Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη είχε το ΔΣ των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας

Συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ρά...

Η Ένωση χαιρετίζει την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από την Ακούσια Ψυχιατρική Νοσηλεία

Την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 αντιπροσωπία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της ΧαράλαμποΤσίτσικα, τον β ́ Αντιπρόεδρο Ιωάννη Κόρδα και τον Γενικό Γραμματέα Γεώργιο Μπαλάση, είχε συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη, μετά από πρόσκληση του Βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος παραβρέθηκε στην συνάντηση.

Στην Υφυπουργό κ. Ράπτη αναλύθηκε πλήρως το σύνολο των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί και των προτάσεων που έχουν υποβληθεί εκ μέρους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, πάντα με την σύμπραξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, για την αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας  ασθενών  με  ψυχικές  ασθένειες ενώ  παραδόθηκε  τόμος  με  τις  έγγραφες παρεμβάσεις μας προς πάσα κατεύθυνσή, καταγγελίες και δημοσιεύματα.

Είναι  δυστυχώς  αλήθεια  ότι  μέχρι  και  σήμερα  στην  χώρα  μας  ισχύουν αναχρονιστικές διατάξεις για την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία, οι οποίες αντιμετωπίζουν τους  ψυχικά  νοσούντες ως  κρατουμένους  και τους  Αστυνομικούς  ως  Νοσηλευτές  ή Ψυχιάτρους. Αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί επιπλέον προβλήματα κυρίως στους ίδιους τους ασθενείς αλλά και διαλύει το πλέγμα αστυνόμευσης ολόκληρων περιοχών επί ώρες. Τα αποτελέσματα αυτής της ατολμίας χρόνων είναι δεκάδες περιστατικά, με αποκορύφωμα την αυτοκτονία ασθενούς με υπηρεσιακό όπλο συνοδού Αστυνομικού την 29η Απριλίου 2019, εντός του χώρου των επειγόντων ιατρείων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια». Ειδικά μετά αυτό το περιστατικό που έγινε στην Πάτρα και βέβαια πήρε πανελλήνιες διαστάσεις παρουσιάστηκε μια κινητικότητα από την πολιτεία, μετά και από συνεχείς και επίμονες  παρεμβάσεις  της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  και  της  Ένωσης  μας,  για  τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας αυτής, τονίζει σχετική ανακοίνωση. 

Κατά την συνάντηση η Υφυπουργός ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία από την Αχαΐα ότι υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας & Κατανόησης μεταξύ των Υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη για θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Ειδικότερα το Μνημόνιο υπέγραψαν η Υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας  Ζωή  Ράπτη, ο Υφυπουργός  Δικαιοσύνης  αρμόδιος  για  θέματα  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Γιώργος Κώτσηρας και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα αντεγκληματικής πολιτικής Ελευθέριος Οικονόμου. Με αυτό το μνημόνιο η διυπουργική συνεργασία επεκτείνεται στον τομέα που αφορά στη διαχείριση της ακούσιας νοσηλείας ασθενών ώστε να διατηρείται υψηλός ο δείκτης καλής παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους πολίτες.

Η κυρία Υφυπουργός τόνισε ότι σκοπός αυτής της συνεργασίας των υπουργείων είναι η εκπόνηση νέας νομοθεσίας που θα διέπει την ακούσια ψυχική νοσηλεία με βασικές αρχές: α. Την ανάθεση του έργου σε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. β. Την πλήρη απεμπλοκή των Αστυνομικών δυνάμεων από την διαδικασία. Ως  χρονικό  ορίζοντα της  όλης  αναδιάρθρωσης  έθεσε  το  τέλος  της  θερινής περιόδου ενώ  δήλωσε  ότι  θα  γίνουν  προσπάθειες  και στο  μεσοδιάστημα αυτό για  την αλλαγή των συνθηκών των συγκεκριμένων διακομιδών. 

Είναι  πια  δεδομένο  ότι οι  προσπάθειες της  Ένωσης  Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας άλλων  πρωτοβάθμιων ενώσεων Αστυνομικών της  χώρας  καθώς  και  της  Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  έφεραν αποτέλεσμα. Είναι δεδομένο ότι η Πολιτεία σύντομα θα θεσπίσει ένα νέο νομικό πλαίσιο ώστε οι άνθρωποί που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποκλειστικά από εξειδικευμένο ιατρικό  και  νοσηλευτικό  προσωπικό  και  οι  Αστυνομικοί  αντί  να  γίνονται καθημερινά συνοδοί αυτών των ασθενών να ασχολούνται με το κύριο έργο τους, την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας.

Η Ένωση χαιρετίζει τέλος από την πλευρά της, αυτή των Αστυνομικών Υπαλλήλων, την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και την σύμπραξη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και αναμένει την σε σύντομο χρονικό διάστημα την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας και την οριστική απεμπλοκής της Ελληνικής Αστυνομίας από την όλη διαδικασία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις