Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Super εικαστικό δέλεαρ: Μαρκ Χατζηπατέρας στην «δική μας» a.antonopoulou.art

Super εικαστικό δέλεαρ: Μαρκ Χατζηπατέρα...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

H πατρινή γκαλερίστα Αγγελική Αντωνοπούλου υποδέχεται μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις του νέου έτους

Στη γνωστή γκαλερί a.antonopoulou.art της πατρινής Αγγελικής Αντωνοπούλου, στην περιοχή Ψυρρή, (Αριστοφάνους 20)  θα παραμείνουν από 27 Ιανουαρίου έως τις 19 Μαρτίου τα εκθέματα του διεθνούς φήμης Ελληνα εικαστικού Μαρκ Χατζηπατέρα, ενός κορυφαίου ονόματος της διασποράς, ο οποίος επανεμφανίζεται στην πρωτεύουσα με αμιγώς ζωγραφικά έργα. «Η πανδημία και οι περιορισμοί που επέβαλε σίγουρα έπαιξαν ρόλο, ωστόσο αισθανόμουν και πιο πριν να με συναρπάζει και πάλι ο χρωστήρας», ανέφερε ο καλλιτέχνης στο περιοδικό «Κ» της Καθημερινής. .

Όπως παρατηρεί ο επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος, «σε αυτή τη νέα ζωγραφική ενότητα ο Χατζηπατέρας οικειοποιείται ανοιχτά τη χρωματική γκάμα αφαιρετικών μοντερνιστικών έργων». Οι πίνακές του θυμίζουν εμβληματικές μορφές της αμερικανικής αφαίρεσης αλλά και σπουδαίους πρεσβευτές του ευρωπαϊκού μοντερνισμού, όπως Μiró και Pablo Picasso. Τα έργα είναι αφηρημένα, με μια αυστηρή γεωμετρία. «Η επινοητική χρήση του χρώματος και η συναισθηματική ευφορία που προσφέρουν τα έργα αυτών των καλλιτεχνών εξηγούν το σκεπτικό της τολμηρής οικειοποίησης που επιχειρεί ο Χατζηπατέρας και τη διαμόρφωση μιας νέας, εντελώς προσωπικής εικονογραφίας» εξηγεί ο επιμελητής.

Ο Μαρκ Χατζηπατέρας γεννήθηκε στο Λονδίνο, σπούδασε στις Σχολές Τέχνης Hammersmith και St. Martin, καθώς και στο Πολυτεχνείο του Liverpool. Για είκοσι χρόνια έζησε και δούλεψε στη Νέα Υόρκη και το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα. Εχει παρουσιάσει έργα του σε πάμπολλες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του οι site-specific εγκαταστάσεις  σε γκαλερί, μουσεία και δημόσιους χώρους στην Ευρώπη και την Αμερική (όπως το μετρό της Νέας Υόρκης, αλλά και η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης). Το 2019 στο προαύλιο της Πειραιώς 260 παρουσίασε το Building Hope, ένα διαδραστικό έργο τέχνης και ταυτόχρονα ένα μεγάλο παιχνίδι. Σύμφωνα με την Athens Voice η έκθεση του στην a. Antonopoulou.art συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες του νέου έτους 2022. Επισκεφθείτε την! Καμπύλες και τμήματα του κύκλου συνδιαλέγονται -αντιπαρατίθενται με ορθές γωνίες και τρίγωνα ανακαλώντας την θηλυκότητα και την αρρενωπότητα.  Σε πολλά από τα έργα κυριαρχεί το ελλειπτικό σχήμα mandorla (ιταλικά αμύγδαλο), που ο Χατζηπατέρας χρησιμοποιεί  επανειλημμένως  στην γλυπτική και στην ζωγραφική του. Η ομοιότητα του με φύλλο ελιάς, μάτι ,σκαρί βάρκας, ψάρι, αιδοίο παραπέμπει  σε πολλαπλές έννοιες όπως την σοδειά, την καλλιέργεια, την γονιμότητα, την θάλασσα και την γνώση.

* Θυμίζουμε πως η πατρινή γκαλερίστα Αγγελική Αντωνοπούλου, από τις πρωτεργάτιδες και φανατικές υποστηρίκτριες της Art Athina και πρώην αντιδήμαρχος στην πρωτεύουσα, διατηρούσε στην Πάτρα την πρωτοποριακή αίθουσα τέχνης Επίκεντρο και είναι από τις σημαντικότερες επαγγελματίες στο είδος της στη σύγχρονη τέχνη.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View