Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ο Κένεθ Μπράνα υπογράφει με το "Belfast" την πιο προσωπική, αυτοβιογραφική του ταινία

Ο Κένεθ Μπράνα υπογράφει με το "Bel...

Ένα ασπρόμαυρο φιλμ που εκτυλίσσεται το 1969 και γυρίστηκε πέρυσι τον Αύγοσυτο στο έρημο λόγω lock down, Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία

Το «Belfast» είναι μία ιστορία και μία ταινία που ήθελα να κάνω εδώ και πολύ καιρό. Αυτό ανέφερε ο 60χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα - Kenneth Branagh στο Βρετανικό περιοδικό Total Film του μηνός Οκτωβρίου 2021. Όπως έγραψε το περιοδικό, μπορεί ο Μπράνα να είναι γνωστός για την αγάπη του στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ (έχει σκηνοθετήσει και παίξει σε πολλές κινηματογραφικές μεταφορές έργων του William Shakespeare όπως ο «Ερρίκος ο 5ος» το 1989 όπου προτάθηκε για τα Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου και σκηνοθεσίας και ο «Hamlet» το 1996 που του χάρισε υποψηφιότητα για το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου), ωστόσο η πρώτη του αγάπη ήταν η πόλη στη Βόρεια Ιρλανδία όπου γεννήθηκε και που τώρα αποτέλεσε το θέμα της πιο προσωπικής του ταινίας μέχρι σήμερα.

Οι ήχοι των δρόμων του Μπέλφαστ μ’ ακολουθούν στο μυαλό και στο πνεύμα μου, σχεδόν 50 χρόνια αφότου έφυγα,, ανέφερε συγκινημένος.

Το φιλμ εκτυλίσσεται τον Αύγουστο του 1969 με πρωταγωνιστές την Catriona Balfe και τον γοητευτικό Jamie Dornan των «50 Αποχρώσεων του γκρι», αλλά όλα τα βλέπουμε μέσα από τα μάτια του 9χρονου Buddy (στο ρόλο ο πρωτοεμφανιζόμενος Jude Hill) που αγαπά τρία πράγματα: το ποδόσφαιρο, το σινεμά και ένα κορίτσι, την Katherine. Ο Buddy θα βιώσει το πέρασμα στην προεφηβεία και συνάμα το ξέσπασμα της βίας στην πόλη του.

Στο αυτοβιογραφικό αυτό, ελεγειακό φιλμ που ήδη ακούγεται ότι θα έχει καλή πορεία στα βραβεία, ο Κένεθ Μπράνα μιλά για τις χαρές αλλά και τις λύπες μίας εργατικής οικογένειας που έρχεται αντιμέτωπη με καταστροφικές αλλαγές στην άλλοτε φιλήσυχη γειτονιά της.

Η οικογένεια του Μπράνα όντως αναγκάστηκε να φύγει από τη Βόρειο Ιρλανδία το 1969.

Το σενάριο είναι του Μπράνα και είναι ουσιαστικά το 1ο του εδώ και σχεδόν 26 χρόνια από την κομεντί «In the bleak Midwinter» του 1995 που επίσης είχε σκηνοθετήσει.

«Άκουγα μέσα μου και ένιωθα όλη αυτή την ενέργεια και το χιούμορ του Belfast», είπε ο Μπράνα.

Στα βήματα του Κένεθ Μπράνα μάλιστα ακολουθεί και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ που επίσης ετοιμάζει το ημιαυτοβιογραφικό «The Fabelmans».

Σίγουρα δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός πως η συνθήκη της πανδημίας συνέβαλε στη δημιουργία του ασπρόμαυρου «Belfast”.

O Μπράνα γύρισε την ταινία στους δρόμους και στις γειτονιές του Μπέλφαστ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2020. «Μέσα από το φακό του δικού μας λοκντάουν, βρήκε η παλιά αυτή βιωματική ιστορία το δρόμο της να βγει στην επιφάνεια», ανέφερε ο πολύ αγαπητός στη Μεγάλη Βρετανία καλλιτέχνης. «Μία σημαντική ταινία που αγαπά ο πιτσιρικάς ήρωας του Belfast είναι το High Noon με τον Γκάρι Κούπερ αλλά και το The Searchers που δείχνουν την ανάγκη του να κατανοήσει το ολοένα και πιο επικίνδυνο περιβάλλον γύρω του. Συνάμα οι ταινίες γίνονται για τον ίδιο και μία “σανίδα σωτηρίας”, ένα συναίσθημα που όλοι μας γνωρίζουμε και έχουμε νιώσει», είπε τέλος ο Κένεθ Μπράνα.

*Στους κινηματογράφους της Μεγάλης Βρετανίας η ταινία «Belfast» θα κυκλοφορήσει μέσα στο μήνα Νοέμβριο. Την ταινία αναμένεται να την δούμε και στην Ελλάδα και στην Πάτρα.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture