Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Παρουσιάζεται απόψε το βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου «Ελληνικός κινηματογράφος και ελληνική λογοτεχνία»

Παρουσιάζεται απόψε το βιβλίο του Γιάννη...

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στην Αθήνα στις 20.00

Οι εκδόσεις Αιγόκερως παρουσιάζουν σε εκδήλωση που θα γίνει την Τρίτη 14/9/2021 στις 8 το βράδυ, στον  χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Θερινός Κινηματογράφος Λαϊς) το βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου με τίτλο «Ελληνικός κινηματογράφος και ελληνική λογοτεχνία. Λόγος και εικόνα».

Εισηγητής στην εκδήλωση θα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Θανάσης Αγάθος, που υπογράφει και τον πρόλογο του βιβλίου. Στη συνέχεια θα συντονίσουν τη συζήτηση και θα μιλήσουν με τους προσκεκλημένους ο δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου και διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα «Το Βήμα», Γιάννης Ζουμπουλάκης, και ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης, ο οποίος γράφει στο «Αθηνόραμα».

Εκτός από το κοινό, προσκεκλημένοι μας, ονομαστικά, θα είναι οι εκατοντάδες συγγραφείς, ηθοποιοί και σκηνοθέτες που εμπλέκονται στο θέμα και βρίσκονται εν ζωή.

Το βιβλίο καταπιάνεται με την κινηματογραφική μεταφορά των κειμένων εκείνων που γράφτηκαν με στόχο την ανάγνωσή τους από όλους τους δυνητικούς αναγνώστες, ενώ για να φτάσουν σε πιθανούς θεατές απαιτείται επανεγγραφή του κειμένου, αυτό που ονομάζουμε σενάριο και, κατά συνέπεια, το αρχικό κείμενο μετατρέπεται σε ένα άλλο γραπτό κείμενο, πριν οδηγηθεί μπροστά στην κάμερα, με φορείς του τους ηθοποιούς, οι οποίοι θα το εκφέρουν σαν προφορικό λόγο, παράγοντας, παράλληλα, συγκεκριμένες εικόνες.

Τα όρια της μελέτης επεκτάθηκαν ώστε να συμπεριλάβουν, πέρα από τις μεταφορές των λογοτεχνικών έργων στην οθόνη, και όλες τις αλληλεπιδράσεις στην όποια σύμπραξη των δύο τεχνών, αλλά και την όποια συνεργασία των συγγραφέων μας με τους ανθρώπους του κινηματογραφικού θεάματος σε όλους του τους τομείς, όπως οι περιπτώσεις που οι συγγραφείς σκηνοθέτησαν οι ίδιοι έργα τους στον κινηματογράφο, τα διασκεύασαν ή έφτιαξαν το σενάριο για κάποιον σκηνοθέτη, ή τις συνεργασίες των συγγραφέων μας στα σενάρια κάποιων ταινιών, την εμπλοκή στην κινηματογραφική παραγωγή κριτικών ή θεωρητικών, τη γραφή λογοτεχνικών κειμένων από ανθρώπους του κινηματογραφικού κυκλώματος, αλλά και τους επιπλέον συνδυασμούς συνεργασίας ανάμεσα στους λογοτέχνες και τους ανθρώπους του κινηματογράφου μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture