Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Έρχονται 9 Σεπτεμβρίου στις Ελληνικές αίθουσες τα φιλμ "Οι Εκκεντρικοί" και "Best Sellers"

Έρχονται 9 Σεπτεμβρίου στις Ελληνικές αί...

Στο πρώτο παίζει ο Μαντς Μίκκελσεν και στο "Best Sellers" ο παλαίμαχος Μάικλ Κέιν

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 θα βγουν στις Ελληνικές αίθουσες δύο νέες ενδιαφέρουσες ταινίες. Ο λόγος για το φιλμ «Best Sellers» όπου πρωταγωνιστεί ο παλαίμαχος σταρ Μάικλ Κέιν και η μαύρη κωμωδία εκδίκησης «Οι Εκκεντρικοί» όπου πρωταγωνιστεί, λίγο αγνώριστος εδώ ο Δανός σταρ Μαντς Μίκκελεσν που οι σινεφίλ τον είδαν στο βραβευμένο με Όσκαρ φιλμ «Άσπρο Πάτο», το οποίο προβλήθηκε και στην Πάτρα στο σινε-Κάστρο στο Ρίο τον περασμένο Ιούλιο.

«Best Selllers»

 Σκηνοθεσία: Λίνα Ρόσλερ

Σενάριο: Άντονι Γκριέκο

Πρωταγωνιστούν οι: Μάικλ Κέιν, Όμπρεϊ Πλάζα, Σκοτ Σπίντμαν, Έλεν Γουόνγκ.

Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά.

Διανομή: Tanweer.

O δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ θρυλικός ηθοποιός Μάικλ Κέιν στα 88 του χρόνια σήμερα, (Η Χάνα και οι Αδελφές της, Θέα στο Ωκεανό), είναι ο ιδανικός πρωταγωνιστής σε αυτή την ξεκαρδιστική κωμωδία δρόμου με συμπρωταγωνίστρια την ταλαντούχα Όμπρεϊ Πλάζα (του τηλεοπτικού «Parks and Recreation» και της κωμωδίας με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Ζακ Έφρον “Dirty Grandpa”). Ένα αταίριαστο δίδυμο που πρέπει να συνεργαστεί κι ένα αγεφύρωτο χάσμα γενεών που ξεδιπλώνεται με αφορμή μία περιοδεία για την προώθηση ενός τελευταίου μυθιστορήματος είναι στην καρδιά αυτής της καλογραμμένης και ρυθμικής κωμωδίας, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους της ανερχόμενης και πολυτάλαντης ηθοποιού και σεναριογράφου Λίνα Ρόσλερ που έχει ήδη βραβευτεί για τις ταινίες μικρού μήκους της σε διεθνή φεστιβάλ (Little Whispers: The Vow).

Σύνοψη

Η Λούσι (στο ρόλο η 37χρονη Όμπρεϊ Πλάζα ) έχει κληρονομήσει τον εκδοτικό οίκο του πατέρα της χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Όταν ανακαλύπτει ότι ένας ερημίτης, στρυφνός και αλκοολικός συγγραφέας, ο Χάρις Σο (Μάικλ Κέιν), χρωστάει ένα ακόμα βιβλίο στον οίκο, του απευθύνεται σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει την επιχείρηση. Η συγκυρία φαίνεται να την ευνοεί, καθώς ο Χάρις χρωστάει λεφτά και τυχαίνει να έχει έτοιμο ένα καινούριο βιβλίο, το οποίο μισεί. Η Λούσι εκστασιάζεται μέχρι που ανακαλύπτει ότι το συμβόλαιο του Χάρις δεν επιτρέπει σε κανέναν να επιμεληθεί το έργο του. Ως αντάλλαγμα, τον πείθει να κάνουν προωθητική περιοδεία. Έτσι ξεκινάει μία κολασμένη τουρνέ, όπου η φήμη δεν συνεπάγεται περιουσία και η κληρονομιά, που προσπαθεί η Λούσι να περισώσει, κρύβει μυστικά έτοιμα να αποκαλυφθούν.

O Χάρις Σο συνεχίζει να γράφει στην ετοιμόρροπη γραφομηχανή του, παρόλο που του αρέσει να μουγκρίζει στο «παλιακό» του τηλέφωνο ότι έχει πεθάνει εδώ και χρόνια. Βήχει και βρίζει, πίνει και καπνίζει, σε αντίθεση με τη Λούσι, την κληρονόμο του εκδοτικού οίκου, ο οποίος ανελίχθηκε πριν από μισό αιώνα χάρη στο  επιτυχημένο μυθιστόρημα του Σο. Όσο ο στριμμένος συγγραφέας γυρνάει την πλάτη του στη ζωή, η δυναμική νεαρή εκδότρια κάνει τζόκινγκ στη Νέα Υόρκη και λαμβάνει ενημερώσεις από τη φιλόδοξη βοηθό της για τις κακές πωλήσεις και τα αρνητικά σχόλια των ινφλουένσερ στα κοινωνικά δίκτυα. Μία περιοδεία με τον ηλικιωμένο συγγραφέα για το καινούριο του έργο ίσως σώσει τον εκδοτικό οίκο. Αλλά το στραβόξυλο είναι σκέτος μπελάς. Εκφωνημένο με την άψογη βρετανική του προφορά, το  “bullshite”! του γρήγορα γίνεται το hashtag των Αμερικάνων χίπστερ, αλλά δεν ανεβάζει τις πωλήσεις.

Στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, η Λίνα Ρόσλερ παρουσιάζει ένα εξωφρενικό και τρυφερό ταξίδι με δύο αταίριαστους συνοδοιπόρους.

Η ίδια η Ρόσλερ σε συνέντευξη της στο Variety ανέφερε πως το σενάριο που έχει γράψει ο Αντόνιο Γκριέκο είναι υπέροχο και κατευθείαν φαντάστηκε πώς θα ήταν στο πανί. «Ένιωσα ότι ξέρω τους χαρακτήρες, ότι τους καταλαβαίνω και νιώθω συμπάθεια για αυτούς. Ήταν σκέτη απόλαυση να μπορώ να δώσω πνοή στην ιστορία τους», ανέφερε.

Στο ερώτημα ότι είναι μία καταξιωμένη ηθοποιός και γιατί θέλησε να σκηνοθετήσει, απήντησε:

«Έχω σταθεί πολύ τυχερή ως ηθοποιός, αλλά μου αρέσει και να γράφω. Μερικά χρόνια πριν, έγραψα μία συλλογή με 50 διηγήματα και τα έστειλα σε έναν εκδοτικό οίκο στο Μόντρεαλ. Τους άρεσαν οι ιστορίες μου και μου ζήτησαν να γράψω άλλες 50 για να τις εκδώσουν σε έναν τόμο με 100 διηγήματα. Ενθουσιάστηκα και τρομοκρατήθηκα. Καθώς κωλυσιεργούσα, μετέτρεψα ένα από τα διηγήματα σε σενάριο και, μέσα από παράξενες συμπτώσεις, κατέληξα να κάνω γύρισμα  με αυτή την ιστορία. Αυτή η ταινία μικρού μήκους βραβεύτηκε σε φεστιβάλ και αποφάσισα να το ξανακάνω με κάποιο άλλο δικό μου διήγημα.

Βρήκα χρηματοδότηση, το έκανα και η δεύτερη ταινία κέρδισε ξανά βραβεία. Όμως, ένιωθα αμήχανα και τότε αποφάσισα ότι πρέπει να μάθω σκηνοθεσία. Έκανα σπουδές και βρήκα χρηματοδότηση για την τρίτη ταινία μου, που επίσης πήγε καλά στα φεστιβάλ. Ακούγεται κάπως τυχαίο, καθώς ποτέ δεν ανακοίνωσα ότι θα στρεφόμουν στη σκηνοθεσία. Αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν αβίαστα και η εμπειρία μου σαν ηθοποιός και συγγραφέας με εξέλιξε γρηγορότερα. Έχω πολλά να μάθω ακόμα για την τέχνη της σκηνοθεσίας. Μόλις ξεκίνησα».

Όσο για το καστ της ταινίας, ανέφερε ότι «είμαι πολύ τυχερή που τους έχω. Ο Μάικλ Κέιν ήταν η απόλυτη επιλογή, αλλά δεν ήμουν σίγουρη ότι θα ενδιαφερόταν. Του άρεσε το σενάριο και ήθελε να συμμετάσχει. Αμέσως μετά, προσεγγίσαμε την Όμπρεϊ Πλάζα.

Η συνεργασία με τον Μάικλ Κέιν ήταν εκπληκτική! Το να περνάς τη μέρα σου με τον Μάικλ Κέιν είναι σκέτη απόλαυση. Είναι αστείος, ευγενικός και έχει πολλές ιστορίες, πολλή γοητεία και ταλέντο. Έμαθα πολλά από εκείνον. Το δώρο της συνεργασίας μαζί του είναι ανεκτίμητο».

Η Όμπρεϊ Πλάζα με τη σειρά της επαίνεσε τον Μάικλ Κέιν λέγοντας, «η συνεργασία μαζί του ήταν ότι ήθελα να είναι. Ένας από τους πιο υπέροχους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Ήμουν σαν σφουγγάρι και απορροφούσα ότι μπορούσα. Είναι τόσο γλυκός και αστείος, κάνει συνέχεια αστεία και λέει απίστευτες ιστορίες. Οι ιστορίες του, προφανώς, είναι απίθανες. Είναι μία γενναιόδωρη και ευγενική ψυχή».

H ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 17/9/2021 στις ΗΠΑ.

«Οι Εκκεντρικοί - Riders of Justice»

Ο Μαντς Μίκελσεν («Άσπρο Πάτο», «Το Κυνήγι») ηγείται της ομάδας των Εκκεντρικών σε μια απολαυστική μαύρη κωμωδία αντάξια του σινεμά των αδελφών Κοέν! Ήταν η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και τεράστια εμπορική επιτυχία στη Δανία, με το πρώτο σαββατοκύριακο να καταγράφεται ως ένα από τα πιο πετυχημένα κινηματογραφικά ανοίγματα όλων των εποχών στη χώρα.

Το φιλμ θα βγει στις 9 Σεπτεμβρίου στους Ελληνικούς κινηματογράφους σε διανομή από τη Rosebud.21.

Κάποιος κλέβει ένα ποδήλατο, ένα αυτοκίνητο δεν παίρνει μπροστά, κάποια επιβιβάζεται σε ένα τρένο που κανονικά δεν θα έπαιρνε, κάποιος επιβάτης δίνει τη θέση του σε μια άγνωστη: μια σειρά από συμπτώσεις που όμως αποκτούν άλλο νόημα όταν συμβεί ένα θανάσιμο ατύχημα στο τρένο αυτό. Ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος είναι και η γυναίκα του στρατιωτικού Μάρκους, ο οποίος, μόλις πληροφορείται τι συνέβη, επιστρέφει στην πατρίδα του και την έφηβη κόρη του για να αντιμετωπίσουν μαζί την απώλειά τους.

Στα μάτια του Μάρκους αρχικά το δυστύχημα μοιάζει να ήταν απλώς μια κακή στιγμή - μέχρι που κάνει την εμφάνισή του ο Ότο, ένας άλλος επιβάτης του τρένου που παθιάζεται με τη μελέτη των πιθανοτήτων και των συμπτώσεων, μαζί με δύο εκκεντρικούς του συναδέλφους, τον Λέναρτ και τον Εμεντάλερ. Ο Ότο είναι πεπεισμένος ότι δεν επρόκειτο καν για ατύχημα και ότι κάποιος ήταν πίσω από όλα αυτά. Καθώς τα υποτιθέμενα στοιχεία συσσωρεύονται, ο Μάρκους αρχίζει να υποψιάζεται ότι το συμβάν ίσως ήταν μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη δολοφονία, με τη γυναίκα του να είναι μια τυχαία παράπλευρη απώλεια… Ή μήπως αυτή η ομάδα από ακραία δυσλειτουργικούς άνδρες μπερδεύει απλές συμπτώσεις για σημάδια εκεί που δεν υπάρχουν και μπλέκει εκεί που δεν θα έπρεπε;

Ισορροπώντας με μαεστρία ανάμεσα στο δράμα, το θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία, με άφθονες σοκαριστικές στιγμές αλλά και μια τρυφερή καρδιά στο κέντρο της, οι «Εκκεντρικοί» σε σκηνοθεσία Άντερς Τόμας Γένσεν είναι μια ανατρεπτική και πάνω από όλα απολαυστική ιστορία για το πώς μπορεί κανείς να βρει το δικό του νόημα στο… δίχως νόημα χάος που λέγεται ζωή.

O σκηνοθέτης μιλώντας για την ταινία τόνισε πως είναι ένα είδος θρύλου δοσμένου μέσα στο πλαίσιο του ρεαλισμού. Είναι η ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων, όλοι εκ των οποίων έχασαν την αίσθηση ασφάλειας και τα θεμέλια της ζωής τους την ίδια μέρα. Όταν συναντιούνται, εν καιρώ βρίσκουν ξανά αγάπη, αυτοσεβασμό, εμπιστοσύνη και την αίσθηση ότι και πάλι ανήκουν κάπου. Όλοι νιώθουν ένα είδος εμπιστοσύνης, είτε στον εαυτό τους, στον Θεό ή στις συμπτώσεις της ζωής. Η ταινία μιλάει για το πώς επηρεάζονται οι ζωές μας όταν συμβαίνει το αδιανόητο. Πώς μπορούμε να πιστεύουμε ακόμη στη ζωή, όταν δεν πιστεύουμε σε τίποτα άλλο;

Η ζωή μοιάζει απόλυτα ανούσια, ειδικά όταν χάνουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Όμως υπάρχει κάποιος κρίσιμος λόγος να καταλάβουμε το νόημα όλου αυτού; Δεν ισχύει ότι αν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα καταλάβουμε ποτέ τον θάνατο, τότε το να είμαστε παρόντες και ευγνώμονες, και ανάμεσα σε αυτούς που αγαπάμε, έχει το περισσότερο νόημα για να μπορούμε να ελπίζουμε στη ζωή; Και δεν είναι αυτό ήδη αρκετό;

Το να δεχτούμε ότι όλα γύρω μας, ακόμη και η ίδια μας η ύπαρξη, εξουσιάζονται από τον παράγοντα τύχη, είναι δύσκολο… Επειδή αν όλα είναι τυχαία, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι όλα στερούνται νοήματος. Όμως, ίσως δεν είναι όλα τυχαία.

Στους «Εκκεντρικούς» υπάρχουν και πολλές ευτυχείς συγκυρίες. Μια ομάδα πληγωμένων ανθρώπων συναντιέται και στην πορεία βοηθά ο ένας τον άλλον. Οι άνθρωποι είναι ζώα αγέλης: είμαστε σχεδιασμένοι να είμαστε μαζί, και όσο περισσότερο τολμάμε να αφοσιωνόμαστε στον άλλο, τόσο περισσότερο νόημα και βάθος αποκτούν οι ζωές μας.

Ο Άντερς Τόμας Γιένσεν θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους Σκανδιναβούς σεναριογράφους.

 Έχει υπογράψει τις μεγάλες καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες της πολυβραβευμένης Σουζάνε Μπίερ (Ανοιχτές Καρδιές, Ίσως Αύριο, Μετά Το Γάμο, Έρωτας Είναι).

Ενδεχομένως και οι 2 ταινίες να έρθουν για προβολή και στην Πάτρα.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture