Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η ταινία «Καλάβρυτα 1943» συνεχίζεται στα Odeon Veso Mare –Από 10/12 διαθέσιμη και σε Premium Video On Demand

Η ταινία «Καλάβρυτα 1943» συνεχίζεται στ...
Μαρτάτος Tάκης

Μέχρι στιγμής το συγκινητικό και καλογυρισμένο φιλμ έχει φτάσει πανελλαδικά τα 75.000 εισιτήρια

H συγκινητική ταινία του Νικόλα Δημητρόπουλου «Καλάβρυτα 1943» που η προβολή της συνεχίζεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, και στην Πάτρα στα Odeon Veso Mare, από την Πέμπτη 9/12/2021 για 5η συνεχή εβδομάδα, θα είναι πλέον διαθέσιμη από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Tanweer και σε premium video on demand υπηρεσία.  

Κι αυτό αποφασίστηκε, με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος

Σενάριο: Δημήτριος Κατσαντώνης

Πρόκειται για μια παραγωγή της Foss Productions.

Παραγωγοί: Στυλιανός Κοτιώνης, Δημήτριος Κατσαντώνης

Executive Producers: Cia Souleles, Athanasios Souleles, Pauline Seretakis Adams, John Adams, Jean Diamond

Πρωταγωνιστούν οι: Max Von Sydow, Astrid Roos, Δανάη Σκιάδη, Νικόλας Παπαγιάννης, Martin Laer,  Alice Krige, Tomas Arana, Γιώργος Βογιατζής, Μάξιμος Λιβιεράτος, Τάσος Καρλής.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν

Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης

Μουσική: Alex Sid

Production design: ΡάνιαΓερογιάννη

Διευθυντής Παραγωγής: Ιωσήφ Αδαλόγλου

Κοστούμια:  Boudoir

Casting Director: Σοφία Δημοπούλου

Ήχος: Σταύρος Αβραμίδης

Makeup Designer: Αλεξάνδρα Μυτά

Hair stylist: Κωνσταντίνος Σαββάκης

Post Production Supervisor: Γιώργος Ταμπακάκης

VFX Producer-Supervisor: Πάνος Ξενάκης- MASCISTA

SFX: Σόλων Γιαννούτσος

Line Producer: Στέλιος Κοτιώνης

Associate producer: Άννα Λουδάρου

Εκτέλεση Παραγωγής: Foss Productions

Διανομή: Tanweer Alliances

Συμπαραγωγοί: EΡT, COSMOTE TV

Χορηγοί: Aegean Airlines

Με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Σύνοψη

Η Καρολάιν Μάρτιν, δικηγόρος και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον της ελληνικής αξίωσης για πολεμικές αποζημιώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, επισκέπτεται την Ελλάδα και συναντά τον Νικόλα Ανδρέου, έναν από τους τελευταίους εν ζωή επιζήσαντες της Σφαγής των Καλαβρύτων του 1943. Όσο ο Νικόλας εξιστορεί τα γεγονότα του παρελθόντος, οι δυο τους θα αντιπαρατεθούν με τις προσωπικές τους προκαταλήψεις και πεποιθήσεις σε μια επίπονη αναμέτρηση που θα τους φέρει πιο κοντά. Το καθαρτήριο αυτό ταξίδι μέσα από ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας θα καταλήξει στην αναγνώριση μιας αμοιβαίας ανάγκης: την αναζήτηση της ελπίδας.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Παραδοσιακά, με συνεπαίρνει οτιδήποτε σχετίζεται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως επειδή στο μυαλό μου ήταν ο τελευταίος πόλεμος στον οποίο δεν υπήρξαν αμφιβολίες περί του ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός. Ίσως επίσης επειδή μεγάλωσα με συνταρακτικές βιωματικές αφηγήσεις και ανατριχιαστικές ιστορίες από τους παππούδες και τις γιαγιάδες για μια από τις πιο μελανές περιόδους της ανθρωπότητας.

Πάντα ένιωθα πως από αυτή την τόσο αντιφατικά μικρή χώρα με τις τόσο μεγάλες, καλά κρυμμένες ιστορίες που γεμίζουν τα ντουλάπι της παγκόσμιας συλλογικής μνήμης, μπορούν να προκύψουν πελώριες συγκινήσεις και συναισθήματα. Και όταν ήρθα για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την ταινία μας, ένιωσα ότι είναι μια ιδανική αφορμή να συμβάλλω στην αφήγησή τους.

Εκείνο που με συναρπάζει στο σενάριο, όπως και στην πλειονότητα των κινηματογραφικών σεναρίων μάλιστα, είναι η εστίαση στην ανθρώπινη διάσταση της ιστορίας. Έτσι, στην ταινία μας, στα Καλάβρυτα 1943 παρατηρούμε σε πρώτο πλάνο κι από πολύ κοντά το πως μια οικογένεια, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του κυκλώνα, κατακερματίζεται, με αποτέλεσμα μια αγνή ψυχή, αυτή ενός μικρού κι αθώου παιδιού, να στιγματιστεί για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η αναπαράσταση του τρόμου της σκληρής πολεμικής πραγματικότητας, συνδυασμένη με πάθος και συναίσθημα, ήταν το βασικό μου μέλημα και δεν θα μπορούσα να εμπλακώ σε μια τόσο σημαντική διαδικασία αν δεν είχα δίπλα μου μια υπέροχη ομάδα συνεργατών. Το να είμαστε ειλικρινείς με το παρελθόν και να τιμήσουμε αυτές τις ψυχές ήταν η πρόθεση και η ανάγκη μας, ωστόσο δεν θέλαμε απλά να αφηγηθούμε μια ακόμη ιστορία για τον πόλεμο, αλλά να αναδείξουμε το πως η ανθρωπότητα μπορεί να συνεχίσει να ελπίζει, ακόμη και όταν περιβάλλεται από απύθμενη άβυσσο.

Ελπίζω πως όλοι οι θεατές θα απολαύσουν την κινηματογραφική αυτή ιστορία όσο κι εμείς, που αναμετρηθήκαμε μαζί της για να τιμήσουμε ένα σπουδαίο κομμάτι της Ιστορίας, της ειρήνης και της ελευθερίας.

*Όπως προείπαμε, η ταινία θα είναι διαθέσιμη σε Premium Video On Demand υπηρεσία από 10/12/21 έως 2/1/2022:

-              μέσω της επιλογής PVoD Πρεμιέρες της on demand υπηρεσίας Movies Club της COSMOTE TV και οι συνδρομητές θα μπορούν να την παρακολουθήσουν εντός 48 ωρών, από την ενοικίασή της.

-              μέσω της επιλογής Nέες Κυκλοφορίες του Οn Demand Καταλόγου του Vodafone TV και οι συνδρομητές θα μπορούν να την παρακολουθήσουν εντός 48 ωρών, από την ενοικίασή της.

-              Μέσω της Streaming υπηρεσίας του www.viva.gr και οι συνδρομητές θα μπορούν να την παρακολουθήσουν εντός 48 ωρών, από την ενοικίασή της.

*Ταυτόχρονα, η ταινία συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στις κινηματογραφικές αίθουσες έχοντας πια αγγίξει τα 75.000 εισιτήρια πανελλαδικά.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture