Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ο σημαντικός Αμερικανός σεναριογράφος Έρικ Ροθ είναι υποψήφιος στα Όσκαρ για το σενάριο του "Dune"

Ο σημαντικός Αμερικανός σεναριογράφος Έρ...

Όπως είπε σε συνέντευξη του, μπορεί να μην είναι φαν του συγκεκριμένου βιβλίου επιστημονικής φαντασίας ωστόσο κατάλαβε και υπηρέτησε το όραμα του σκηνοθέτη Ντενί Βιλνέβ

Ο 76χρονος Αμερικανός σεναριογράφος Έρικ Ροθ προτάθηκε στα φετινά Όσκαρ στην κατηγορία του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για το «Dune» του Καναδού σκηνοθέτη Ντενί Βιλνέβ. Η εξαιρετική ταινία διεκδικεί συνολικά 10 βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα τους και της καλύτερης ταινίας. Ο Έρικ Ροθ συνυπέγραψε το σενάριο μαζί με τον Jon Spaihts.

Μιλώντας στο indiewire.com, ο Νεουορκέζος σεναριογράφος αποκάλυψε πως δεν του είχε αρέσει το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας «Dune» του Frank Herbert που πρωτοκυκλοφόρησε το 1965 και αρχικά έκανε ταινία ο Ντέιβιντ Λιντς το 1984 με πρωταγωνιστή τον Κάιλ ΜακΛάχαν με αμφίβολα ωστόσο αποτελέσματα. Ο Βιλνέβ φαίνεται να αντιμετώπισε το πολύ πυκνό αυτό μυθιστόρημα σε χαρακτήρες και γεγονότα, που δημιουργεί έναν ολόκληρο άγνωστο κόσμο στο μακρινό μέλλον, πιο έξυπνα αποφασίζοντας να γυρίσει δύο ταινίες. Η πρώτη όπως προείπαμε, «έκοψε την ανάσα» με τα εντυπωσιακά της πλάνα, σκηνικά και ερμηνείες των ηθοποιών με κεντρική αυτή του νεαρού Τιμοτέ Σαλαμέ. Το φιλμ το είδαμε και στην Πάτρα, στα Odeon Veso Mare, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Έρικ Ροθ καλός γνώστης όσον αφορά στις διασκευές βιβλίων για την μεγάλη οθόνη κλήθηκε λοιπόν να υπηρετήσει το όραμα του Ντενί Βιλνέβ παρότι ο ίδιος δεν είναι φαν του είδους της επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο κατάλαβε τον πυρήνα και την δυναμική της ιστορίας και τι ήθελε ακριβώς να κάνει ο Βιλνέβ.

Ο Ροθ να θυμίσουμε πως στην έως τώρα πλούσια καριέρα του, έχει προταθεί 6 φορές για το βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, για το Forrest Gump του Ρόμπερτ Ζεμέκις, για το οποίο και τιμήθηκε με το Όσκαρ το 1995, και για τα φιλμ «The Insider» του Μάικλ Μαν το 1999, «Munich - Μόναχο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «The Curious Case of Benjamin Button» του Ντέιβιντ Φίντσερ το 2009, «A Star Is Born» του Μπράντλει Κούπερ και τώρα για το «Dune».

Στο μεταξύ ο βραβευμένος και ταλαντούχος σεναριογράφος συνεργάστηκε στο σενάριο της νέας πολυαναμενόμενης ταινία του σπουδαίου Μάρτιν Σκορτσέζε με τίτλο “Killers of the Flower Moon” με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Λεονάρντο Ντι Κάπριο, που όπως ο ίδιος αποκάλυψε, θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή τον ερχόμενο Νοέμβριο στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το σενάριο είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Γκραν, “Killers of the Flower Moon”, και έχει στοιχεία γουέστερν.

Το «Killers of the Flower Moon» είναι ένα ακριβό φιλμ που λέγεται πως κόστισε 200 εκατ. δολάρια και πως το στούντιο της Paramount χρειάστηκε τελικά και τη συνδρομή της AppleTV+ στην χρηματοδότηση.

Τέλος ο Eric Roth που τώρα ετοιμάζει ένα βιογραφικό φιλμ για τη Cher για το στούντιο της Universal καθώς και ένα ρομαντικό φιλμ για το Netflix με τον Chris Hemsworth, ετοιμάζεται να ξανασυνεργαστεί με τον Ρόμπερτ Ζεμέκις και τον Τομ Χανκς διασκευάζοντας σεναριακά το κόμικ με τίτλο “Here”.

Επίσης στη συνέντευξη του στο indiewire κάνει αναφορά και σε μία άλλη λαμπρή του συνεργασία το 1998 όταν συνυπέγραψε με τον Ρίτσαρντ ΛαΓκραβένεζ τη σεναριακή διασκευή του μυθιστορήματος του Νίκολας Έβανς «Ο Γητευτής των αλόγων» και συνεργάστηκε με τον σταρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ που το σκηνοθέτησε και έπαιξε γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

«Δεν θα ξεχάσω την περίοδο που έκανα το “The Horse Whisperer” με τον Robert Redford», είπε, «πέρασα μαζί του δύο με τρεις μήνες στην Μοντάνα, στο ίδιο σπίτι και σκεφτόμουν θα έρθει η στιγμή που θα κοιτάξει στον καθρέφτη και δεν θα θέλει να με βλέπει άλλο μπροστά του».

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture