Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Εκπλήξεις επιφύλαξε η 28η απονομή των βραβείων του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών

Εκπλήξεις επιφύλαξε η 28η απονομή των βρ...

Το ανεξάρτητο "Coda" πήρε το βραβείο του καλύτερου Cast ταινίας που είναι εφάμιλλο με της καλύτερης ταινίας

Η 28η απονομή των βραβείων του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών – Screen Actors Guild ήταν μία βραδιά με εκπλήξεις και ανατροπές και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι να δούμε πως τα συγκεκριμένα βραβεία θα επηρεάσουν την Οσκαρική κούρσα μιας και ένα σημαντικό ποσό των μελών της Ακαδημίας των Όσκαρ είναι ηθοποιοί (κοντά στο 28%).

Όπως γράφει το flix.gr, το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών σνομπάροντας ουσιαστικά τα μεγάλα φετινά φαβορί («Η Εξουσία του Σκύλου» της Τζέιν Κάμπιον και «Belfast» του Κένεθ Μπράνα) έδωσε το μεγάλο της βραβείο, του Καλύτερου Cast Ταινίας (εφάμιλλο του αντίστοιχου «Καλύτερης Ταινίας») στο ανεξάρτητο φιλμ «CODA» της Σίαν Χέντερ που είχε θριαμβεύσει στο Φεστιβάλ του Σάντανς του 2021 και είναι υποψήφιο για 3 Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου και β’ ανδρικού ρόλου). Αυτή διάκριση σίγουρα προξενεί μία σημαντική αναστάτωση στα προγνωστικά ενόψει της 94ης απονομής των Όσκαρ την Κυριακή 27/3/2022.

Η Τζέσικα Τσαστέιν ήταν αυτή που κέρδισε το βραβείο του α' γυναικείου ρόλου για το «The Eyes of Tammy Faye» (είναι υποψήφια και στα Όσκαρ) αφήνοντας πίσω την Νικόλ Κίντμαν που λογιζόταν φαβορί για το «Being the Ricardos» με το ρόλο της Λουσίλ Μπολ, την Ολίβια Κόλμαν για το «The Lost Daughter» που έχει γυριστεί στις Σπέτσες και την Lady Gaga για το «House of Gucci», η οποία έτσι κι αλλιώς δεν είχε πολλές ελπίδες (δεν προτάθηκε και στα Όσκαρ).

O κωφάλαλος στην πραγματικότητα ηθοποιός Tρόι Κότσουρ του «CODA» έκανε επίσης την έκπληξη καθώς κέρδισε το βραβείο του καλύτερου β' ανδρικού ρόλου αφήνοντας το φαβορί, τον 25χρονο Κόντι Σμιτ ΜακΦι («Η Εξουσία του Σκύλου») με τη χαρά της υποψηφιότητας, αλλά και τον Τζάρεντ Λέτο (για το «House of Gucci»), ο οποίος επίσης δεν κατάφερε να μπει στην Οσκαρική κούρσα.  

Ο Γουίλ Σμιθ («King Richard – Η Μέθοδος των Γουίλιαμς»), ταινία που στην Πάτρα είδαμε μόνο για 1 εβδομάδα στη Βέσο Μάρε, κέρδισε το SAG του καλύτερου α' ανδρικού ρόλου και λογικά είναι ο «μπροστάρης» στην κούρσα για την κατάκτηση του φετινού Όσκαρ στην συγκεκριμένη κατηγορία με αουτσάιντερ τον Άντριου Γκάρφιλντ για το «Tick, Tick... Boom!» αλλά και τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς για την ταινία «Η Εξουσία του Σκύλου». Η Αριάνα ΝτεΜπόουζ τώρα για το «West Side Story» τα έχει κερδίσει όλα και τώρα προστέθηκε και το SAG του καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου στο δρόμο για την σχεδόν σίγουρη επικράτησης της και στα Όσκαρ.

Σνομπαρίσματα

Αν το σκεφτεί κανείς, μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις βραβείων όπως είναι αυτά του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών, άφησε εντελώς απέξω το «Belfast» του Κένεθ Μπράνα και την «Εξουσία του Σκύλου» της Τζέιν Κάμπιον, κάτι που δεν αντιπροσωπεύει καθόλου την μεγάλη εικόνα της χρονιάς. Η ταινία της Κάμπιον διεκδικεί 12 Όσκαρ και μάλιστα όλοι οι ηθοποιοί της των βασικών ρόλων (Κάμπερμπατς, Κόντι Σμιτ ΜακΦι, Κίρστεν Ντανστ και ο Τζέσε Πλέμονς) είναι υποψήφιοι για Όσκαρ.

Όπως αναφέρει το flix.gr, τα βραβεία του SAG είναι βραβεία που δεν επικεντρώνονται σε σκηνοθεσία, σενάριο, καλύτερη ταινία, αλλά και πάλι μοιάζει περίεργο να μην έχουμε καμία δικαίωση για τους ηθοποιούς των μεγάλων ταινιών του 2021.

Τηλεοπτικές κατηγορίες

Όπως ήταν αναμενόμενο, η καλύτερη σειρά της τηλεόρασης, το «Succession» με τον εξαιρετικό Μπράιν Κοξ  έφυγε με το μεγάλο βραβείο στην δραματική κατηγορία, ενώ η κωμωδία που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, το «Ted Lasso» με τον Τζέισον Σουντέικις κέρδισε το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία της. Το περίεργο είναι ότι ενώ στο τελευταίο τιμήθηκε και ο πρωταγωνιστής της, Τζέισον Σουντέκις, κανένας από τους πρωταγωνιστές του «Succession» δεν έφυγε με SAG ερμηνείας. Εκεί, σάρωσε το «Squid Game» της πλατφόρμας του Netflix, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο νεανικό κοινό. Αναμενόμενη θεωρήθηκε και η επικράτηση της μεγάλης Τζιν Σμαρτ για το «Hacks» και επιτέλους δικαιώθηκε μια υπέροχη βετεράνος της κωμωδίας.

Τέλος ο Tρόι Κότσουρ του συγκινητικού «CODA» που κέρδισε το βραβείο του β' ανδρικού, έγινε ο πρώτος κωφός ηθοποιός που το καταφέρνει αυτό στην ιστορία των SAG. Αλλά και το μεγάλο βραβείο που πήγε στο «CODA» σημειώνει μια σημαντική στιγμή για την εκπροσώπηση της κοινότητας των κωφών στο σινεμά και την απόδειξη ότι μπορούν οι κωφοί ηθοποιοί να διεκδικούν ρόλους σε ιστορίες που αφορούν όλους μας. Στην όμορφη αυτή ταινία παίζει και η κωφάλαλη ηθοποιός Μάρλι Μάτλιν του φιλμ «Παιδιά ενός κατώτερου θεού» του 1986.

Η δε Κέιτ Γουίνσλετ κέρδισε το 2ο SAG βραβείο στην κατηγορία α' γυναικείου Μίνι Σειράς, κάτι που την κάνει την 4η γυναίκα που το έχει καταφέρει αυτό. Είχε κερδίσει ξανά για το «Mildred Place», ενώ έχει ακόμα δύο SAG στις κινηματογραφικές κατηγορίες για τα φιλμ «The Reader – Σφραγισμένα χείλη» και «Λογική και Ευαισθησία».

Το «Squid Game – Παιχνίδι του Καλαμαριού» τιμήθηκε με 3 SAG βραβεία και έγινε έτσι η πρώτη κορεατική τηλεοπτική παραγωγή που το κατέφερε.

Αναλυτικά η λίστα των φετινών SAG βραβείων είναι η εξής:

-Cast Καλύτερης Ταινίας: CODA της Σίαν Χέντερ

-Α' Ανδρικού: Γουίλ Σμιθ για το «King Richard»

-Α’ Γυναικείου: Τζέσικα Τσαστέιν για το «The Eyes of Tammy Faye»

-Β' Ανδρικού: Tρόι Κότσουρ για το «CODA»

-Β' Γυναικείου: Αριάνα ΝτεΜπόουζ για το «West Side Story»

Tιμητικό SAG 2022: στην Βρετανίδα ηθοποιό Χέλεν Μίρεν.

 Ensemble Δραματικής Σειράς: «Succession»

Α' Ανδρικό Δραματικής Σειράς: Λι Τζουνγκ-Τζάε (“Squid Game”)

Α' Γυναικείο Δραματικής Σειράς: Τζουνγκ Χο-γεόν (“Squid Game”)

Ensemble Κωμικής Σειράς: «Ted Lasso»

A’ Ανδρικός ρόλος Κωμικής Σειράς: Τζέισον Σουντέκις («Ted Lasso»)

A’ Γυναικείος ρόλος Κωμικής Σειράς: Τζιν Σμαρτ («Hacks»)

Α’ Ανδρικός Ρόλος σε Τηλεοπτική Ταινία ή Μίνι Σειρά: Μάικλ Κίτον (Dopesick)

Α’ Γυναικείος Ρόλος σε Τηλεοπτική Ταινία ή Μίνι Σειρά: Κέιτ Γουίνσλετ («Mere of Eastwood»).

Συγκινητικό ήταν και το 3λεπτο In Memoriam αφιέρωμα στους ηθοποιούς που έφυγαν από τη ζωή το 2021 και τους δύο πρώτους μήνες του 2022. Το αφιέρωμα έκλεισε με την Μπέτι Γουάιτ και τον Σίντνει Πουατιέ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture