Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Στις 3 Μαρτίου στις Ελληνικές αίθουσες το μιούζικαλ "Συρανό Ντε Μπερζεράκ" με τον Πίτερ Ντίνκλατζ

Στις 3 Μαρτίου στις Ελληνικές αίθουσες τ...

Η ταινία σε σκηνοθεσία του Τζο Ράιτ γυρίστηκε εν μέσω πανδημίας στη Σικελία και είναι υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερων κοστουμιών

Ο πασίγνωστος ήρωας Συρανό (Cyrano de Bergerac) του Εντμόντ Ρονστάν – Edmond Rostand που τον έχουν υποδυθεί ο αξέχαστος Κρίστοφερ Πλάμερ στο θέατρο το 1973 κερδίζοντας μάλιστα και βραβείο Τόνι, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ στην ταινία του 1990 που ήταν υποψήφια και στα Όσκαρ αλλά και σε μία παραλλαγή ο Steve Martin  στην ρομαντική κομεντί «Roxanne» του 1987 με την Ντάριλ Χάνα, μεταφέρθηκε εκ νέου στο σινεμά από τον 49χρονο Βρετανό σκηνοθέτη Joe Wright της Οσκαρικής «Εξιλέωσης» και της «Πιο Σκοτεινής Ώρας» όπου κέρδισε Όσκαρ ερμηνείας ο Γκάρι Όλντμαν.

Η 2ωρη ταινία που στις ΗΠΑ κάνει πρεμιέρα σε μεγάλο κύκλωμα αιθουσών την Παρασκευή 25/2 ενώ στη χώρα μας αναμένεται στις 3/3/2022 σε διανομή της Tulip, είναι όπως διαβάσαμε στο περιοδικό Entertainment Weekly,  μία μουσική βερσιόν της όμορφης και διαχρονικά δημοφιλούς ιστορίας και πέρα από το μουσικό κομμάτι (οι ηθοποιοί όπως η 34χρονη Haley Bennett που κάνει την Ρωξάννη τραγουδούν όλοι ζωντανά), το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως εδώ τον Cyrano de Bergerac υποδύεται ο μικρόσωμος ηθοποιός Peter Dinklage που είχε ξεχωρίσει και βραβευτεί στο τηλεοπτικό, επικό σήριαλ «Game of Thrones».

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, ο σκηνοθέτης Τζο Ράιτ, προσφέρει στους κινηματογραφόφιλους μια συμφωνία συναισθημάτων γεμάτη μουσική, ειδύλλιο, και ομορφιά, με το «Συρανό Ντε Μπερζεράκ», μια ρομαντική ταινία εποχής με την οποία αναβιώνει ευφάνταστα τη σπαρακτική διαχρονική ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου που συγκινεί πολλές γενιές θεατών στις ποικίλες διασκευές της.

Ένας άνδρας μπροστά από την εποχή του, ο Συρανό ντε Μπερζεράκ (ο 52χρονος Πίτερ Ντίνκλατζ) πάντα καταφέρνει να θαμπώνει τους αντιπάλους του, είτε με σφοδρά λογοπαίγνια σε μια λεκτική κονταρομαχία είτε με άψογη ξιφασκία σε μια μονομαχία. Πεπεισμένος, ωστόσο, πως η εμφάνισή του τον καθιστά ανάξιο της αγάπης μιας αφοσιωμένης φίλης, της λαμπερής Ρωξάνης (την υποδύεται η Χέιλι Μπένετ) ο Συρανό δεν εκδηλώνει τα συναισθήματά του προς αυτήν, και η Ρωξάνη στο μεταξύ ερωτεύεται με την πρώτη ματιά τον στρατιώτη Κρίστιαν (στο ρόλο ο 27χρονος Αμερικανός ηθοποιός από τη Νέα Ορλεάνη, Κέλβιν Χάρισον Τζούνιορ).

Το σενάριο υπογράφει η Erica Schmidt έχοντας βασιστεί στο ομώνυμο θεατρικό μιούζικαλ του 2018 που με τη σειρά του διασκεύασε το έργο του Edmond Rostand του 1897, «Cyrano de Bergerac».

Οι κριτικές για το «Cyrano» όπου επίσης παίζει ο Ben Mendelsohn, είναι αρκετά καλές & σαφώς ευνοικότερες σε σχέση με την περσινή ταινία του Ράιτ, «The Woman in the window» με την Έιμι Άνταμς που «σκόνταψε» γενικώς.

Τα σκηνικά και τα πλάνα θυμίζουν πίνακες της Αναγέννησης, τα τραγούδια είναι της indie rock μπάντας The National (Άαρον Ντέσνερ και Μπράις Ντέσνερ) ενώ τα γυρίσματα έλαβαν χώρα με πολλή προσοχή εν μέσω πανδημίας σε μία πόλη της Σικελίας που ήταν σχεδόν έρημη.

Ύστερα από την έντονη πολιτική βιογραφία του «Darkest Hour» που αφορούσε στον Τσώρτσιλ, το φαντασμαγορικό και πλούσιο στιλιστικά «Anna Karenina» με την Κίρα Νάιτλι (στην Πάτρα το είχε προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη), την γλυκόπικρη ερωτική εποποιία του «Atonement - Εξιλέωση» του 2008 και την λεπτεπίλεπτη λογοτεχνική διασκευή του «Pride & Prejudice – Περηφάνια και Προκατάληψη» του 2005, ο Τζο Ράιτ ανέλαβε αυτή τη φορά να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μια ρομαντική και βαθιά διαχρονική ιστορία ανομολόγητου έρωτα και κρυφής ερωτικής διεκδίκησης.

Ο Συρανό θα βοηθήσει με τα ποιητικά του λόγια τον Κρίστιαν να σαγηνεύσει την Ρωξάννη.

Η ευφυΐα και το κουράγιο είναι τα μόνα όπλα που διαθέτει ο Συρανό, ως σπαθί και ασπίδα απέναντι σε μια αρένα αντίξοων συνθηκών. Οι λεκτικές μονομαχίες, η γλωσσική μάχη απέναντι σε κάθε αντίζηλο και η εσωστρέφεια του «διαφορετικού» ερωτευμένου είναι τα βασικά συστατικά αυτού του παραμυθιού.

Το εμπόδιο του Συρανό για να κατακτήσει την καρδιά της αγαπημένης τους είναι ο συνάδελφός του, Κρίστιαν, στρατιώτης της φρουράς του Βασιλιά, που υπερτερεί σε σωματική διάπλαση.

Ο Συρανό δεν έχει εκδηλώσει τα συναισθήματά του για τη φωτεινή Ρωξάνη. Είναι ωστόσο λάτρης της λογοτεχνίας και άνθρωπος βαθιάς διανόησης. Η Ρωξάνη είναι η αφοσιωμένη φίλη του Συρανό πολλά χρόνια. Ο ίδιος πάντα ήταν κρυφά ερωτευμένος μαζί της αλλά παρέμεινε πεπεισμένος ότι η εμφάνισή του τον καθιστά ανάξιο της αγάπης της. Από τη δική της οπτική, η Ρωξάνη επιδιώκει να εκδηλώσει τον αληθινό της ρομαντισμό προς το πρόσωπο του επιβλητικού πλούσιου μνηστήρα της, έναν ισχυρό Δούκα που αδυνατεί να εκτιμήσει τα χαρίσματά της. Ωστόσο θα ερωτευτεί κεραυνοβόλα τον παρορμητικό στρατηλάτη της βασιλικής φρουράς Κρίστιαν. Η Ρωξάνη παρακαλεί τον Συρανό να προσέχει και να προστατεύει τον Κρίστιαν και ο Συρανό με τη σειρά του ενθαρρύνει τον Κρίστιαν να προσελκύσει τη Ρωξάνη με ερωτικά γράμματα. Με αυτόν τον τρόπο, ο Συρανό θα μπορέσει επιτέλους να εκφράσει τα αληθινά του συναισθήματα, έστω και μέσω κάποιου άλλου.

Όπως προείπαμε, η ελεύθερη αναβίωση της εποχής από το 1640 μέχρι το 1712 περίπου, έγινε σε μία περιοχή της Σικελίας. Τα εντυπωσιακά κοστούμια που υπογράφουν οι Massimo Cantini Parrini και Jacqueline Durran είναι υποψήφια στα φετινά βραβεία Όσκαρ.

Αν πάντως κάτι λείπει από το όλο εγχείρημα, είναι σύμφωνα με το Entertainment Weekly, το δυνατό ρομάντζο & ο ερωτισμός καθώς ο δεσμός του ερωτευμένου ζευγαριού μοιάζει περισσότερο με μία γλυκιά, παραμυθένια φιλία! Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει το Entertainment Weekly, αυτός που κλέβει την παράσταση είναι ο Πίτερ Ντίνκλατζ βγάζοντας προς τα έξω την τρυφερή, ευαίσθητη ψυχή του Συρανό.

Η Χέιλι Μπένετ (έχει παίξει και στην ταινία «Το Κορίτσι του τρένου» το 2016) έχει υποδυθεί τη Ρωξάννη και στο θέατρο και μιλώντας στο Entertainment Weekly για το τι έχει αλλάξει από τότε, είπε πως έγινε μητέρα της Βιρτζίνια, της κορούλας που απέκτησε με τον Τζο Ράιτ και πως η αίσθηση της αγάπης και της φροντίδας μεγάλωσαν μέσα της και αυτό ήταν καθοριστικό και στο πως ερμήνευσε την Ρωξάννη.

Το «Cyrano de Bergerac» το περιμένουμε για προβολή και στην Πάτρα.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture