Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Από την Πέμπτη στο σινε-Άστυ της Αθήνας 2 βραβευμένες Ουκρανικές ταινίες

Από την Πέμπτη στο σινε-Άστυ της Αθήνας ...

Ο λόγος για το "Ταξίδι στην Κριμαία" παραγωγής 2019 και την ταινία "Η Δύναμη της Αλήθειας - Donbass"

Ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο Ουκρανικό κινηματογράφο πραγματοποιεί ο κινηματογράφος Άστυ στην στοά Κοραή στο κέντρο της Αθήνας από την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022 με πρωτοβουλία της εταιρείας διανομής Ama Films της οικογένειας Στεργιάκη.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το αφιέρωμα που προγραμματίζει σε ντοκιμαντέρ για την Ουκρανία και τον λαό της, ο η γνωστή στους σινεφίλ, κινηματογραφική αίθουσα Άστυ, στην Αθήνα, προγραμματίζει την προβολή δύο ταινιών από την Ουκρανία από 3 έως και τις 9 Μαρτίου 2022.

Καθημερινά στις 17.00 θα προβάλλεται η ταινία «Η Δύναμη της Αλήθειας - Donbass» παραγωγής 2018, του διακεκριμένου σκηνοθέτη Σεργκέι Λόζνιτσα. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Σεργκέι Λόζνιτσα, δημιουργός του φιλμ «Το Πρόσωπο της Ομίχλης», φτιάχνει μια ταινία για το την κόλαση του Ντόνμπας, εστιάζοντας στους ανθρώπους που ζουν και στις δύο πλευρές του χάσματος. Η διαφθορά και η εγκληματικότητα ανθούν και θεριεύουν, η ταπείνωση και ο εξευτελισμός είναι στην ημερησία διάταξη ενώ η βία μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

Η ταινία αυτή που μάλιστα τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, τοποθετείται στην περιοχή του Ντονμπάς και απεικονίζει τις προσπάθειες του εθνικού στρατού να ανακτήσει τις πόλεις που ελέγχουν αυτονομιστικές συμμορίες, την ώρα που οι απλοί πολίτες επιχειρούν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Ακούσαμε από τον κριτικό Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο το μεσημέρι της Τρίτης 1/3 στην εκπομπή «Ελένη» του Mega, της Ελένης Μενεγάκη να λέει πως ο Λόζνιτσα είναι ένας ιδιαίτερα γνωστός και καταξιωμένος σκηνοθέτης και πως απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου της οποίας είναι μέλος, μίλησε με σκληρά λόγια για την μάλλον χλιαρή στάση πολλών ανθρώπων του πνεύματος και του κινηματογράφου στο θέμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αμέσως μετά, καθημερινά στις 19.00, από την Πέμπτη 3/3 έως και την Τετάρτη 9/3 θα προβάλλεται μία άλλη συγκλονιστική ταινία από την Ουκρανία, παραγωγής 2019, το φιλμ «Ταξίδι στην Κριμαία» σε σκηνοθεσία Ναριμάν Αλίεφ που συμμετείχε στο Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Καννών το 2019 ενώ έχει διακριθεί σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ όπως του Βοσπόρου και του Βουκουρεστίου με το βραβείο καλύτερης ταινίας.

Ένα νεαρό αγόρι, ο Αλίμ, φοιτητής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο του Κιέβου κάθεται στο διάδρομο ενός νεκροτομείου. Μοιάζει χαμένος. Περιμένει τον πατέρα του που προσπαθεί να ξεγελάσει με δωροδοκίες την γραφειοκρατεία και να φροντίσει μόνος του για την ταφή του μεγαλύτερου γιου του, ακόμη ένα θύμα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που ξεκίνησε το 2014 και συνεχίζεται, κοστίζοντας ζωές και πολλά περισσότερα και από τις δύο πλευρές.

Ο πατέρας του, ο Μουσταφά, είναι αυστηρός Μουσουλμάνος, θέλει η ταφή του γιου του να γίνει με κάθε παράδοση, πίσω στην Κριμαία και είναι διατεθειμένος να διασχίσει ολόκληρη την Ουκρανία για να τα καταφέρει. Με τον νεκρό γιο μέσα σε ένα ανοιχτό φέρετρο, αντίθετα από ότι ορίζει ο νόμος, στο πίσω μέρος ενός τζιπ, το ταξίδι ξεκινάει. Ένα ταξίδι πρωτίστως εξιλέωσης για τον Μουσταφά και βίαιης ενηλικίωσης για τον Αλίμ.

Ένα φιλμ συγκινητικό που αξίζει να δουν οι σινεφίλ. Έλαβε Βραβείο σκηνοθεσίας και α’ αντρικού ρόλου (Akhtem Seitablaev) στα εθνικά βραβεία της Ουκρανίας ενώ ήταν υποψήφιο σε 9 ακόμα κατηγορίες, μεταξύ αυτών και της καλύτερης ταινίας.

Η συγκεκριμένη ταινία, ένα δυνατό, αριστουργηματικό ντεμπούτο από τον σκηνοθέτη Ναριμάν Αλίεφ, ήταν και η επίσημη πρόταση της Ουκρανίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Να προσθέσουμε πως η πρωτοβουλία της επαναπροβολής των 2 αυτών βραβευμένων Ουκρανικών ταινιών στο Άστυ ήδη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των σινεφίλ ενώ όπως τονίζεται στην σχετική αφίσα, οι ταινίες αυτές ξαναπαίζονται στην μεγάλη οθόνη «με την ευχή να σταματήσουν όλοι οι πόλεμοι!».

Καθημερινά με εισιτήριο 5 ευρώ.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture