Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Φινάλε για τις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας με την απονομή των βραβείων και την προβολή του "Dune"

Φινάλε για τις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας με ...

Επίσης το ενδιαφέρον των σινεφίλ συγκεντρώνει η προβολή την Κυριακή 3/10 της νέας ταινίας του Γουές Άντερσον "Η Γαλλική Αποστολή" με τον Τιμοτέ Σαλαμέ

Το 27ο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας που άνοιξε την αυλαία του στις 22/9 οδεύει προς την κορύφωση του καθώς λήγει την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021.

Μεταξύ των ταινιών που θα προβάλλει το σαββατοκύριακο, ξεχωρίζει το Σουηδικής παραγωγής ντοκιμαντέρ «Σαμπάγια – Sabaya» που θα παιχθεί στον κινηματογράφο Στέλλα στην οδό Τενέδου πλησίον της Φωκίωνος Νέγρη, στην Αθήνα το Σάββατο στις 19.30.

Στο πιο επικίνδυνο στρατόπεδο στη Μέση Ανατολή ένα κινητό τηλέφωνο και ένα όπλο είναι ότι διαθέτουν ο Μαχμούντ και η ομάδα του, που διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους στην προσπάθεια να σώσουν γυναίκες που κρατούνται από το ISIS ως «Σαμπάγια» (σκλάβες του σεξ). Με την μπούρκα (κυριολεκτικά) στο φακό, και καθώς οι σφαίρες σφυρίζουν γύρω τους, η κάμερα τους ακολουθεί θαρραλέα, σε νυχτερινές αποστολές και οριακές καταδιώξεις, σε ένα ντοκιμαντέρ συνώνυμο του θρίλερ, το οποίο με την αποστομωτική ματιά του κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου Σάντανς και φλερτάρει με μια υποψηφιότητα στα επερχόμενα Όσκαρ.

Διάρκεια: 90 λεπτά.

Το ανθρώπινο σκότος έχει πολλές καρδιές και σε μία σύγχρονη από αυτές μας ταξιδεύει το «Sabaya». Στις κουρδικές περιοχές, κάπου ανάμεσα στους «αναγνωρισμένους» Ιράν, Ιράκ, Συρία και Τουρκία. Όπου ζουν οι Γιαζίντις, ένας πληθυσμός που ανάμεσα στα πάνδεινα πρέπει να υποστεί και την απαγωγή νεαρών κοριτσιών από τον ISIS, που τις εγκλωβίζει στο ερεβώδες στρατόπεδο του Αλ-Χολ και τις χρησιμοποιεί ως σεξουαλικές σκλάβες (sabaya) στον μεγαλύτερο πλειοδότη.

Ένα ντοκιμαντέρ-θρίλερ, μια εφιαλτική διπλή κατασκοπία πάνω σε επιχειρήσεις διάσωσης γυναικών, που σε κάνει να απορείς πώς γυρίστηκε, να χαίρεσαι που ολοκληρώθηκε και να πονάς για τις έρημες χώρες που οι άνθρωποι αφήνουν συνειδητά πίσω τους. Θριαμβευτής σε αρκετά φεστιβάλ.

Σενάριο και σκηνοθεσία καθώς και μοντάζ και φωτογραφία: Hogir Hirori.

Κούρδος σκηνοθέτης, φωτογράφος και μοντέρ, γεννημένος στο Κουρδιστάν. To 1999 κατάφερε να το σκάσει στην Σουηδία. Διαμένει στην Στοκχόλμη και έχει δική του εταιρεία παραγωγής, και αποφάσισε να επιστρέψει στην κόλαση για να γυρίσει με τούτο εδώ στις αποσκευές του.

Το φιλμ είχε προβληθεί και στις 27/9 στο σινε-Ριβιέρα.

*Στο μεταξύ το φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Dune» είναι η Ταινία Λήξης της φετινής διοργάνωσης.

Θα παιχθεί το Σάββατο 2/10/2021, στις 20:30, στο Ιντεάλ μετά την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων καθώς επίσης το Σάββατο 2/10/2021, στις 20:30, στην αίθουσα Δαναός στους Αμπελόκηπους.

Η εξωτική ομορφιά του Αρράκις, το πολύτιμο μπαχαρικό, ο πόλεμος των Χαρκόνεν με τους Φρέμεν, ο Οίκος των Ατρειδών, ο Μεσσίας του «Dune». Η πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς, μεταφορά του θρυλικού λογοτεχνικού έπους του Φρανκ Χέρμπερτ, «προσγειώνεται» με λαμπερό καστ, αποστομωτική καλλιτεχνική διεύθυνση, καταιγιστική δράση, πολιτική ίντριγκα και οικολογικό όραμα. Ο Καναδός Ντενί Βιλνέβ μετά τα «Arrival» και «Blade Runner 2046» ξεφυλλίζει ένα αριστουργηματικό υπόδειγμα επιστημονικής φαντασίας και υπόσχεται ένα μεγαλόπνοο κινηματογραφικό ταξίδι. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Διάρκεια: 155 λεπτά.

Το «Dune», βασισμένο στην Βίβλο της επιστημονικής φαντασίας, συγκεντρώνει ένα γοητευτικό, διαστρικό καστ νέων ταλέντων και ερμηνευτών κύρους (από τον Τιμοτέ Σαλαμέ και την Ζεντάγια ως τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ και την Σαρλότ Ράμπλινγκ), συλλαμβάνει το σύνθετο οικοσύστημα του Χέρμπερτ στην ολιστική σκηνογραφία του Πατρίς Βερμέτ, διερευνά τις φιλοσοφικές, οικολογικές προεκτάσεις του μυθιστορήματος μέσα από το σενάριο του βετεράνου Έρικ Ροθ, επιτρέπει στον Χανς Ζίμερ να ενορχηστρώσει μία αλλόκοσμη μουσική συμφωνία και - πάνω απ’ όλα - υπόσχεται ένα θεαματικό ταξίδι ως το πλέον αναμενόμενο κινηματογραφικό «μπαχαρικό» της χρονιάς.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Denis Villeneuve

ΣΕΝΑΡΙΟ: Jon Spaihts, Denis Villeneuve, Eric Roth

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Greig Fraser

ΜΟΥΣΙΚΗ: Hans Zimmer

ΜΟΝΤΑΖ: Joe Walker

Παίζουν οι ηθοποιοί: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Stephen McKinley Henderson, Zendaya, Chang Chen, Charlotte Rampling, Jason Momoa, Javier Bardem.

Τέλος στις πρεμιέρες του φετινού Φεστιβάλ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προβολή της ταινίας «Η Γαλλική Αποστολή – The French Dispatch» του Γουές Άντερσον την Κυριακή 3/10/2021, στις 21:00, στην κινηματογραφική αίθουσα Δαναός.

Οι Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τιμοτέ Σαλαμέ, Τίλντα Σουίντον, Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Λεά Σεντού, Μπιλ Μάρεϊ, Έντουαρντ Νόρτον, Γουίλεμ Νταφό είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές του πιο εντυπωσιακού καστ της φετινής κινηματογραφικής χρονιάς. Όλοι τους συμμετέχουν ενθουσιωδώς στην ολοκαίνουργια ταινία του Γουές Άντερσον, που εμπνέεται τα όσα σκαμπρόζικα διηγείται από τις σελίδες και τα άρθρα ενός σοφιστικέ περιοδικού αλλοτινών καιρών το οποίο εκδίδεται σε μια παραμυθένια κωμόπολη της Γαλλίας. Αστείρευτη δεξαμενή ιδεών και αναφορών, γνήσια σκηνοθετική εξτραβαγκάνζα, ταινία ξέχειλης δεξιοτεχνίας ή αλλιώς όσα μπορεί να περιμένει κανείς από την ξέφρενη φαντασία του δημιουργού που είναι υπεύθυνος για το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» και την «Οικογένεια Τενενμπάουμ».

Χωρισμένο σε φρενήρη επεισόδια, καθένα εμπνευσμένο και από ένα διαφορετικό άρθρο του περιοδικού, το αρχιτεκτονικό θαύμα της ταινίας του Άντερσον αποτελεί ένα χαριτωμένο επισκεπτήριο ιδιαιτέρως αγαπητών ηθοποιών σε σκαμπρόζικους ρόλους και ταυτόχρονα ένα επικό κωμικό όραμα, αποτυπωμένο στην οθόνη με ξέχειλη δεξιοτεχνία και φαντασμαγορική διάθεση, αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας.

Για το πρόγραμμα προβολών δείτε εδώ.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η φωτ. από το σάιτ του Φεστιβάλ έχει cre...

Η φωτ. από το σάιτ του Φεστιβάλ έχει credit Ioannis Stefanidis.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture