Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανεπιστήμια: Οι φρουροί εκπαιδεύονται- Η Πάτρα επιμένει «όχι»

Πανεπιστήμια: Οι φρουροί εκπαιδεύονται- ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Ξεκινάει η εκπαίδευση των 400 προσκληθέντων Ειδικών Φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ.

Μπορεί να ξεκινάει η εκπαίδευση των 400 προσκληθέντων Ειδικών Φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ. που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ωστόσο τα σχέδια της κυβέρνησης προσκρούουν πάνω στην κάθετη άρνηση Συγκλήτων Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και αυτής του Πανεπιστημίου Πατρών να αποδεχθούν αστυνομία εντός της επικράτειάς τους.

«Όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία, λέει, επίμονα το Πανεπιστήμιο της Πάτρας με τον Πρύτανη κ. Χρήστο Μούρα να τονιζει ξανά: «Εμείς δεν έχουμε ζητήσει πανεπιστημιακή αστυνομία.  Άν συμβεί οτιδήποτε στο χώρο μας και δεν καλέσουμε την αστυνομία τότε να εγκληθούμε από τον Εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος».

Σύμφωνα με τον νόμο, οι Σύγκλητοι είχαν περιθώριο έξι μηνών για να καταθέσουν τα σχέδια ασφάλειας, αλλά πήραν παράταση έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Το σχέδιο ασφάλειας του κάθε πανεπιστημίου πρέπει να περιλαμβάνει την ελεγχόμενη είσοδο στο πανεπιστήμιο, κάμερες για να μπορείς να έχεις εικόνα της εισόδου και τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημίων.

Ποια είναι η πρόταση που έχει καταθέσει το Πανεπιστήμιο Πατρών; Σύμφωνα με τον κ. Μπούρα, αυτή αφορά την ενίσχυση της υπάρχουσας υπηρεσίας φύλαξης και προστασίας αλλά και αγορά εξοπλισμού όπως είναι οι κάμερες.

«Το πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει ζητήσει πανεπιστημιακή αστυνομία και δεν έχει ενημερωθεί από τα αρμόδια υπουργεία. Επισήμως, το υπουργείο από το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει ζητήσει τίποτα. Εμείς, έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο  ασφάλειας και προστασίας, το οποίο για να υλοποιηθεί απαιτεί μερικές χιλιάδες ευρώ. Περιλαμβάνει αγορά εξοπλισμού και έχουμε ζητήσει την ενίσχυση της υπηρεσίας φυλάκων που ήδη έχουμε. Από εκεί και έπειτα, αναλαμβάνουμε την ευθύνη, αν συμβεί το οτιδήποτε και δεν καλέσουμε την αστυνομία να πάμε για παράβαση καθήκοντος», λέει ο κ. Μπούρας στο thebest.gr.

Μετά τους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι 400 προσληφθέντες ( 303 άνδρες και 97 γυναίκες)  θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν υπηρεσία σε τέσσερις μήνες.

Το πού θα τοποθετηθούν και με ποιον τρόπο θα αξιοποιηθούν, θα εξαρτηθεί από τα «Σχέδια Ασφάλειας και Προστασίας» που θα  καταθέσουν οι πανεπιστημιακές αρχές, οι οποίες έχουν και την ευθύνη για τον σχεδιασμό, σύμφωνα με το νόμο.

Η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών  

Οι ειδικοί φρουροί που θα στελεχώσουν την ΟΠΠΙ θα εκπαιδευτούν στους τομείς της νομικής επιστήμης, της κοινωνικής και ηθικής αγωγής, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της φυσικής αγωγής, αυτοάμυνας - αυτοπροστασίας, καθώς και του χειρισμού των όπλων και της χρήσης αυτών κατά την εκτέλεση της αποστολής τους.

Οι άνδρες και γυναίκες της ΟΠΠΙ δεν θα φέρουν όπλα αλλά μόνο εξοπλισμό αυτοπροστασίας.

Σε πρώτη φάση οι ειδικοί φρουροί της ΟΠΠΙ, δεν θα χρησιμοποιηθούν σε όλα τα πανεπιστήμια αλλά σε τέσσερα, ενώ τα υπόλοιπα, μεταξύ των οποίων και στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα έχουν μόνο τα ηλεκτρονικά μέσα ασφάλειας, καθώς δεν κρίνεται απαραίτητη η παρουσία τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις