Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Έρχεται η ταινία "Ο Μπλε Βάλτος" του Τζάστιν Τσον στις 23/9 στη χώρα μας

Έρχεται η ταινία "Ο Μπλε Βάλτος&quo...

Θίγει και το θέμα των Ασιατών μεταναστών στη Βόρειο Αμερική, θέμα επίκαιρο μετά και την επιτυχία του φιλμ "Minari" που έφτασε έως τα Όσκαρ

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 θα έρθει στις Ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες η δραματική, κοινωνική ταινία «Ο Μπλε Βάλτος - Blue Bayou» του 40χρονου Αμερικανοκορεάτη ηθοποιού και σκηνοθέτη Τζάστιν Τσον – Justin Chon, μετά τις θετικές κριτικές που απέσπασε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών που είχε κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 13 Ιουλίου 2021.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο φιλμ βγαίνει στις Αμερικάνικες αίθουσες την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 από την Focus Features.

Ένας αμερικανο-κορεάτης που μεγάλωσε στη Λουιζιάνα, εργάζεται σκληρά για να χαρίσει μια καλή ζωή στην οικογένειά του. Έχει παντρευτεί τον έρωτα της ζωής του και παλεύει να είναι υποδειγματικός πατριός. Καλείται όμως να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος που θα ανασυρθούν από τη λήθη προκειμένου να μη χάσει τη νέα του πατρίδα και να μην έρθει αντιμέτωπος με τον τρόμο της απέλασης.

Μετανάστευση και απέλαση. Αστυνομική βία και κατάχρηση εξουσίας. Οικογενειακός χωρισμός και Πολιτιστική ταυτότητα είναι τα καίρια ζητήματα που θίγονται στον «Μπλε Βάλτο», από τον ταλαντούχο ηθοποιό και σκηνοθέτη Τζάστιν Τσον, με την Σουηδή ηθοποιό Αλίσια Βικάντερ στο πλευρό του. Την Βικάντερ την είδαμε και σε διπλό ρόλο στο νέο φιλμ «Ο Πράσινος Ιππότης» του Ντέιβιντ Λόουερι που προβλήθηκε και στην Πάτρα στα Odeon Veso Mare. Ο «Μπλε Βάλτος» του Τζάστιν Τσον είναι μια συγκινητική και διαχρονική ιστορία μιας οικογένειας που δίνει μάχη για να έχει ένα μέλλον.

Βρισκόμαστε στη Νέα Ορλεάνη, όπου ένας αφοσιωμένος πατέρας και σύζυγος, ο Αντόνιο, αναζητά καλύτερο μέλλον για την έγκυο γυναίκα του, την Κάθι, αλλά και πασχίζει να είναι πρότυπο για τη θετή του κόρη. Ο αμερικανο-κορεάτης σύζυγος και πατέρας, ο οποίος μεγάλωσε στη Λουιζιάνα και εργάζεται σκληρά για να χαρίσει μια καλή ζωή στους ανθρώπους του, καλείται ξαφνικά να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος του, προκειμένου να μη χάσει τη νέα του πατρίδα.

Η σκληρή καθημερινότητα τον βάζει σε μια ανέλπιστη περιπέτεια. Για έναν πρώην κατάδικο σαν αυτόν, με αμφιλεγόμενο παρελθόν, μια δεύτερη ευκαιρία δίνεται δύσκολα και τα χρήματα είναι πάντα περιορισμένα. Τα πράγματα δείχνουν να είναι δύσκολα, ειδικά όταν η οικογένεια περιμένει ένα νέο μωρό.

Τα πράγματα στην οικογενειακή ζωή του ήρωα περιπλέκονται όταν ο πρώην σύντροφος της Κάθι, ο Έις, ένας αστυνομικός της Λουιζιάνα, θέλει να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή της Κάθι και της κόρης τους—παρά το γεγονός ότι τους εγκατέλειψε πολλά χρόνια νωρίτερα. Μετά από μια απροσδόκητη αντιπαράθεση με τον Έις και τον ρατσιστή συνεργάτη του, ο ήρωας  συλλαμβάνεται και αντιμετωπίζει τον φόβο της απέλασης από τη μόνη χώρα που γνώρισε ποτέ σαν πατρίδα.

Παγιδευμένοι σε έναν εφιάλτη, ο Αντόνιο και η Κάθι αναζητούν νομική βοήθεια για να πολεμήσουν την εντολή απέλασης, και βρίσκουν μια μικρή ελπίδα να διατηρήσουν την οικογένειά τους στο πρόσωπο μιας Βιετναμέζας γυναίκας που δίνει τις ίδιες μάχες. Ο Αντόνιο αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το παρελθόν του, αλλά τα οδυνηρά μυστικά που έρχονται στο φως απειλούν να ταράξουν τις σχέσεις του με την Κάθι και την θετή του κόρη.

Να αναφέρουμε για όσους δεν το γνωρίζουν πως ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζάστιν Τσον είχε προκαλέσει έντονες εντυπώσεις στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Σάντανς στη Γιούτα το 2017 με το δράμα «Gook» ενώ ακολούθησε το 2019 το «Ms. Purple» που επίσης απέσπασε θετικές κριτικές.

Ο «Μπλε Βάλτος» είναι η πιο ολοκληρωμένη του δημιουργία. Η έμπνευση της ταινίας προήλθε από μια σειρά από άρθρα για Νοτιοκορεάτες που αναγκάστηκαν να απελαθούν από την Αμερική, ενώ είχαν ζήσει όλη τους τη ζωή σε αυτό τον τόπο.

Όπως λέει και ο ίδιος «μεγαλώνοντας, ήμουν φίλος με πολλούς Αμερικανοκορεάτες υιοθετημένους, και πάντα ένιωθα ότι η εμπειρία τους ως Αμερικανοί πολίτες ήταν τόσο διαφορετική από τη δική μου. Αυτή είναι μια πλευρά του αμερικανικού ονείρου που πραγματικά δεν παρουσιάστηκε ποτέ πραγματικά στον κινηματογράφο.

Τοποθέτησα τη δράση στη Νέα Ορλεάνη όπου υπάρχει μια τεράστια κοινότητα Βιετναμέζων εκεί και ένας από τους στόχους μου με αυτή την ταινία ήταν να έχω δύο κοντινές ασιατικές εθνικότητες στην ίδια ταινία. Ο Κορεάτης Αντόνιο μαθαίνει πώς θα μπορούσε να είναι ο κόσμος του μέσω της φιλίας του με μια Βιετναμέζα γυναίκα. Είναι ουσιαστικά η εισαγωγή του στην ασιατική κουλτούρα. Είναι χώρες που μοιράζονται πολλά παρόμοια τραύματα».

O Τσον επέλεξε να ερμηνεύσει ο ίδιος τον κεντρικό χαρακτήρα στην ταινία. Δίπλα του, συμπρωταγωνιστεί η Αλίσια Βικάντερ, γνωστή για αξιομνημόνευτους ρόλους όπως στο «The Danish Girl» που της χάρισε βραβείο Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου και στο «Ex Machina». Η Βικάντερ καταφέρνει με εντυπωσιακό τρόπο και φέρνει στην οθόνη την αυθεντικότητα της εργατικής τάξης του Αμερικάνικου Νότου, παρόλο που κατάγεται από τη Σουηδία.

Όπως η ίδια ανέφερε για το ρόλο της: «Παίζω μια σκληρά εργαζόμενη γυναίκα που έχει μια αρκετά ισχυρή ηθική πυξίδα. Θέλει να ξεφύγει από τις ιδέες και τις συμβάσεις από όπου προέρχεται και να δημιουργήσει τη δική της ζωή. Γνώρισε έναν άντρα που η μητέρα της μπορεί να μην εγκρίνει, αλλά ότι ξέρει ότι θα την αγαπήσει και ότι θα είναι ο καλύτερος σύντροφος στη ζωή της. Νομίζω ότι είναι καλός γονιός. Νομίζω ότι την είδα πραγματικά γι΄ αυτό που είναι».

Όπως έγραψε το περιοδικό Empire, το «Blue Bayou» έρχεται σε μία περίοδο ειδικά μετά την Οσκαρική επιτυχία της περσινής ταινίας «Minari» που οι ιστορίες με Αμερικανοασιάτες βρίσκονται στο προσκήνιο.

Πιθανόν το φιλμ «Μπλε Βάλτος» που βγαίνει σε διανομή από την Tulip να έρθει για προβολή και στην Πάτρα.

Εκτός των Justin Chon και Alicia Vikander παίζουν και οι Mark O'Brien, Linh Dan Pham, Sydney Kowalske, Vondie Curtis-Hall, Emory Cohen.

Διάρκεια: 119 λεπτά.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture