Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Στις 25 Μαρτίου τα φετινά τιμητικά Όσκαρ σε Σάμιουελ Τζάκσον, Ντάνι Γκλόβερ, Λιβ Ούλμαν και Ιλέιν Μέι

Στις 25 Μαρτίου τα φετινά τιμητικά Όσκαρ...

Δύο μέρες πριν την 94η απονομή των βραβείων -Από το 2009 έχει αποφασιστεί να δίνονται ξεχωριστά τα τιμητικά Όσκαρ

Τα φετινά τιμητικά βραβεία Oscar πρόκειται να απομενηθούν ξεχωριστά την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022 στα 12α Governors Awards, δύο μέρες πριν την 94η απονομή των βραβείων Όσκαρ,  στον αγαπητό Αφροαμερικανό ηθοποιό Samuel L. Jackson (τον Νικ Φιούρι των ταινιών της Μάρβελ), στην σεναριογράφο, σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Elaine May στα 89 της χρόνια σήμερα και στη Νορβηγίδα ηθοποιό Liv Ullmann που άφησε εποχή ως πρωταγωνίστρια του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ενώ το ανθρωπιστικό βραβείο Jean Hersholt Humanitarian Award θα απονεμηθεί στον επίσης ιδιαίτερα αγαπητό Αφροαμερικανό ηθοποιό Danny Glover στα 75 του χρόνια σήμερα.

Όπως διαβάσαμε στο thewrap.com, αρχικά το όλο event της απονομής των τιμητικών Όσκαρ ήταν να γίνει στις 15 Ιανουαρίου 2022 αλλά αποφασίστηκε να μεταφερθεί λόγω της κατάστασης με την πανδημία και την διασπορά της παραλλαγής όμικρον.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι ότι στα φετινά Governors Awards θα τιμηθούν 4 καλλιτέχνες με σημαντικό εκτόπισμα και προσφορά στον κινηματογράφο και στην κοινωνία”, ανέφερε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών τεχνών και επιστημών, David Rubin.

“Ο Samuel Jackson είναι ένα cultural icon που η δυναμική του παρουσία και δουλειά έχει εμπνεύσει γενιές θεατών παγκοσμίως. Η Elaine May έχει ξεχωρίσει για την τολμηρή και ασυμβίβαστη προσέγγιση και ματιά της ως σεναριογράφος, σκηνοθέτιδα και ηθοποιός ενώ η Liv Ullmann μας έχει χαρίσει βαθιά συναισθηματικές ερμηνείες. Όσο για τον Danny Glover έχει υπάρξει για δεκαετίες υπέρμαχος της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό αντανακλάται τόσο στην δουλειά του στον κινηματογράφο όσο και εκτός οθόνης στην κοινωνία”, πρόσθεσε o David Rubin.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, από το 2009 η Ακαδημία των Όσκαρ έχει επιλέξει να απονέμει τα τιμητικά βραβεία σε ειδική βραδιά, στα Governors Awards, προκειμένου και το αφιέρωμα στους τιμώμενους να είναι εκτενέστερο και πιο πλήρες αλλά και για να μειώνει τη διάρκεια του τηλεοπτικού σώου της απονομής των βραβείων Όσκαρ.

Να θυμίσουμε πως ο Danny Glover είχε πρωτοξεχωρίσει με την ταινία του 1985, “The Color Purple – Το Πορφυρό χρώμα” του Στίβεν Σπίλμπεργκ για να παίξει στη συνέχεια με τον Mel Gibson στα φιλμ “Lethal Weapon – Φονικό όπλο” που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Έχει ακόμη παίξει σε διαλεκτές ταινίες όπως “The Royal Tenenbaums”, “Dreamgirls”, “Beyond the Lights”, “Sorry to Bother You”, «Ο Κύριος & το Όπλο», κ.α.

Ο 73χρονος Samuel L. Jackson είχε προταθεί για το βραβείο Oscar β’ ανδρικού ρόλου στην απονομή του 1995 για το απίθανο “Pulp Fiction” του Κουέντιν Ταραντίνο, με τον οποίο συνεργάστηκε και στους «Μισητούς Οκτώ» το 2016.

Η Elaine May άφησε τη σφραγίδα της ως σεναριογράφος, σκηνοθέτιδα με το “A New Leaf” το 1971 όπου επίσης έπαιζε μαζί με τον Γουόλτερ Ματάου, το κοινωνικό φιλμ “Mikey and Nicky” το 1976 με τον Τζον Κασσαβέτη και το χαριτωμένο αλλά άτυχο εμπορικά “Ishtar” του 1987 με τους Γουόρεν Μπίτι και Ντάστιν Χόφμαν ενώ σκηνοθέτησε και το “The Heartbreak Kid” το 1972 με τον αξέχαστο Τσαρλς Γκρόντιν και την Σίμπιλ Σέπερντ σε σενάριο του Νιλ Σάιμον. Τα σεναριακά της credit περιλαμβάνουν το “The Birdcage” ενώ προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για το “Heaven Can Wait” του Γουόρεν Μπίτι (1978) και το “Primary Colors” του Μάικ Νίκολς (1998) με τον Τζον Τραβόλτα και την Έμμα Τόμσον.

Τέλος η Liv Ullmann τράβηξε ως γνωστόν την προσοχή του διεθνούς κοινού και ιδίως των σινεφίλ με την ταινία “Persona” που ήταν και το 1ο φιλμ που έκανε με τον μεγάλο Σουηδό auteur Ingmar Bergman. H αξιοσημείωτη συνεργασία τους συνεχίστηκε στο “The Passion of Anna”, στο “Cries and Whispers – Κραυγές και Ψίθυροι” και στην “Autumn Sonata – Φθινοπωρινή σονάτα”. Η Ullmann προτάθηκε για το βραβείο Oscar καλύτερης ηθοποιού για τις ταινίες “The Emigrants” του Γιαν Τρόελ (1971) και “Face to Face” του Μπέργκμαν (1976). Είχε παίξει και στην πολεμική περιπέτεια «Η Γέφυρα του Άρνεμ» το 1977 σε σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Ατένμπορω. Η Ούλμαν έκανε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο το 1992 με το “Sofie” ενώ στη συνέχεια σκηνοθέτησε το “Faithless” σε σενάριο του Bergman.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture