Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη το εξαιρετικό βιβλίο του Δημ. Ξιφιλίνου "Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας"

Παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη το εξαιρετ...

Το Σάββατο 12/3/2022 στις 11.30 το πρωί παρουσία του συγγραφέα - Θα μιλήσουν και οι Βασίλης Κεχαγιάς, Χρήστος Μήτσης και Ορέστης Ανδρεαδάκης

Το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 στις 11:30 το πρωί διοργανώνεται από τις εκδόσεις IANOS εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του κριτικού κινηματογράφου Δημοσθένη Ξιφιλίνου, «ΟΣΚΑΡ καλύτερης ταινίας» που έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγο καιρό και ήδη έχει αγαπηθεί από τους σινεφίλ αναγνώστες.  Πρόκειται για ένα τετράχρωμο βιβλίο που αποτελείται από κριτικές των 93 φιλμ, που απέσπασαν το αγαλματίδιο, το γνωστό σε όλους Όσκαρ, της καλύτερης ταινίας, από το 1929 έως και το 2021.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον - Αίθουσα «Παύλος Ζάννας», στην Πλατεία Αριστοτέλους 10, στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσουν οι:

Βασίλης Κεχαγιάς, κριτικός κινηματογράφου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου,

Χρήστος Μήτσης, κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Αθηνόραμα και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Οι κ.κ. Μήτσης και Κεχαγιάς προλογίζουν κιόλας με κείμενα τους το ξεχωριστό αυτό βιβλίο που πραγματικά ήρθε να καλύψει ένα κενό στις ελληνικές εκδόσεις με την έννοια ότι πλην μίας παλαιότερης προσεγμένης έκδοσης του Μαρίνου Κουσουμίδη με τίτλο «Τα Όσκαρ» στα τέλη του ’80, δεν είχε κυκλοφορήσει περιέργως κάτι άλλο στην ελληνική αγορά παρότι και το ελληνικό σινεφίλ κοινό αγαπά το θεσμό των Όσκαρ και κάθε χρόνο πολλοί ασχολούνται με τους υποψηφίους και την ταινία που κατακτά τα περισσότερα χρυσά αγαλματίδια.

Προλογίζοντας την παρουσίαση, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και σινε-κριτικός, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης θα επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (έως 3 μήνες) και έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Στο κείμενο στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρονται τα εξής:

Παρά τις αντιρρήσεις που καθένας μας μπορεί να έχει για τον θεσμό των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ή και για κάθε θεσμό βραβεύσεων γενικότερα, το βραβείο Όσκαρ αναντίρρητα είναι το διασημότερο και πλέον πολυπόθητο έπαθλο διεθνώς, η απόλυτη στιγμή χαράς για όσους το αποσπούν. Σ' ετούτο το βιβλίο αποδίδουμε “Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι", δηλαδή αποτολμούμε μια κριτική αναδρομή στο σημαντικότερο Όσκαρ, αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Από το μακρινό 1929 και το "Wings" ως και τη "Χώρα των νομάδων" (2021). Επτά χρόνια προτού κλείσει ένας αιώνας από την πρώτη τελετή, ας θυμηθούμε μαζί, με το -πάντα υποκειμενικό, πώς αλλιώς;- βλέμμα του γράφοντος πολλά σπουδαία, αλλά και αρκετά υπερεκτιμημένα φιλμ, που απέσπασαν το αγαλματίδιο. “And the Oscar went to...” λοιπόν!

Ο Δημοσθένης Ξιφιλίνος έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, παιδί-όχι του Μάη, αλλά- του Ιούνη του 1968! Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., αλλά και λάτρης του κινηματογράφου, ξεκίνησε να δημοσιογραφεί περί της έβδομης τέχνης και άλλων πολιτιστικών στην εφημερίδα Μακεδονία με την επανέκδοσή της το 1998, συνεργασία που συνεχίστηκε επί δέκα και πλέον έτη. Είχε προηγηθεί η είσοδός του στο χώρο με το ιστορικό ασπρόμαυρο πολιτιστικό έντυπο εξώστης, του οποίου υπήρξε επί επταετία (2003-2009) και αρχισυντάκτης, όπως και του επίσης ασπρόμαυρου (όπως και άλλα ωραία στη ζωή) φιλμ νουάρ (2011-15), το οποίο “γέννησε" η ίδια ομάδα ατόμων εκείνου του "εξώστη".

Διετέλεσε επίσης αρχισυντάκτης (2006-2013) της εφημερίδας Υπότιτλοι του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αρχισυντάκτης του ετήσιου Αλμανάκ της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου την τετραετία 2010-13 και διατελεί Γενικός Γραμματέας της από το 2019. Σήμερα συνεργάζεται κυρίως στην κάλυψη φεστιβαλικών γεγονότων, με την κινηματογραφική ιστοσελίδα www.cinedogs.gr.

Το βιβλίο του Δημοσθένη Ξιφιλίνου που περιλαμβάνει και από μία φωτογραφία από κάθε ταινία που απέσπασε το Όσκαρ καλύτερου φιλμ, μπορείτε να το βρείτε και στα Πατρινά βιβλιοπωλεία.

*Στη βασική φωτ. μία σκηνή από την ταινία "Wings" σε σκηνοθεσία William A. Wellman με τους Clara Bow, Charles 'Buddy' Rogers και Richard Arlen, παραγωγής 1927 που έμεινε στην κινηματογραφική ιστορία ως η 1η ταινία που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου φιλμ στην απονομή του 1929. 

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Μέριλ Στριπ και Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο &q...

Μέριλ Στριπ και Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο "Πέρα από την Αφρική" του Σίντνει Πόλακ που κέρδισε συνολικά 7 Όσκαρ στην απονομή του 1986.

"The Godfather - Ο Νονός" του ...

"The Godfather - Ο Νονός" του Φράνσις Φορντ Κόπολα που φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την πρώτη προβολή του στους κινηματογράφους. Κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας στην απονομή του 1973.

Η σκηνοθέτις Κλόι Ζάο της "Χώρας τω...

Η σκηνοθέτις Κλόι Ζάο της "Χώρας των Νομάδων" με την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ που θριάμβευσαν στην απονομή των Όσκαρ του 2021.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture