Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Συγκίνηση για το θάνατο του κινηματογραφικού κριτικού Δημήτρη Χαρίτου - Κηδεύτηκε τη Δευτέρα στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών

Συγκίνηση για το θάνατο του κινηματογραφ...

Ήταν ο πατέρας του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτου, δημιουργού του σήριαλ "Άγριες Μέλισσες"

Στα 92 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου και ποιητής Δημήτρης Χαρίτος, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1930 στην Αθήνα και ήταν ο πατέρας του 52χρονου σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτου, η επιτυχία του οποίου στις «Άγριες Μέλισσες» είναι εντυπωσιακή. Ο εκλιπών είχε και μία κόρη, την φωτογράφο Κλεοπάτρα Χαρίτου. Όπως έγραψε η εφημερίδα Τα Νέα, ο Δημήτρης Χαρίτος ήταν άνθρωπος του κινηματογράφου, τον ήξερε η γενιά που αποσύρεται αλλά τον ήξερε και η γενιά που έρχεται, οι μικρομηκάδες. Έγραφε για πολλές δεκαετίες κριτική και παρακολουθούσε ακούραστα και με πάθος την πορεία ιδίως των νεότερων δημιουργών, χαιρόταν για όσους προόδευαν, ήταν αυστηρός και στοργικός μαζί.

Η κηδεία του έγινε τη Δευτέρα 10/1/2022 στη 1.30 το μεσημέρι στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών. Όπως διαβάσαμε στο msn.com, η κηδεία του Δημήτρη Χαρίτου ήταν πολιτική και στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών βρέθηκαν φίλοι και συγγενείς για να του πουν το «τελευταίο αντίο». Ο γιος του, Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς, «Άγριες Μέλισσες» του ΑΝΤ1 ήταν φανερά συγκινημένος, ενώ στο πλευρό του ήταν η σύντροφός του, η ηθοποιός Μαρκέλλα Γιαννάτου.

Τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορωνοϊού, και κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο, ο Λευτέρης Χαρίτος, η Μαρκέλλα Γιαννάτου και όλοι όσοι βρέθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο αποχαιρέτησαν με βαθιά συγκίνηση τον Δημήτρη Χαρίτο.

Ο εκλιπών είχε σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε & με χιούμορ ο ίδιος ο Δημήτρης Χαρίτος, «βιοπορίστηκε εξαντλώντας όλη την υπηρεσιακή ιεραρχία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος».

Έγραφε κριτική και θεωρητικά κείμενα για τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες από τις αρχές της δεκαετίας του '60, παράλληλα με την ενασχόλησή του με την ποίηση. Για πολλά χρόνια διετέλεσε γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) ενώ στα έτη 1991-1993 υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Κείμενα του είχαν φιλοξενηθεί στη «Νέα Εστία» όπου κρατούσε τη στήλη της κινηματογραφικής κριτικής, στο «Αντί» και αλλού.

Επί σχεδόν 14 χρόνια ήταν μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ το διάστημα 2000-2002 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του (τότε) Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Είχε ακόμα διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών σε κινηματογραφικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη λογοτεχνία ο Δημήτρης Χαρίτος εμφανίστηκε το 1955 με την ποιητική συλλογή «Ιστορία του Απρίλη» και ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές «Περιπέτειες με τον ήλιο, τη θάλασσα και τον έρωτα», 1961, «Μανδραγόρες», εκδόσεις Φιλιππότη, 1980, και η συλλογή «Μυθεύματα κι αυτοβιόγραφα», εκδ. Γαβριηλίδης, 2009. Το 2014 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κίχλη η ποιητική συλλογή «Οι Άφαντοι» και το 2017 η συλλογή «Τα τριακόσια εξήντα πέντε και το ένα για τα δίσεχτα χρόνια». Ο Δημήτρης Χαρίτος ήταν υπερήφανος και για την ανοδική πορεία του γιου του, Λευτέρη Χαρίτου, σκηνοθέτη του φιλμ «Dolphin Man» αλλά και υπεύθυνου όπως προείπαμε, για την σκηνοθεσία της τεράστιας τηλεοπτικής επιτυχίας «Άγριες Μέλισσες».

Τέλος η εφημερίδα Τα Νέα ανέφερε για τον εκλιπόντα πως ήταν ένας λεπτός, γλυκός άνθρωπος με πολλή υπομονή, βαθιά πνευματικότητα και πηγαίο χιούμορ, ένας άνθρωπος μίας «παλιάς σχολής».

Η φωτ. είναι από την ανάρτηση του msn.com

Με τον Μισέλ Δημόπουλο στο Διεθνές Φεστι...

Με τον Μισέλ Δημόπουλο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1996.

Η φωτ. είναι από την ανάρτηση του flix.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture