Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Συγκλόνισε τους Πατρινούς σινεφίλ το "Κβο Βάντις Άιντα;" που πρόβαλλε η Κινηματογραφική Λέσχη

Συγκλόνισε τους Πατρινούς σινεφίλ το &qu...

Πολλοί σινεφίλ τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας έδωσαν το παρών στις 2 προβολές της ταινίας στα Odeon Veso Mare

Τα «πάνω» τους έχουν πάρει οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 αρκετοί σινεφίλ έδωσαν το παρών στις δύο προβολές του συγκλονιστικού κοινωνικοπολιτικού φιλμ «Κβο Βάντις Άιντα;» σε σενάριο και σκηνοθεσία της γεννημένης στο Σαράγεβο, Τζασμίλα Ζμπάνιτς που μας γύρισε πίσω στα θλιβερά για την ανθρωπότητα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και πιο συγκεκριμένα στη σφαγή της Βοσνιακής Σρεμπρένιτσα από τον Σερβικό στρατό.

Ένα πολύ δυνατό φιλμ που πραγματικά καθήλωσε τους Πατρινούς σινεφίλ στην αίθουσα 7 των Odeon Veso Mare προκαλώντας δυνατά συναισθήματα και συγκίνηση. Κεντρικός άξονας και κινητήρια δύναμη της ταινίας ήταν η Άιντα, μία δασκάλα, παντρεμένη και μητέρα δύο γιων 19 και 17 χρονών, η οποία έχει αναλάβει χρέη διερμηνέα στο στρατόπεδο των κυανόκρανων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου κατέφθαναν για να σωθούν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής της Σρεμπρένιτσα. Η Άιντα βλέποντας την κατάσταση να ξεφεύγει καθώς οι Σέρβοι δεν φάνηκαν να τηρούν τα όσα πρότειναν για ειρηνική μεταφορά των μουσουλμάνων της Βοσνίας προσπαθεί με κάθε μέσο να σώσει την οικογένεια της αλλά μάταια. Όπως βλέπουμε στο τέλος του «γενναίου» αυτού φιλμ, τα θύματα στη Σρεμπρένιτσα έφτασαν τα 8.972 με τους περισσότερους άνδρες να οδηγούνται σε κτίρια όπου τους "γάζωσαν" οπλοπολυβόλα!

Η ταινία που ήταν υποψήφια και για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας είχε μία πολύ δυνατή, πολύ ανθρώπινη γεμάτη ενέργεια και αντοχή ερμηνεία της Σέρβας ηθοποιού Γιάσνα Τζούρισιτς στο ρόλο της Άιντα Σελμανάγκιτς και πραγματικά θα άξιζε σε αυτήν την ηθοποιό και στη συγκεκριμένη ερμηνεία πέρα από το βραβείο καλύτερης Ευρωπαίας ηθοποιού που της απονεμήθηκε, ίσως και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας την προσεχή Δευτέρα 14/2/2022 θα προβάλλει στις 19.00 και στις 21.30 πάντα στα Odeon Veso Mare ένα άλλο αξιόλογο φιλμ, τη νέα ταινία της Γαλλίδας δημιουργού Σελίν Σιαμά, «Μικρή Μαμά – Petite maman» που χαρακτηρίστηκε ένα καθηλωτικό «παραμύθι» για την απώλεια και την αναγέννηση, για μαμάδες και κόρες.

Εκ των υποστηρικτών επικοινωνίας των σινε-προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας είναι και το thebest.gr.

Κείμενο: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture