Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Συγκίνησαν το κοινό «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας

Συγκίνησαν το κοινό «Οι Ελεύθεροι Πολιορ...

Από τα αξιοσημείωτα ήταν πως στην παράσταση συμμετείχαν 55 κάτοικοι της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, από 8 έως 78 ετών

Συγκίνησαν το κοινό «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», της Ελένης Ευθυμίου σε διοργάνωση της Ελευσίνας Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023, στο Παλαιό Ελαιουργείο.

Στην παράσταση συμμετείχαν 55 κάτοικοι της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, από 8 έως 78 ετών ενώ τον ρυθμό έδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελευσίνας. Το εμβληματικό ποίημα του Διονυσίου Σολωμού, «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», πήρε σάρκα και οστά με τη συμβολή κατοίκων της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου, σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Σοφίας Καμαγιάννη και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ελευσίνας.

Η συμμετοχική παράσταση πραγματοποιήθηκε για δύο βράδια, στις 25 και 26 Ιουνίου 2021, στο κατάμεστο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο χώρο του Πάρκινγκ, συγκινώντας το κοινό και θυμίζοντας τους αγώνες που δόθηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Πέρα από τις ιστορικές αναφορές, «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» της Ελένης Ευθυμίου μας μεταφέρουν από το ηρωικό Μεσολόγγι στο εδώ και το τώρα, θέτοντας την ερώτηση «Είμαστε πραγματικά Ελεύθεροι;». Μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου άνθρωποι με ιδιαιτερότητες περιθωριοποιούνται, άτομα που δεν ακολουθούν τις κοινωνικές νόρμες πέφτουν θύματα σωματικής και ψυχολογικής βίας, ενώ οι σημερινές γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται για την ισότητα και να εναντιώνονται σε κάθε μορφής έμφυλης βίας, η πιο πάνω ερώτηση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Στο site - specific έργο συμμετείχαν, πέρα από 5 επαγγελματίες ηθοποιούς, και 55 κάτοικοι από την Ελευσίνα, την Μαγούλα, τον Ασπρόπυργο, το Μεγάλο Πεύκο και την Μάντρα, όλων των ηλικιών, από 8 έως και 78 ετών, που επιλέχθηκαν μέσα από ανοιχτή πρόσκληση της Ελευσίνας 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Κάνοντας καθημερινά πρόβες, ο καθένας έβαλε το δικό του μοναδικό λιθαράκι για να πραγματοποιηθεί η καλλιτεχνική δράση. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες από το κέντρο φροντίδας ΑμεΑ “Ευρυνόμη” εμπλούτισαν την παράσταση με τη δυναμική τους παρουσία, υπενθυμίζοντάς μας την επιτακτική ανάγκη η κοινωνία μας να γίνει όσο πιο άμεσα γίνεται πλήρως συμπεριληπτική. Όλο το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συμβολή των συλλογικοτήτων της πόλης.

*Τέλος, 18 άτομα από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ελευσίνας, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Χρήστου Μαρούγκα, έντυσαν με καθηλωτικούς ήχους την παράσταση, άλλοτε υποδυόμενοι τους αλαλαγμούς των πολιορκητών, και άλλοτε συνοδεύοντας με τις μελωδίες τους την ηρωική έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Η παράσταση «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» παρουσιάστηκε, με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, από την Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και εντάσσεται στο επετειακό της πρόγραμμα, με τον γενικό τίτλο «Ελευσίνα και Επανάσταση».

Οι Photo μας εστάλησαν από τη διοργάνωση και έχουν credit: ANGELOS CHRISTOFILOPOYLOS_FOSPHOTOS.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture