Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Η Αναστασία Ντόντη στο thebest.gr: Αφοσιώθηκα στα εικαστικά από τότε που έπαψε να υπάρχει η ΑΒΕΞ

Η Αναστασία Ντόντη στο thebest.gr: Αφοσι...

Από το Σάββατο 9/10 και έως & τις 17/10 θα παρουσιάσει στο Dansarte, την έκθεση "Γυναίκες - δέντρα"

Η Πατρινή εικαστική δημιουργός Αναστασία Ντόντη πρόκειται να παρουσιάσει από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου και έως την Κυριακή 17 του μήνα μία νέα έκθεσή της με περισσότερα από 25 έργα με τίτλο «Γυναίκες – δέντρα» στο Dansarte -Κέντρο Χορού και τεχνών της γνωστής και καταξιωμένης χορογράφου Τατιάνας Λοβέρδου στην Καρόλου 1 & Όθωνος Αμαλίας, στην Πάτρα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν οριστεί για τις 7.30 το απόγευμα του Σαββάτου και θα συνδυαστούν μ’ ένα πρωτότυπο χορευτικό στιγμιότυπο που έχουν επιμεληθεί οι δασκάλες χορού της σχολής της Τατιάνας Λοβέρδου.

Η Αναστασία Ντόντη μιλώντας στο thebest.gr, μας εξήγησε πως συνήθως τα έργα που δουλεύει είναι μικτής τεχνικής, ένας συνδυασμός πολλών στοιχείων και πως τα έργα της αποπνέουν «ότι με εμπνέει ζωγραφικά». Ο τίτλος «Γυναίκες –δέντρα» έχει να κάνει με την γυναικεία φύση αλλά και με την ίδια τη φύση. «Είναι έργα που φιλοτέχνησα κατά την περίοδο της καραντίνας. Νιώθω τυχερή καθώς πέρασα αυτό το διάστημα στην Κεφαλονιά, κοντά στο Αργοστόλι, όπου έχω σπίτι. Ήταν το ιδανικό περιβάλλον για να δημιουργήσεις, θεωρώ», μας είπε χαρακτηριστικά.

Η Αναστασία Ντόντη με κλίση και ταλέντο στα εικαστικά από μικρή, είχε δώσει κάποια στιγμή εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ενώ για ένα χρόνο θήτευσε στον τομέα της ζωγραφικής όταν ήταν στην Αγγλία, ωστόσο έμελλε τα τελευταία 7 χρόνια που πλέον είναι ελεύθερη από επαγγελματικές υποχρεώσεις να  ασχολείται σε κανονική βάση όπως μας είπε, με τα εικαστικά δημιουργώντας έργα. Ήδη όπως μας περιέγραψε, σχεδιάζει μετά την ολοκλήρωση με το καλό της έκθεσης στο Dansarte, να πραγματοποιήσει μία ακόμη έκθεση με καινούρια, διαφορετικά έργα σ’ έναν άλλο χώρο. Της αρέσει εξάλλου να δοκιμάζει να παρουσιάζει δουλειά της σε χώρους που δεν είναι κατεξοχήν γκαλερί όπως το Dansarte που ουσιαστικά είναι μία σχολή χορού.

Μπορεί να έχει εκθέσει σε χώρους όπως το Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη (πέρυσι το φθινόπωρο παρουσίασε τη δουλειά της με τίτλο «Από-χρώσεις») ωστόσο έχει δοκιμάσει και άλλα σημεία όπως το Ωδείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πατρών ή την Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην οδό Καρόλου. "Νομίζω πως μάλλον με επιλέγουν οι χώροι αυτοί" μας είπε χαμογελώντας.

Άνθρωπος ευγενής και ταλαντούχος, η Αναστασία Ντόντη, προέρχεται από την γνωστή οικογένεια της Πάτρας που συνδέθηκε τόσο με την επιχείρηση ξυλείας ΑΒΕΞ όσο και με την ιατρική μιας και θείος της ήταν ο διακεκριμένος ιατρός παθολόγος και γιατρός για πολλούς Πατρινούς, Αριστείδης Ντόντης.

Ήταν στην αρχή λίγο διστακτική στο να αναφερθεί στην παράδοση της οικογένειας της που δημιούργησε την συγκεκριμένη επιχείρηση που είχε μία μεγάλη και αξιοθαύμαστη διαδρομή σχεδόν από το 1922 όταν ο τραπεζίτης παππούς της Γεώργιος Ντόντης προέβη σε αυτήν την επένδυση, η οποία στη συνέχεια «άνθισε» επί ημερών του πατέρα της Δημήτρη Ντόντη για να κλείσει στα χρόνια της οικονομικής λαίλαπας που υπήρξε στη χώρα μας με συνέπεια να χαθεί η άλλοτε ανθούσα αυτή οικογενειακή επιχείρηση. Η Αναστασία Ντόντη δούλεψε στην ΑΒΕΞ και όπως μας είπε, πολύ συχνά το αντικείμενο της είχε να κάνει με τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό των επίπλων και τις ξύλινες κατασκευές. «Σχεδόν από τότε που έπαψε να υπάρχει η ΑΒΕΞ αφοσιώθηκα στα εικαστικά και στη ζωγραφική δημιουργία. Ομολογώ ωστόσο πως πάντα υπήρχε η καλλιτεχνική προδιάθεση», μας είπε και στον τόνο της φωνής της υπάρχει μία νοσταλγία μαζί με συγκίνηση.  

Οι «Γυναίκες – δέντρα» της έκθεσης που θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι Πατρινοί στο Dansarte, είναι φιγούρες σταθερές, γερές, που λικνίζονται στον αέρα αντέχοντας παράλληλα τους δυνατούς ανέμους. Ίσως κι ένας παραλληλισμός για τις σημερινές γυναίκες που καλούνται ν’ αντέξουν πολλά.

Τέλος όπως η ίδια αναφέρει, «η λέξη "Δένδρον" σήμαινε αρχικά, σταθερός, γερός. Η γυναίκα και το δέντρο λοιπόν, έχουν κοινά χαρακτηριστικά, την γονιμότητα, την αντοχή στους δυνατούς ανέμους, είναι καρποφόρα και έχουν διαχρονική ομορφιά. Με αυτούς τους συνειρμούς, χαρακτήρισα αυτήν την σειρά των έργων, που έγιναν την περίοδο του "εγκλεισμού " 2019-2021».

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ακρυλικά χρώματα, αποκόμματα γυναικείων περιοδικών, κλωστές κεντήματος και χάντρες.

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το φιλότεχνο κοινό.

Οι ώρες λειτουργίας είναι οι εξής:

Κυριακή 10/10 ώρα: 11.30 - 13.30

Δευτέρα 11/10 - Κυριακή 17/10 ώρες 11.00 - 13.00.

Τέλος η Αναστασία Ντόντη μας αποχαιρέτισε λέγοντας πως εκτός από την εικαστική της ενασχόληση, αυτό που την έχει κερδίσει και συναρπάσει είναι και μία ακόμη ασχολία της, είναι δασκάλα της γιόγκα.

Από την προηγούμενη δουλειά της που είχε...

Από την προηγούμενη δουλειά της που είχε παρουσιάσει πέρυσι στο Πολύεδρο.

Η επικεφαλής του Dansarte, Τατιάνα Λοβέρδου.

Η επικεφαλής του Dansarte, Τατιάνα Λοβέρδου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture