Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στη "φάκα" της Ασφάλειας Αγρινίου 2 εγκληματικές οργανώσεις που είχαν διαπράξει 195 απάτες!- Πώς «έγδυναν» τα θύματα

Στη "φάκα" της Ασφάλειας Αγριν...

Οι δράστες δρούσαν τηλεφωνικά και είχαν διάφορους ρόλους στις οργανώσεις αυτές

Πανελλαδικές διαστάσεις λαμβάνει η μεγάλη επιτυχία των αστυνομικών της Ασφάλειας του Αγρινίου, που μετά από πολύμηνες έρευνες, εξαντλητικές παρακολουθήσεις και χρήση προηγμένων μεθόδων, κατάφεραν να εξαρθρώσουν δυο εγκληματικές οργανώσεις ρομά, που είχαν τελέσει 195 απάτες σε βάρος πολιτών σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι δράστες δρούσαν τηλεφωνικά και είχαν διάφορους ρόλους στις οργανώσεις αυτές.

Στη μία οργάνωση, όπως μεταδίδει το agriniopress οι δράστες δρούσαν μέσα από δημοφιλείς πλατφόρμες αγοραπωλησίας αυτοκινήτων και εμφανίζονταν ως αγοραστές. Ζητούσαν το IBAN και το όνομα χρήστη του θύματος τους. Αφού έμπαιναν στην ιστοσελίδα της τράπεζας με τα διαθέσιμα στοιχεία, ζητούσαν αλλαγή κωδικού χρήστη. Με το αίτημα αυτό η Τράπεζα έστελνε έναν εξαψήφιο κωδικό ΟΤP τον οποίον τα θύματα έδιναν στους απατεώνες. Όμως, στη συνέχεια προχωρούσαν σε αναλήψεις, όπου και εκεί χρειάζονταν κωδικός OTP που τα θύματα έδιναν και πάλι, για δεύτερη φορά, στους δράστες!

Στην δεύτερη οργάνωση, οι δράστες εμφανίζονταν ως λογιστές ή φοροτεχνικοί και έλεγαν στα θύματά τους πως δικαιούνταν επιστροφές απο την ΔΟΥ, ή επιδόματα λόγω Covid κλπ. Με τον ίδιο τρόπο που περιγράφτηκε παραπάνω, αποσπούσαν κωδικούς ΟΤP και προχωρούσαν σε αναλήψεις.

Οι δράστες είναι ρομά στην πλειοψηφία τους και τα χρήματα που αποσπούσαν, μεταφέρονταν από τους λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς άλλων ατόμων που στην αστυνομική ορολογία, ονομάζονται money mules. Τα άτομα αυτά δημιουργούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς και έδιναν τις κάρτες ανάληψης στους δράστες. Μόλις γίνονταν οι μεταφορές χρημάτων, τα μέλη της σπείρας, προχωρούσαν αμέσως σε αναλήψεις.

Περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ είναι η λεία των δραστών των δυο εγκληματικών οργανώσεων, που χρησιμομοποιούσαν διάφορες μεθόδους για να μην εντοπιστούν ή ταυτοποιηθούν. Η μεθοδικότητα όμως και ο επαγγελματισμός των αστυνομικών της Ασφάλειας Αγρινίου, επέφεραν αποτέλεσμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι δράστες στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα θύματα τους χρησιμοποιούσαν μέχρι και προγράμματα για να αλλοιώνουν τη φωνή τους. Οι αστυνομικοί χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν την εξειδίκευση ειδικών επιστημόνων , ώστε να γίνει η ταυτοποίηση του ατόμου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις