Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ο Κένεθ Μπράνα του εξαιρετικού "Belfast" έγραψε Οσκαρική ιστορία

Ο Κένεθ Μπράνα του εξαιρετικού "Bel...

Πλέον είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που έχει καταφέρει να προταθεί για βραβείο Όσκαρ σε 7 διαφορετικές κατηγορίες

Σ’ ένα στούντιο στο Λονδίνο βρήκαν τον 61χρονο Κένεθ Μπράνα τα καλά νέα των 7 υποψηφιοτήτων που έλαβε η πιο προσωπική του ταινία, το «Belfast» στα φετινά βραβεία Όσκαρ. Όπως διαβάσαμε στο σάιτ thewrap.com, ο πολυτάλαντος Μπράνα ομολόγησε πως περιμένοντας τις υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 8/2/2022, ήταν πολύ νευρικός, είχε σταυρώσει τα χέρια του ελπίζοντας πως θα ερχόταν η πολυπόθητη αναγνώριση της δουλειάς του και από την Αμερικανική Κινηματογραφική Ακαδημία ενώ ακόμα παραδέχθηκε πως μόλις άκουσε τα πολύ καλά νέα ήταν τόσο χαρούμενος όσο και σοκαρισμένος που αν τον ρωτούσε κάποιος το όνομα του δεν θα μπορούσε να απαντήσει.

Η ταινία του Μπράνα γυρισμένη σε ασπρόμαυρο εκτός από την εναρκτήρια σκηνή των τίτλων και την τελευταία, πιθανόν να σταθεί και το ισχυρό «αντίβαρο» στην «Εξουσία του σκύλου» της Τζέιν Κάμπιον που τέθηκε επικεφαλής της κούρσας με 12 συνολικά υποψηφιότητες. Στο μεταξύ ο Μπράνα όπως διαβάσαμε, έγραψε και Οσκαρική ιστορία τουλάχιστον σε επίπεδο υποψηφιοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα ο γεννημένος στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, Branagh είχε κατά το παρελθόν προταθεί για Όσκαρ σε 5 διαφορετικές κατηγορίες: για καλύτερη ανδρική ερμηνεία και σκηνοθεσία το 1989 για το φιλμ “Henry V – Ερρίκος ο 5ος”, για καλύτερο Live Action Short για το “Swan Song” το 1992 (αυτό δεν το θυμόμασταν), για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο το 1996 για την ταινία “Hamlet - Άμλετ” και για καλύτερο β’ ανδρικό ρόλο το 2011 για την ταινία “My Week With Marilyn” όπου είχε υποδυθεί τον Λόρενς Ολίβιε.

Πλέον κατάφερε με το «Belfast» να σπάσει το ρεκόρ που κρατούσαν οι George Clooney, Alfonso Cuaron και Walt Disney (των nominations σε 6 διαφορετικές κατηγορίες), καθώς ο Kenneth Branagh χάρη στο εξαιρετικό “Belfast” που σε κάνει και να χαμογελάς και να προβληματιστείς και να συγκινηθείς, έλαβε Οσκαρικές υποψηφιότητες σε 2 ακόμη διαφορετικές κατηγορίες φτάνοντας συνολικά τις 7 και αυτές είναι του καλύτερου Πρωτότυπου σεναρίου ενώ ως συμπαραγωγός του «Belfast» είναι και υποψήφιος στην μεγάλη κατηγορία της καλύτερης ταινίας!

Να θυμίσουμε φυσικά πως στα 94α Όσκαρ ο Μπράνα είναι υποψήφιος και στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας, μία εξαιρετικά ανταγωνιστική κατηγορία όπου συνυποψήφιοι του είναι ο Ριγουσούκε Χαμαγκούτσι για το "Drive My Car" από την Ιαπωνία, ο Πολ Τόμας Άντερσον για το "Licorice Pizza - Πίτσα γλυκόριζα" που στην Πάτρα προβλήθηκε στο Πάνθεον, το θεωρητικό φαβορί για τη νίκη, η Νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον για το "The Power of the Dog – Η Εξουσία του σκύλου" και ο «μύθος» ή «πρύτανης» του Αμερικανικού κινηματογράφου, ο 75χρονος Στίβεν Σπίλμπεργκ για το "West Side Story". Ο Σπίλμπεργκ έχει ήδη 2 Όσκαρ σκηνοθεσίας στην κατοχή του για τη «Λίστα του Σίντλερ» και την «Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν», και τα δύο από τη δεκαετία του ’90.

Τέλος ο Μπράνα είπε για το ρεκόρ που πέτυχε πως “το να είσαι στην ίδια συντροφιά με καλλιτέχνες και αφηγητές ιστοριών που θαυμάζεις όπως οι Clooney, Cuaron & ο Disney είναι συναρπαστικό”.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture