Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Την Δευτέρα ιερά αγρυπνία στο ναό Αγ. Νικολάου για την εορτή του Σταυρού

Πάτρα: Την Δευτέρα ιερά αγρυπνία στο ναό...

Επίσης τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14/9/2021 γιορτάζει με ξεχωριστό τρόπο τον Τίμιο Σταυρό και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία

Την ερχόμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 θα τιμηθεί σε όλες τις εκκλησίες η μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, η ανεύρεση και Ύψωση του Τιμίου Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός. Στη χώρα μας τη μέρα αυτή γιορτάζουν ο Σταύρος και η Σταυρούλα.

Στην Πάτρα απ’ όσο είδαμε την παραμονή της εορτής, την Δευτέρα 13/9, στις 8.30 το βράδυ θα τελεστεί στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πατρών ιερά αγρυπνία για την εορτή της Υψώσεως του Σταυρού ενώ ανήμερα την Τρίτη το πρωί θα τελεστεί Θεία λειτουργία όπου θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης π. Προκόπιος Κόρδας, ο οποίος και θα κηρύξει το Θείο λόγο.

Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης 14/9/2021 στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πατρών θα ψαλούν οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού ενώ θα τεθεί προς προσκύνηση από τους πιστούς τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 326 μ. Χ. η γηραιά μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, μετέβη στους Αγίους Τόπους για να φέρει στο φως τα διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στον λόφο του Γολγοθά. Η μετέπειτα Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.

Σύμφωνα με το www.sansimera.gr, οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίσθηκε ύστερα από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε. Στη θέση αυτή υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε ανεγείρει το 135 ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, μετά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Η Ελένη, αφού διέταξε να τον γκρεμίσουν, έχτισε στη θέση του τον περικαλλή Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού. Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου 335.

Να προσθέσουμε πως στην μεγάλη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, πανηγυρίζει κάθε χρόνο και το γυναικείο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Πατρών απέναντι από το 409 πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο, κάτω από το Γηροκομειό.

Οι μοναχές τιμούν με σεβασμό, ευλάβεια  και κατάνυξη την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού του Ιησού Χριστού & για έναν επιπλέον «θαυμαστό» λόγο που έχει να κάνει με θαύμα που έχει συντελεστεί στον περίβολο του μοναστηριού.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 βρέθηκε στον κορμό ενός πεύκου, στον περίβολο του μοναστηριού, χαραγμένο το σχήμα του ζωοποιού Σταυρού του Ιησού Χριστού και το συγκεκριμένο τμήμα του ξύλου φυλάσσεται πλέον σε εικόνα που τίθεται για προσκύνημα από τους πιστούς στο μοναστήρι.

Στην εορτή του Σταυρού οι πιστοί παίρνουν φεύγοντας από τους ναούς, από ένα κλωναράκι ευωδιαστό βασιλικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις