγκαία αγαθά θα γίνουν δωρεά από την εταιρεία. Το ίδρυμα Η&Μ έχει επίσης προχωρήσει σε δωρεές στον οργανισμό Save the Children και το UNHCR».

Το βρετανικό online κατάστημα Asos ανακοίνωσε επίσης ότι σταματά να εξυπηρετεί τους πελάτες του στη Ρωσία «Με φόντο τον πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία, η Asos αποφάσισε ότι δεν είναι ούτε πρακτικό ούτε σωστό να συνεχίσει τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία» ανήγγειλε. Nike, Puma, Apple είναι επίσης ανάμεσα στις πανίσχυρες εταιρείες που αναστέλλουν πωλήσεις και αποστολές προϊόντων στη Ρωσία. 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View